Банкеръ Daily

Позиции

Бюрото ми не пипайте - последиците ще са трагични!

Главният прокурор Иван Гешев предвиди катастрофални последици от евентуалното закриване на пряко подчиненото му Бюро по защита. В парламентарната правна комисия шефът на държавното обвинение даде да се разбере, че ще брани докрай структурата, възприеманата като негова преторианска гвардия. И обясни този й образ с комуникационна грешка. 

В тон с досегашната си твърда позиция Гешев настоя, че нахлуване на служебните му гардове в президентството не е имало - "ако с четири човека успееш да превземеш една институция, това значи пробив в националната сигурност". Прокуратурата просто не успяла да обясни ситуацията, което призна и за своя грешка. Трябвало да се обясни, че сградата няма имунитет, разследването не било насочено към Румен Радев, а служителите му били само поканени за изслушване.  "Докато истината си върже обувките, лъжата обикаля целия свят", цитира Гешев Марк Твен.

Факт е обаче, че от тази акция тръгнаха протестите миналото лято, а истината на Гешев все не успява да си върже обувките. Бюрото пази незнайно от какво едва трима магистрати, сред които на първо място шефа си. Пазело и свидетели по дела, но конкретиката е засекретена. Участвало и в акции по претърсване и задържане, когато МВР не смогвало да се справи. Която практика с министър като Бойко Рашков получила допълнителна обосновка - опасност от изтичане на информация.

"Ако цялата информация за бъдещи арести минава през МВР, вътрешният министър много лесно може да предупреди свой колега от правителството, че прокуратурата иска да го задържи", акцентира главният прокурор. 

Според него ефектът от закриването на Бюрото по защита щял да е "трагичен", понеже преди създаването му охраната била "смешна". "Магистратите и гражданите, които са се изправили срещу мафията, нямат нужда да им носят чантите, а имат нужда от защита. Единствената служба, която може да го направи, е Бюрото", изтъкна Гешев. То нямало равно на себе си в тази дейност, като поело "всички читави хора от НСО, раздирано от борбата между политически лобита". А напънът да му отнемат новата структура съвпадал със заканата на хазартния бос Васил Божков да го превърне във "фигурант". За преминалите на държавна издръжка гардове от скандални частни структури обаче Гешев си затрая. 

"Становището на прокуратурата е, че Бюрото по защита е една ефикасна и ефективна структура. Нейното унищожаване ще доведе само до проблеми в борбата с престъпността и не само това - цената ще бъде платена от българските граждани. Полза ще имат само мафията и организираната престъпност. За мен може да бъде обяснено, ако тези идеи са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от една година. Може да бъде обяснено, но не може да бъде прието!", каза Гешев. И редом с надеждата "да надделее чувството за държавност" направи мрачната констатация, че "в България имаме дарбата да унищожаваме работещи структури. За което е прав, но най-много наполовина. Защото много от унищожените по време на криминалния преход структури не работеха, а други изобщо не биваше да бъдат създавани.

Колкото до трагичните за гражданството последици от закриването на Гешевото бюро, това е наистина смешно.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във