Банкеръ Daily

Проф. Румен Кънчев пред „БАНКЕРЪ“:

Руската икономика не може да издържи дълга война

Проф. Кънчев, според известната фраза на Клаузевиц, войната е продължение на политиката с други средства. Но и политиката, и войната са функция на икономиката: от каменната ера насам всички войни са свързани с икономически цели – плячка, ловни полета, ресурси, доставки. Разбра ли някой каква е икономическата стратегия на Путин във войната с Украйна?

- Това е вярно. Путин от дълго време работи повече  с военни и с геополитици, отколкото с икономисти. И целите му са основно геополитически – да разшири пространството на Русия, като пресъздаде пространството на СССР.

Хитлер наричаше това  Lebensraum.

- Само че при Хитлер лебенсраума беше много малък за немската нация.

И го разширяваше там, където има Volksdeutsche – немци извън пределите на държавата, такава беше доктрината.

- Но Русия има прекалено много пространство за населението си. В случая липса на пространство няма. Големият икономически въпрос, който задавате е друг. И той е "Колко време икономиката на Русия, която е на 12-то място по годишен БВП, 14 пъти е по-малка от американската и 16 пъти е по-малка от икономиката на ЕС, може да издържи на война?"

С коя от познатите ни икономики руската е съпоставима, с италианската?

- Под италианската е. Преди санкциите руската икономика беше $2.2 трилиона БВП годишно, сега е $1.6 трилиона и вероятно  ще пада още. След частичното изключване от SWIFT, процесите ще се задълбочат. Стратегическите центрове изчисляват, че руската икономика може да издържи на такъв тип война не повече от 2 години.

Две години такава война е ужасно дълъг период за човечеството, особено ако трябва да съществува под  дамоклевия меч на вероятен ядрен удар.

- Както знаем, в Афганистан СССР издържа 9 години, а след това се разпадна. Сега изводът е подобен - ако Русия влезе в продължителен военен конфликт, руската икономика ще рухне.

Тогава се връщаме на въпроса: какви икономически ползи би могъл да извлече Путин от тази скъпа война? Според анализаторът Леонид Гозман, диктаторът се обръща или към изкривена представа за историята, или към хипотетично бъдеще, но претенции към настоящето липсват. Има ли ирационалност в действията на президента?

- Ползата му е само геополитическа.

Каква геополитическа полза би могъл да извлече, ако настрои целия цивилизован свят срещу Русия?

- Връщане към бившия СССР. Има и друго. Той сега разрушава Украйна, но ако завладее и подчини тази територия, ще трябва да отдели средства и за възстановяването й.

А ще трябва да издържа и „народните“ републики в Донецк и Луганск.

- Плюс Крим.

Западът се поразсъни и най-твърдата мярка засега са банковите ограницения от SWIFT. Но „Файненшъл Таймс“ смята, че истински саблен удар по руската икономика биха били санкции върху валутните резерви на Руската федерация, които са в долари, евро, йени –  $640 млрд., трупани в ценни книжа.

- Следя руските икономисти от най-високите им нива. Те определиха санкциите по SWIFT като атомен удар по руската икономика, след които тя няма да може да се съвземе. Тезата на "Файненшъл таймс" също е вярна.

Още в началото на конфликта Путин припомни на света каква мощна атомна сила е Русия. Сега той постави ядрените си активи в някакъв "специален режим на носене на бойно дежурство", неясен дори за местните военнослужещи. Най-озадачаващи са думите на бившия президент Медведев - сега неофициален говорител на властта в Кремъл, че „най-интересното едва започва“. Как тълкувате това „интересно“?

- Путин е манипулиран от тесния си кръг военни, които му говорят, че са създали някакво свръхоръжие. Анализът на тези 4-5 нови оръжейни системи, които не са тайна нито за американското, нито за китайското разузнаване, показва, че те не дават стратегическо предимство на Русия. Привеждането на руските ядрени сили в по-висока степен на готовност също е блъф. Всеки посветен знае, че стратегическите ядрени сили и на САЩ, и на Русия са под 24-часово и целогодишно пълно дежурство. Няма паузи и промени.

Второ - да съпоставим стратегическите ядрени потенциали на САЩ и Русия. Превъзходството на американците е огромно. Близо 65% от ядрения стратегически потенциал на Щатите е качен на атомни подводници от най-висок клас тип - „Охайо“, каквито Русия няма. През последните години руснаците построиха три нови подводници, които се доближават до този клас и едната я кръстиха „Княз Владимир“ - на самия Путин. При тях проблемът е, че ракетите им не са на твърдо гориво, а на керосин. И още. Стратегическата авиация на САЩ е базирана на самолети Б-1 и Б-2, които са невидими - със СТЕЛТ покритие, и могат да нанесат удар без изобщо да бъдат засечени от руските радари. Руснаците все още не разполагат със стратегическа авиация от такова ниво. Така че стратегическата ядрена триада на САЩ има много по-висока степен на защита. Техните сили се тренират по концепцията за незабавен ядрен удар. Съгласно тази директива от 2012 г., стратегическите сили трябва да са на 1 час от удар във всяка точка на земното кълбо, след заповед на президента. Нещо, което не е постигнато от руската атомна триада. Но много важно е да се знае, че през 2012 г. руският генерален щаб преструктурира дислокацията на въоръжените си сили, като ги раздели в 6 командвания. Съгласно това, бяха променени уставите и бяха дадени пълномощия на всеки командващ командване сам да взема решение за използване на ядрени средства - без да докладва на върховния главнокомандващ. Това е доктрината за превантивен ядрен удар с мощност от 0.2 до 0.5 килотона. Тоест - в момента командващият операцията на Югозападния окръг може сам да вземе решение за използване на тактическо ядрено оръжие, без да пита главнокомандващия.

Тази практика не е характерна за авторитарна държава като Русия.

- В ядрено отношение е важна бързината. При Карибската криза Хрушчов не искаше да вземе решение и изпрати един от заместниците на Генералния щаб на СССР - ген. Сергеев, на когото бе делегирано правото да вземе решение за ядрен удар по територията на САЩ. Един вид бягане от отговорност на хартия.

Хитро и удобно. Като споменахте Карибската криза, коя ситуация е по-рискована за човечеството в ядрено отношение – онази от 1962 г. или сегашната?

- Тогава светът беше по-заплашен. Сега системите за откриване ракетно нападение са много по-софистицирани. И за двете страни. Разрушаването на едната и другата страна ще бъде в разстояние на 40 секунди. Но глобалната противоракетна отбрана на САЩ има възможност да спре 50-60% от ракетите, които летят към нейна територия.

Кои са стратегическите прицелни точки в Европа за руското атомно оръжие?

- Атомни електроцентрали, големи водоеми. Първи в "Топ 100" са стратегическите командни пунктове.  Има два пункта за противоракетна отбрана в Европа. Единият беше изграден в Полша, за другия имаше идея да е у нас, в Балчик. Тогавашният премиер и настоящем първи атлантик Бойко Борисов обаче заяви, че иска в морето само платноходки. Румънците го взеха и сега са една от най-силните по потенциал армии в НАТО.

След вчерашния си референдум, Беларус се очертава като потенциална ядрена държава. От друга страна Путин постави ултиматум на Швеция и Финландия да стоят встрани от НАТО. Как ще се прекрои военният баланс в тази част на Европа?

- След случилото се, влизането на Швеция и Финландия в НАТО става неизбежно. Доказателство за това е договорът за 9.7 млрд. долара, който Финландия подписа с „Локхийд Мартин“ за доставката на 64 изтребители от най-висок клас Ф-35. Швеция пък си има собствено самолетостроене на супервисоко ниво.

Според немалко анализатори, най-доброто и безкръвно решение на конфликта може да дойде от самата Русия, ако населението й се реши да смени формата на управление на страната. Известният руски дисидент Пионтковский казва, че Русия има „фашистки лидер, без фашистки народ“. Вярвате ли, че руснаците са в състояние сами да решат все по-глобалния проблем?

- Много добре е казано. Но диктаторите, особено руските, трудно биват сваляни от власт.

Възможно ли е Путин да бъде свален от собствените си олигарси, част от които в момента са с блокирани авоари извън Русия?

- Не споделям мнението, че руските олигарси губят в момента. Ситуацията е планирана много отдавна и всички те са взели необходимите предохранителни мерки за милиардите си. Но пък санкциите по SWIFT може и да ги ударят.

Допускате ли, че ако издържат още 2-3 денонощия, украинците могат да преминат в настъпление?

- Не мога да кажа, но контролът върху въздушното пространство е руски. По-скоро очаквам руското военно-политическо ръководство да направи оценка на икономическата ситуация. А и ключови съюзници на Русия започват да се дистанцират. При гласуването в Съвета за сигурност  онзи ден китайците се въздържаха. Индия също едва ли е с Русия. Преди месец Индия отказа на Кремъл покупка на 1700 танка. Това не е случайно.

У нас отново се появяват политическите нагони към снишаване и някакъв странен вътрешнонатовски неутралитет, икономиката се поставя над хуманизма и се лансира битовото оцеляване с руския газ, пред принципите на свободата и цивилизацията. Историята напомня за онези дни от пролетта на 1876 г., когато при вида на наближаваща чета луди глави, българският еснаф е ковял прозорците си, за да си помислят, че не е в къщи. До какво води такава тактика днес?

- До там, че да бъдем дефинирани от съюзниците си като нестабилен партньор и нелоялен съюзник. Но тези, които коват прозорците днес, утре няма да бъдат признати като близки и от Русия. За Русия ние отдавна сме нелоялни и неслучайно поименно бяхме споменати от Путин, заедно с Румъния.

Дни, седмици, месеци или години предстоят на този конфликт?

- Руският генерален щаб е очаквал операцията да продължи два дена. Това вече не е операция, а война. Сега си дават срок от 10 дни. Ако влязат в „афганистански вариант“, това би било истински крах за Русия. Икономиката й няма да издържи. Само ще обедини Запада и света.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във