Банкеръ Daily

Позиции

Арестантски наратив за златното покритие на мълчанието

Някой в МВР навярно е гледал много американски екшъни. Холивуд бълва толкова криминалета, че навярно се падат по един-два на всеки криминално проявен. Положителното от този пълноводен поток от боклуци и тук-там по някой стойностен филм е, че всички бандити в САЩ знаят правата си. Без да им се налага да четат купища закони, като НПК, НК и какво ли още не от родната ни законотворческа индустрия.

Щатските бандити са наясно, че имат определени права и в екшъните това е част от матрицата. Няма филм, в който при сблъсък на съответния екшън герой с органите на реда да не му се прочетат правата, а сред тях на първо място е, че има право да мълчи. Това е златно правило.

Ето че след повече от 30 години усилно гледане на американски тъпотии, на някой в МВР най-накрая му увря главата, че единственото  трайно нещо в тях всъщност е канонът за безусловното прилагане на закона, независимо за какви ситуации или типажи става дума в продукцията.

Задържаните при арест да имат право да запазят мълчание, като за това ще бъдат информирани от МВР, това е шокиращата новина, долетяла от най-реформираното по времето на прехода министерство.

Предложението на МВР е по повод реда на задържане и цели да се пресекат злоупотреби с правата на арестуваните, като те бъдат записани черно на бяло. Така, освен досегашните права да поискат адвокат и телефонно обаждане, задържаните вече ще имат право да запазят мълчание.

Ако устискат, разбира се.

Защото ако има някаква непроменлива величина в непрекъснато реформиращата се полиция, е правилото, че там първо бият, после задават въпроси. А понякога двете неща вървят ръка за ръка, та на задържаният обикновено му е трудно да разпределя вниманието си и се вкарва в тежък размисъл за какво всъщност го бият - за това че не следи какво го питат, или за това, че мълчи, защото е зает да охка. 

Охкането обаче изглежда е стигнало чак до ЕК и ЕСПЧ, защото вече има наказателна процедура срещу България, заради нарушаване правата на човек. И това също е дало тласък на законодателните инициативи в министерството, наред с гледането на американски екшън-бози.

Друг е въпросът дали нововъведението ще доведе до някакви драматични промени в условията по задържане. Повод за съмнение дава фактът, че от началото на демократичните промени у нас значително нарасна бумащината в полицията, което засегна и горките задържани. И до ден днешен те подписват декларация, че са запознати с правата си. Къде отиват после декларациите и за какво се използват, един господ знае.

Боят в РПУ обаче е традиционно явление още от време оно и неслучайно из широките обществени слоеве е популярна горчивата мъдрост, че по-добре е да изпиеш голяма водка с приятели, отколкото да изядеш малко бой в РПУ. 

Демокрацията ни се е развила дотолкова, че не е нужно да ти четат правото че можеш да изпиеш водката си в пълно мълчание например. Едно е обаче да мълчиш пред чашата, друго е да го правиш в РПУ.

Въобще още много бой ще се яде в участъка, докато полицаите свикнат с нововъведението. Да не говорим, че то всъщност още не е прието...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във