Банкеръ Daily

Позиции

Битката с инфлацията рискува да дерайлира икономиката

Един от основните инвеститори на най-големия хеджингов фонд в света предупреждава, че високата инфлация ще се задържи по-дълго и че централните банки вероятно ще са безпомощни да се справят с нея без да извадят от релсите икономическото възстановяване след като растящите цени на енергията разлюляха пазарите по света. 

Боб Принс - главен инвестиционен директор на "Бриджуотър асошиейтс" - коментира за "Файненшъл таймс", че твърденията на Американската централна банка, че инфлацията ще е временна, е доста спорно. Ценовият натиск трудно ще се овладее, защото произтича от недостиг на ресурси, чието търсене е високо в хода на възстановяването на икономиката от пандемичните карантини. 

"Ако инфлацията се задържи, Федеалният резерв ще е в капан, защото корекциите няма да направят кой знае колко, за да я редуцират, освен ако не предприемат големи стъпки, защото тя е предизвикана от предлагането. И ако банкерите направят значим ход, котировките на финансовите пазари ще паднат, което те вероятно не биха желали", сподели Принс за "Файненшъл таймс". Той допълва, че ""изборът на по-малката от двете злини вероятно ще е инфлацията, защото на нея така или иначе почти не би могло да се противостои". 

Коментарите на Принс са в съзвучие с растящата инфлационна тревога на пазарите след като бясната конкуренция за доставки на природен газ изпрати цените на горивата до небесата в очакване на още по-високи равнища и доведе до спад на котировките на облигациите, които са особено чувствителни на инфлацията. Доходността на базовия щатски десетгодишен държавен дълг (която е обратно пропорционална на цените на книжата) приключи седмичната си търговия на 1.61% - най-високата стойност за последните четири месеца.  

Движенията бяха още по-резки в Европа, където газовата криза е по-остра. Доходността на базовите десетгодишни германски облигации става все по-малко отрицателна и завърши 8 октомври на минус 0.15% - три базови пункта ръст за деня и 18 на месечна база. Във Великобритания, където "Бенк ъф Инглънд" загатна, че може да качи лихвените проценти още до края на годината в опит да оврадее инфлацията, 10-годишният държавен дълг вече е с 1.16% възвръщаемост - най-високата от май 2019-а.  

Принс описва лихвеното предупреждение на английската централна банка като "аларма за събуждане" на инвеститорите. И същевременно отбелязва, че централните банки би трябвало да се съобразят с ограничените си възможности да отвърнат на удара. 

"Ние сме в положение на съществуваща инерция на търсенето, което продължава да притиска оскъдното предлагане и по този начин да качва инфлацията", коментира Принс. Което дава му дава основание да не вярва, че тя ще е временна и че възстановяването на нормалното положение ще е незабавно, особено когато COVID продължава да е проблем. 

"Всичко започва да напомня за 70-е години на миналия век и за петролната криза", заявява Принс. Той обяснява, че по онова време цените на суровия петрол са се повишили заради орязаните доставки на ОПЕК, което е качило инфлацията. Тази динамика е потиснала икономиката и е продължила да тласка нагоре инфлацията. А повишението на лихвените проценти по никакъв начин не може да увеличи предлагането на горива. 

Въпреки наблюдаваните напоследък продажби на облигации и поевтиняването на акциите през миналия месец, много инвеститори продължават да смятат, че голяма част от сегашния ценови ръст ще е временен. И че централните банки ще се въздържат от лихвени движения докато не се убедят, че инфлацията превзема повече сектори.  

"Централните банки трябва да отговорят на инфлационния натиск, ако търсенето продължи да надхвърля трайно предлагането", смятат стратези на "Голдмън Сакс асет мениджмънт". Те посочват, че засега този недостиг е в изолирани сфери и се надяват да излязат от кризата с по-високи инфлационни нива, но в никакъв случай не и с двуциферната инфлация от 70-е години на ХХ век.   

Други пък съзират духа на стагфлацията (комбинация от бърз ценови ръст и забавен растеж), поел контрола на пазарите на облигации. 

Резкият ръст на цената на живота може бързо да се превърне в спирачка за растежа и дори да нагнети рецесионни страхове, посочва Лука Паолини - главен стратег на "Пикте асет мениджмънт". В такава обстановка от централните банки може да се очаква да поддържат лихвите ниски или да прекратят преждевременни повишения, с което ще направят дългосрочните правителствени облигации по-атрактивни и да ограничат продажбите.  

"Инфлацията е като данък, който убива търсенето", казва Паолини. И допълва, че "ако той стане непосилен, се самоубива, но това не е позитивен сценарий". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във