Банкеръ Daily

Радан Кънев, заместник-председател на ДСБ и водач на евролистата на "Демократична България", пред banker.bg

Ако стана евродепутат, ще работя за промяна на ЕНП

Г-н Кънев, скандалите с апартаментите и къщите за гости разклатиха ли властта и ще се отразят ли негативно на изборните резултати на управляващите?

- Естествено, че разклатиха властта. Аз не мога да правя прогнози и не ми е това работата, но със сигурност те по един много категоричен начин разкриха дълбочината на политическата корупция в българското управление. Разкриха я по един особен начин – отдолу нагоре. Ние видяхме кражбите на дребната партийна номенклатура и някак си добихме по този начин представа за изключителния мащаб на кражбите на партийните върхушки на същинските управляващи партии ГЕРБ и ДПС. А и на БСП, които са управлявали по същия начин и в същата коалиция с ДПС дълго време. Видяхме върха на айсберга през тези къщи за гости, но така придобихме представа за какво безобразие, за каква корупция става дума при управлението на т. нар. усвояване на европейските средства в България.

Очаквате ли до деня на изборите за Европейски парламент да избухнат още корупционни скандали?

- Не мога да преценя такова нещо. Аз мисля обаче, че българските граждани отдавна знаят какво представляват днешните управляващи и как те излъгаха доверието им. За мен, като водач на листата на "Демократична България", е важно хората да видят, че има силна алтернатива. Че не е необходимо да се гласува за БСП, за да бъде сменен сегашният режим. Че моделът не се сменя като подмяташ властта от ГЕРБ към БСП и обратно. Че е нужна сериозна, разумна европейска алтернатива, която да привлече гласовете на демократите, да покаже, че има истинско демократично център- дясно пространство в България.

Ще получат ли Бойко Борисов и ГЕРБ прошка от избирателите на 26 май, както се надяват? Борисов ударно дава интервюта и раздава пари...

- Не мисля, че някой вече се хваща на тези лъжи. Той се унесе в лъгане в тези безкрайни интервюта. Честно казано, дори не бих искал да се занимавам с него. Но само едно ще кажа от политическа гледна точка. Не може десет години да казваш, че гарантираш за всички, че ти си единствения началник, че всичко зависи от теб и след десет години на власт да кажеш, че не си им ходил на гости и не знаеш, че са крали пари. И че са се облагодетелствали от служебното си положение. Или е едното, или е другото. Аз мисля, че и двете са лъжа.

От неговите изяви обаче разбираме, че всички други са виновни, само той не е.

- Това означава, че десет години е бил изключително безотговорен и небрежен политически лидер. Аз не бих се доверил на такъв за следващи години. Но моето доверие към Борисов така и така много отдавна е изчерпано. Аз от четири години говоря и за корупцията в управлението, и за коалицията де факто с ДПС, и нямам нужда, честно казано, да доказвам, че съм опозиция на сегашното управление.

Това, че Борисов скри Цветанов от публичното пространство с надеждата да се позабравят нещата около луксозния апартамент с персонален асансьор, ще помогне ли в кампанията на кандидатите на ГЕРБ за евродепутати?

- Ами, ГЕРБ и кандидатите си за евродепутати скриха. Виждаме само г-н Борисов, който не е кандидат. Аз мога да говоря за нас. Нашият подход е обратния. Ние показваме кандидатите си, цялата си листа. Ние насърчаваме хората да гласуват с преференция на тези избори. Да изберат между 17 души, които всичките са почтени и са доказали, че нямат интерес към властта като облаги, като облагодетелстване. Всичките имат своята биография било извън политиката или обратно – хора, които сме били в политиката, в активни позиции и сме излезли без каквото и да било облагодетелстване от тези властови позиции. Ние водим позитивна кампания, защото вярваме в качествата на нашите кандидати.

По каква според Вас причина ГЕРБ се коалира с малки, маргинални десни партии?

- Не ми се коментират ходовете на един политически опонент. Най-малко пък бих коментирал ръководствата на такива формации. Аз вярвам, че техните избиратели, десните избиратели в България, търсят алтернативата, а не искат още от същото. Не мисля, че някой седесар (нека да използваме тази дума), тези стотици хиляди сини хора в България, които през годините са гласували, разочаровали са се – аз знам колко грешки и ние сме допуснали – не мисля, че те биха отишли да гласуват за ГЕРБ. И то в момент, в който ГЕРБ и практиките на БСП в политиката стават толкова еднакви, че чак не могат да бъдат различени. Така че ние се борим за това доверие без да се интересуваме кой подкрепил листата на ГЕРБ, кой вкарал кандидат в нея, кой се снимал с Бойко – това не е наша работа.

Вие лично защо решихте да се кандидатирате за евродепутат?

- Аз реших да се кандидатирам, защото бях поканен от ръководството на коалицията "Демократична България" в един много тежък момент. И защото съм убеден, че ние трябва да обединим този демократичен вот в центъра и дясно. Когато едни избори са толкова важни, ние не можем да оставим без представителство най-активната, най-европейски настроената и свободомислещата част от българското население. Влизам в тази кампания със самочувствие, че мога да предложа алтернатива на дясното с център-дясното, че вече съм го правил и имам опита, доказал съм, че за мен политиката не е облагодетелстване и със сигурност мога да привлека гласовете на тези демократи в България, които не желаят да бъдат изправени пред алтернативата ГЕРБ или БСП. И които съзнават, че времето на по-малкото зло е отминало. Няма по-малко зло, трябва да се гласува за нещо добро в българската политика.

Ако бъдете избран, ще отидете ли в Европейския парламент или ще се откажете в полза на втория или третия в листата?

- Категорично ще отида в Европейския парламент. Знаете ли, вчера на среща в Стара Загора ми зададоха същия въпрос. Зададоха ми го през перспективата не съм ли по-нужен във вътрешната политика. Аз мога да поема два ангажимента. Единият е – че аз ще отида в Европейския парламент. И другият – че аз ни най-малко няма да се отделя от българската вътрешна политика, ще бъда много активен в нея. Аз не вярвам, че България и Европа са две различни неща. Аз не отивам в Европейския парламент, за да живея в Брюксел, а за да работя в ЕП. Тази работа е важна част от българската вътрешна политика, защото там ще се решават въпросите на европейското правосъдие, важни за всеки българин. Ще се решават въпросите на европейския бюджет, важни за всеки българин. Европейският енергиен съюз. А и не на последно място този парламент до голяма степен ще решава съдбата на Европа, накъде ще тръгне – към повече сила и единство, или към разпад и катастрофа, каквато наблюдаваме с Брексит. И аз мисля, че много важен интерес на всеки българин е Европа да бъде силна и единна. Така че ще работя за този български интерес.

Станете ли евродепутат, ще влезете в групата на ЕНП, нали?

- Без съмнение.

Да, но точно ЕНП са тези, които толерират и подкрепят Бойко Борисов и неговото управление.

- Аз ще работя за промяна в Европейската народна партия. Искам да отбележа нещо много важно. Хора като Борисов, като ГЕРБ с представата, че партията и държавата са едно и също, с този комунистически партиен манталитет, в ЕНП са изключително малцинство. Те излъгаха много хора и получиха много гласове в България през последните десет години, в не малка степен и заради нашите грешки. Но в европейското център-дясно това не е моделът на мислене. Така че в рамките на групата на ЕНП в Европейския парламент аз ще бъда един от широкото мнозинство, което не приема подобна политика за дясна, за европейска, за модерна. Аз вярвам, че и с други представители на "Демократична България" ще работим в посока ЕНП да променя отношението си към Източна Европа. Да не ни разглеждат като територия под аренда, а като пълноценна част от Европа, защото ние това искаме – България да е в сърцето на Европа и българските демократи в центъра и дясното да бъдат в ядрото на вземането на решения на ЕНП, а не хора, които не знаят езика и ги тупат по главите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във