Банкеръ Daily

Позиции

Америка изчерпва петролните си резерви по-бързо отколкото изглежда

Съединените щати се превърнаха в световен петролен източник от последна инстанция, ограничаващ възхода на цените на енергийния пазар чрез продажби на големи количества гориво от Стратегическия петролен резерв. Вашингтон обаче не може да използва запасите безкрайно и, което е особено обезпокоително, те се изчерпват много по-бързо отколкото изглежда на пръв поглед.

Това показва анализът на Хавиер Блас - коментатор на агенция "Блумбърг" на пазарите за енергия и суровини и съавтор на книгата "Светът за продан: Парите, властта и търговците, които разменят на бартер ресурсите на планетата".  

Международната енергийна агенция предупреди през миналата седмица, че "световното предлагане на суров петрол вероятно ще задоволява с огромни усилия потреблението през идната година". Следователно Стратегическият петролен резерв (СПР) може да се окаже последния буфер в края на 2022-а и през 2023-а за контрол на цените на суровината и на глобалната инфлация. До голяма степен, именно случващото се на енергийния пазар принуждава шефът на Федералния резерв - Джеръм Пауъл - и неговите колеги по света да повишават лихвените проценти.   

За да станат ясни лимитите на СПР, трябва да се разбере структурата и системата от съоръжения за натрупването им, както и принципът на работа на американските рафинерии, обяснява Блас. 

През миналата година Белият дом е продал почти 115 млн. барела от запасите си и от средата на май предлага рекордните по 1 млн. барела дневно. При тези темпове се оказва, че страната продава повече барели от резерва си отколкото помпат мнозинството средно големи производители на ОПЕК, като например Алжир или Ангола. Ако Вашингтон запази скоростта, СПР ще се свие до най-ниските за последните 40 години 358 млн. барела до края на октомври когато деблокирането трябва да спре. Преустановяването на това допълнително предлагане пък би означавало, че търговските запаси ще се изчерпят бързо, което ще окаже възходящ натиск на цените на петрола. 

На теория, онова, което ще остане в хранилищата след октомври, ще позволи на щатската администрация да продава повече черно злато през ноември и през декември, както и през идната година. Ако обаче не се вземе предвид една съществена подробност: не всички съхранени количества са еднакви по качество и онези, които са останали, са много по-слабо използваеми от продадените. 

Блас посочва, че, в общи линии, СПР на САЩ съдържа два типа суров петрол: със средна киселинност и леко сладък. Първият се отнася до плътността на горивото, а вторият - до съдържанието на сяра. Американските рафинерии предпочитат да работят с първия тип, който е по-плътен и с повече сяра, но пък те могат по-лесно да го рафинират в бензин и в други производни благодарение на напреналите си в технологично отношение съоръжения за преработка. Този вид суровина се добива основно от Русия, мнозинството държави от Близкия изток и Венецуела. Вторият тип има много по-голяма плътност и много по-малко сяра от първия.  

Съхраняваният в СПР среднокиселинен петрол е именно този, с който работят местните рафинерии през последните пет години. Заради това Белият дом е дал приоритет на продажбите на барели точно от него, задоволявайки глада на преработвателите за предпочитаното гориво. През последната година 85% от продадения от резервите петрол е бил от първия тип, сочи анализ, основан на правителствени данни. Като се има предвид, че процесът на рафиниране е сред най-проблемните компоненти на петролния пазар в момента, удовлетворяването на предпочитаното меню на американските рафинерии е жизнено важно. Най-едрите компании - "Маратон петролиъм" и "Валеро енърджи корп." - са сред най-големите купувачи на аукционите на СПР през последните шест месеца, което е помогнало на сектора да спечели от рекордно високите маржове за преработка на суровината. 

Продажбите на предпочитания тип гориво обаче са редуцирали драматично количествата, останали в резерва, и те ще продължат да намаляват и през следващите четири месеца. Консултантската фирма OilX пресмята, че до края на октомври в СПР на Америка ще останат само 179 млн. барела суров петрол със средна киселинност. Като се има предвид, че в периода юни 2021-а - октомври 2022-а Вашингтон вероятно ще е продал 180-190 млн. барела от този тип, то определено страната губи потенциал да повтори същото упражнение в близко бъдеще.

Американската администрация вече започна да предлага от втория тип черно злато на последния си аукцион за барели от стратегическия резерв, защото, въпреки предпочитанията на рафинериите, налични количества от някакъв вид са по-добри от никакви. Като се има предвид обаче, че огромна част от доброто качество вече е изразходена, светът няма да може да разчита на СПР на САЩ да държи цените под контрол. 

От тази гледна точка посещението на президента Джо Байдън в Саудитска Арабия придобива далеч по-голям смисъл. Защото саудитците и съседите им от Обединените арабски емирства помпат именно суровина със средна киселинност. И това е най-важната информация за широката общественост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във