Банкеръ Daily

Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието, пред "БАНКЕРЪ":

Договорът на ГКПП „Капитан Андреево“ е за един тир банкноти

Г-н Христанов, бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков тези дни риторично запита къде всъщност са мутрите в момента – вън или вътре в държавната система. Каква е вашата генерална оценка за състоянието на войната между задкулисие и обществен интерес?

- Може би ГКПП “Капитан Андреево“ беше най-силният удар в лицето и в сърцето на задкулисието, защото прекъсна един от най-силните парични потоци – законни и незаконни. Истината е, че се наблюдават решителни действия от правоприемниците на служебния кабинет извоюваното да бъде отстоявано. Имаше кратък период между 2 и 7 август, когато „играчите“ пробваха да си възстановят контрола, но не им беше позволено. Изненадах се от тяхната наглост – те не разбраха, че това е граница, а не гаражът им в къщи. Свикнали бяха с 12-те години безвремие. Явно новите министри на вътрешните работи и земеделието са имали нужда от малко време, за да се запознаят със ситуацията и да предприемат решителни действия.

Вижте цялото видео от интервюто с Иван Христанов ТУК:

 

Тъй като има и легален, и нелегален трафик, обемът на сумите през този най-голям за Европа сухоземен вход вероятно е труден за описание?

- Опитвам се да обърна мащабите в смилаем вид. Една детска болница струва 22-25 млн. лева. Това означава, че за 10-годишния монопол на границата, който им е подарен, България щеше да построи по една детска болница във всеки областен град, а не да нямаме нито една. Какво да говорим за хеликоптерното спасяване. Харченето на пари в полза на обществото е мярка за цивилизованост. Държавата може да подари на един съмнителен субект стотици милиони, но не може с тях да построи детска болница. Тъй като не съм виждал 400 млн. лв. на куп, направих изчисление, че новият десетгодишен договор, сключен скандално на 31 декември 2021 г., щеше да донесе на един човек 20 тона банкноти или товарът на един тир в пари. По 2 тона на година.

Този човек трудно би измислил и осъществил цялата схема. Подобни конструкции се нуждаят от логистика, покровители и отчисления. Кои са действащите лица над изпълнителя във веригата?

- За да се случва всичко това 10 г. чадърите са били два вида. Единият е политически, другият е административен.

И не е имало трети – правосъден?

- Не са имали нужда от правосъден чадър. Сега вече им е необходим. Политическият чадър е бил осигурен на най-високо ниво. Виждаме как функционери на ГЕРБ яростно отстояват определена позиция. Адвокатът в схемата също е гербаджийски функционер в Хасково. Паричният поток е огромен и е несериозно да допуснем, че не е стигал до най-високото ниво. Има дисонанс в думите на г-н Борисов, който се прави, че не знае нищо за ГКПП „Капитан Андреево“. Виждаме, че от 2011 г. България има проблем с приемането си в Шенген. Още тогава Борисов заяви, че ще боядисаме една сграда и влизаме в Шенген. Ето фактите поред. Договорът с частната фирма е сключен при фантастични условия. Тогава БАБХ пише писмо до МЗ и заявява, че е чудесна идея сградния фонд на границата да бъде прехвърлен на агенцията. МЗ се удрят по челото и се изненадват как досега не са се сетили. И го правят. Изведнъж обаче БАБХ се събужда и казва: вие много добре ни го прехвърлихте този сграден фонд, но ние не можем да го поддържаме. Защото нямали пари да извършат ремонта! Значи трябва да се даде под наем и наемателят да го извърши.

Всичко тръгва от един прост ремонт?

- Да. Тогава МЗ казва, че тази идея е брилянтна. А става дума за някакъв корниз и улук, който една от най-богатите агенции не може да си позволи да ремонтира! И с тази аргументация се сключва 10-годишен договор с набелязаната фирма. Никой от администрацията не забелязва нищо нередно. За един глупав улук да дадеш цялата гранична база на БАБХ на външен оператор. После им дават да си направят и лаборатория, която при това е изградена в нарушение на законодателството. Това е пътят, по който е създаден монополът на ГКПП „Капитан Андреево“. За да остане един човек и там да няма държава. В БАБХ само като кажеш Капитан Андреево, си уволнен. Темата е била табу в самата структура. Сезирахме ГДБОД, защото вярваме, че чадърът не е просто административен. А ето го и политическият чадър. От 2011 г. ЕС повтаря, че докато България не оправи граничния си контрол, Шенген е невъзможен. И то на ниво министър-председател. Значи хипотезите са две: или министър-председателят през тези 12 г. е бил абсолютно некадърен и не е бил в състояние да оправи нещата на проблемната граница, или не е искал да го направи. Аз като обикновен зам.-министър успях да оправя всичко.

Имахте ли представа за казуса преди да встъпите в длъжност в МЗ?

- Темата не е нова. Още предишното служебно правителство правеше опити да овладее границата и да възстанови държавността там. Г-н Спецов също положи огромни усилия и информацията е, че към него също са били отправени сериозни заплахи.

От десетилетия е известно, че точно през тази гранична точка преминават и наркотици, и оръжия, и мигранти. Възможно ли е тези настанени по парадоксален начин на границата фирми да имат съучастие и в нелегалния трафик със специфични товари, като изземват част от функциите на митницата и граничния контрол? Тогава сметката би се онагледила чрез много повече тирове с банкноти.

- Напълно е възможно. Информацията е, че това е правено. Камиони са минавали без изобщо да са отваряни. Да си припомним заловеният в Австрия хладилен камион с мъртви бежанци. Но аз не съм бивш зам.-министър на вътрешните работи.

Преди да напуснете поста си в МЗ, вие завещахте на правораздавателните органи и друга „весела“ тема – как колектив от 700-килограмови крави внезапно и заедно решават да се разделят с живота си. Какво се е случило в това кравешко общество?

- Колективът е от 13 крави. Всеки фермер ще ви каже, че в разцвета на силите си тези животни са по 700 кг, а преди да умрат линеят от старост и са по 400-500 кила. Зад всяка 700-килограмова крава, която внезапно реши да умре и да бъде инсенерирана, стои ветеринарен лекар - за удостоверяване на събитието на място, шофьор - за товарене и извозване на трупа, и официална на БАБХ - за приемане на всички тези обстоятелства и удостоверяване на липса на несъответствия. Всички тези хора би трябвало да участват и затова този сигнал също го подадохме в ГДБОП.

И шестте инсинератора за животни в България ли са свързани с тази схема за усвояване на 60 млн. лв.?

- От това, което виждаме, да!

В кои от обществено-политическите оси на противоречие ще разположи ПП предизборната си кампания?

- Две са основните оси. Първата е надполитическа. В ПП сме убедени, че войната, която се води между ограбвани и крадци, не може и не трябва да бъде политизирана. Тя по-скоро е обединяваща. Стана ясно, че кражбите са огромни и като ги спрем, автоматично пренасяме България от коловоза на теснолинейките върху релсите на свръхсокоскоростните влакове. Макроикономиката показва, че това е напълно възможно. Ясно е и, че мафията не си поплюва - готова е да впрегне цялото си политическо представителство, за да не позволи да й отнемем златните гьолове, инсинератори, лаборатории, магистрали.

Освен пресушаване на блатото, хората очакват и строеж. Какви позитивни послания ще отправи ПП към избирателите в дните до 2 октомври?

- Най-важното послание е, че установяването на върховенство на закона носи ресурс за болници, за пенсионери и социално слаби, за деца и млади семейства. Българинът трябва да повярва, че България е неговата държава.

В продължение на десетилетия простоватият изказ печелеше избори. Разчитате ли, че след като не говорите на народняшки език, хората по места ще ви разберат?

- Медиите могат да играят образователна роля и да вдигнат нивото на цялото население. В същото време е видно че само един политик, но на най-високо ниво може да предизвика опростачване на разговора. Лично аз се стремя да говоря достъпно. Ще цитирам Айнщайн: „Ако не можеш да обясниш закона за общата относителност така, че баба ти да те разбере, значи и ти не го разбираш“.

Разговора води: Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във