Банкеръ Daily

Александър Симов, депутат от парламентарната група на "БСП за България" и член на Националния съвет на партията, пред banker.bg

Аз искам като социалист моят глас да има значение

Г-н Симов, трябваше ли Корнелия Нинова да подаде оставка от председателския пост?

- Според мен беше наложително да подаде оставка, защото в такава ситуация единственият нормален начин за действие е тя да потърси отново доверието на партията. Вижте, аз оценявам поведението на Корнелия Нинова като много силно и достойно. И ще ви кажа защо. През 2009 г., когато на 5 юли БСП загуби парламентарните избори, пред Сергей Станишев имаше същата дилема. Моето лично разочарование от него всъщност започна, когато в онази нощ той не си подаде оставката. Аз бях убеден, че той трябва да си подаде оставката и в момента, в който подадеше своята оставка, аз щях да убедя себе си, че той е най-достойния човек да продължи да управлява БСП и да му гласувам своето доверие. Той не го направи. Аз не смятам, че този изборен резултат можем да го инкасираме като катастрофална загуба. Напротив, според моята формулировка БСП не успя да спечели тези избори, а не, че ги загуби. И след като не успяхме да спечелим изборите, Корнелия Нинова беше длъжна да потърси доверието на партията и смятам, че това е най-логичния ход.

Но на пресконференцията в понеделник - 27 май, тя каза, че няма да подава оставка. Защо за 24 часа промени мнението си?

- Не съм съгласен с вас. Тя не промени никакво свое мнение. На пресконференцията каза, че почва процедура за избор на лидер и вероятно после чисто юридически са прецизирани нещата. Защото няма как да започнеш процедура за избор на лидер без да има фактическа оставка. Така че тя не е променила своята позиция. Просто го направи така, че никой да не може да каже – ето, тя не подава оставка, не поема отговорност или нещо друго. Подава си оставката, отиваме на избори. За мен обаче най-важната битка, която предстои, е друга. На пленума видях мои другари, които отново се опитват да поставят темата за това как партията трябва да си избира лидера. Те искат да направят промяна в устава и конгресът да го избира. Хайде, мерси! Откакто се помня, изборът на лидер на БСП се е състоял с шепнене по кьошетата, с даване на листчета, с някакви схемички и договорки. Аз искам като социалист моят глас да има значение (аз не съм делегат на конгреса), когато казвам кой да е лидер. Искам гласът на майка ми и на баща ми, като обикновени социалисти, също да има значение. Така че единственият възможен, реален и нормален начин БСП да си избере лидер е на пряк избор.

Само че как ще стане? Това няма ли да е една тромава и бавна процедура, а местните избори чукат на вратата?

- Не, няма да е бавна и тромава процедура. Само да ви припомня, че преди три години БСП прави референдум за своята политика. На него се явиха много социалисти. Всеки социалист беше попитан как, в каква формула БСП трябва да се яви на президентските избори. Допитването мина съвсем добре. Процедурата не е тромава. И няма такова нещо като бавно и тромаво, когато става въпрос да заздравим демокрацията в себе си и най-важното – лидерът да получи легитимността на всички партийни членове.

Добре, да кажем, че Нинова получи тази легитимност. След това ще има ли чистка в партията?

- Аз дълбоко не споделям тези идеи за чистка, разчистване... Убеден съм, че те са по-скоро медиен фокус върху процеси, които се случват в БСП. Вижте, в БСП има дискусии, има напрежение, нещо съвсем нормално за една демократична партия. Но пък и не си представям Корнелия Нинова в ролята на Сталин, който идва на власт и с железен юмрук строшава черепите на опозицията. Това е поетичен образ, но се опасявам, че е твърде пресилен и измислен. И го налагат основно хора от самата опозиция. Защото те не искат да влязат в истинска идейна дискусия с нея, както трябва, а постоянно се представят като жертви. Според мен това е най-голямата им грешка. Няма да има чистка. В БСП не може да има чистка по начина, по който това става в ГЕРБ, тъй като, ако тези хора изразяват реална тенденция в партията, повярвайте ми, те винаги ще бъдат избирани в Националния съвет.

Да, де, но това означава, че т. нар. вътрешна опозиция ще продължи да създава проблеми на лидера.

- Ама, нека да създава проблеми. Това й е работата. Извинявайте, но аз много ще се притесня от БСП, в която няма кой да създава проблеми. Това няма да е партията, в която съм влязъл да членувам.

Очаква ли се вътрешната опозиция да издигне свой кандидат за председател на БСП?

- Да, очаква се. Аз лично очаквам те да издигнат свой кандидат...

Станишев?

- Вижте, ще се опитам да разсъждавам логично. Само да ви предупредя, че не е на базата на реална информация, а на базата на някаква моя журналистическа логика. Ако те издигнат Сергей Станишев, това ще е голям проблем за тях. Не, защото Сергей Станишев не е популярен. А защото се оказва, че като план за бъдещето, те могат да предложат само завръщане на миналото. Станишев не е фигура от миналото, очевидно е, че той има своята популярност в БСП, но на практика това ще е все едно да кажат – преди беше добре. Могат да се изкарат данни, че БСП не беше чак толкова добре по онова време. Затова според мен те ще заложат на ново лице.

Кое?

- В медийното пространство се спекулира с имената на двама души, които съм чувал – Калоян Паргов и Красимир Янков. Двамата са млади, амбициозни, нахъсани, упорити. Нека да пробват своите сили. За мен, преди да ги изкоментирам като потенциални кандидати, искам да видя първо дали ще са те. И най-важното, понеже ще правим пряк избор на лидер, искам да видя каква визия ще предложат за развитието на БСП. До момента от нито един от тях не съм чул визия, което не е техен проблем, а просто защото ги вкарват в някакви схеми, без да сме чули тяхното мнение.

А други конкуренти очаква ли се да се появят?

- В БСП винаги има желаещи за лидер. Спомням си на един конгрес имаше 17 кандидати за председател. Тоест, аз очаквам да има много пъстър букет от желаещи, в което не мисля, че има нещо лошо.

Да кажем, че Корнелия Нинова получи доверието на цялата партия и бъде преизбрана. Това за нея втори мандат ли ще бъде или се брои за първи като пряко избрана от всички партийни членове?

- Не мога да ви кажа. За това трябва да питате някой юрист. Тук наистина юристите трябва да се изкажат.

Какво се очаква да се случи на заседанието на конгреса на 16 юни?

- Ще има анализ на Корнелия Нинова за това защо не успяхме да спечелим европейските избори. Като друга точка конгресът ще трябва да потвърди нейната оставка, тъй като такава е уставната процедура. И аз предполагам, че отново ще има напън от редиците на част от делегатите да предложат БСП на този конгрес да се занимава с промяна в устава, за да може да падне прекия избор на лидера. Надявам се мнозинството от делегатите да отхвърли тази абсолютно анахронична и назадничава идея. Не може партия, на която си й дал знак за свобода цялата тя да избира своя лидер, сега да се опитваш да я върнеш отново в праисторическите епохи с динозаврите – един малък избран елит, пък бил той и 800 души, да избира лидера.

Как ще коментирате, че до скоро вторият най-важен човек в ГЕРБ Цветан Цветанов се оттегли от всички постове в партията?

- Тълкувам го като опит със сярна киселина да изтъркаш отпечатъците от местопрестъплението. Това е типична ситуация, в която убиецът се завръща на местопрестъплението и се опитва да заличи всички следи от своето присъствие. Само че в историята такова нещо няма как да стане. Очевидно има процес на замитане на следите в ГЕРБ. Няма как да заличиш мазните отпечатъци от местопрестъплението. С оттеглянето на Цветан Цветанов "Апартаментгейт" не става обаче по-малко актуален. Терасите, големи, колкото футболни игрища, не стават по-малко актуални, както и къщите за гости. 

Махането на Цветан Цветанов от ръководството на партията по никакъв начин не е индулгенция за апартаментите, за терасите, за къщите за гости. Мазните отпечатъци на ГЕРБ са навсякъде по тази тема. Аз видях, че в нощта на изборите те се опитаха да кажат, че народът им е дал прошка. Никой нищо не ви е давал! 9% от всички избиратели гласуваха за вас! Това не е прошка. Това беше ритник в слабините. И сега с Цветан Цветанов се опитват да си създадат имиджа на антикорупционна партия. Бойко Борисов ще има да се тупа две седмици и да казва, че го е махнал от всякъде. Не може да заличиш това, което си направил. Следите от престъплението си стоят. Ако искат да го пратят в емиграция, посланик в Зимбабве или друга африканска страна – пак не могат да скрият мрачното присъствие на Цветан Цветанов в българската политика. А то е мрачното присъствие на самия Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във