Банкеръ Daily

Тошко Йорданов пред „БАНКЕРЪ“:

Промяната има нужда от съюзници, всички срещу ГЕРБ и ДПС

Г-н Йорданов, от лагера на "Има такъв народ" дойде впечатляващо признание: емоциите взеха връх над разума, нужни са ментални изменения у всички нас. Как да разбираме втората част на фразата?

- Кой от нашите е казал това?

Високоуважаваният от всички финансов експерт Любомир Каримански, при участие в политическо предаване.

-Така е усетил нещата. Не знам какво има предвид с менталните промени.

Ако тръгнем по тази нишка, не е ли форма на раздвоение атаката ви към служебното правителство и подкрепата за неговия работодател – президента Радев?

- Не. Истината е такава, каквато е и няма нужда да бъде крита. Не виждам как отговорност на президента може да бъде това, че един или друг министър, като Кирил Петков, е прикрил нещо.

Но партия ИТН не даде висока оценка и на експертните качества на бившите служебни министри Василев и Петков.

- Те започнаха добре като ПР поведение. Макар че в държавата ни, където и да бръкнеш, ще извадиш някаква далавера на ГЕРБ. Натрупаха симпатии, включително и нашите. Но постепенно нашите икономисти започнаха да питат: "Какво бе свършено в Министерството на икономиката" за този период, освен че министърът се снима пред празни язовири?"

Осветена беше ББР, наричана популярно „Банката на ДПС“.

- Нямам представа дали е проверявано какви нови кредити и на какви фирми е раздавала ББР след промените.

Искате да кажете, че персоналът е сменен, а схемата е останала същата?

- Не. Просто искам да знам какви кредити раздава в момента ББР и на кого. Но истината е, че служебният кабинет не се справи и в Министерството на земеделието, в енергетиката, в транспорта. Но това не означава критика към г-н Радев.

Значи ли това, че президентът е проявил сляпа преценка при подбора си на министри?

- Не бих го определил по този начин, но вероятно има и нещо такова. В екстремна ситуация се допускат грешки. Но като президент, г-н Радев постъпи мъжки именно тогава, когато трябваше.

Тоест - не го приемате за „фалшив герой“?

- Тази реплика е уникална глупост. Когато на „Демократична България“ и кръгът около тях, някой не им харесва, казват, че е от ДПС. С огромна изненада прочетох твърдението на Лозан Панов, че ДПС има трима кандидати за президент и единият от тях е Румен Радев. По подобен начин в парламента Христо Иванов заяви, че ние сме дългата ръка на ДПС.

Как тогава ще се сработите с ДБ, което изглежда е неминуемо, ако наистина ще се произвежда кабинет на промяната?

- Подходът ни ще е чист практицизъм. Според нас огромният проблем на нацията са ГЕРБ и ДПС, а в полето на промяната са всички останали партии. Има нужда от съюзници.

Излиза, че БСП още веднъж ще се озове в ролята на балансьор и мнозинството зависи от това на чия страна „Позитано“ ще наклони везните?

- Абсолютно сте прав. Много е интересно как ще постъпи БСП.

По отношение на БСП. В началото вие казахте, че стоите на различни брегове с тях, после нагазихте заедно в реката на преговорите и ги определихте като добри, а накрая отново втвърдихте позициите и заявихте, че не желаете да управлявате с тях. Как се излиза от подобен политически оксиморон?

- Връщам се на практицизма. Да, БСП са партия на статуквото.

Партията майка.

- ГЕРБ са техни производни, ИБГНИ също - в известна част, а в ДБ има деца на партийци. При нас няма. Затова никой не ни долюбва – защото не играем лицемерната игра, която при тях е вродена. Ситуацията е като през Втората световна война. Пред огромния враг  - нацистка Германия, и демократичните САЩ, и тоталитарният СССР се обединиха за победата. След това е ясно – последва Студена война.

Значи ли това, че ако силите на промяната случайно се обединят, неизбежно следва една прекрасна студена война между тях?

- Не. Тогава ще дойде времето да си търсим разликите. Но сега трябва да наблягаме на приликите.

Имаше сериозни очаквания за общи предизборни действия срещу статуквото, които да изведат сектора на промяната като първа политическа сила. Не се ли крие някъде тук белегът за зрялост и незрялост?

- Най-вероятно не сме зрели, така е. Но откъде да имаме зрялост? В какво живяхме последните 11 години? В полумафиотски тоталитарен модел на ГЕРБ, който унищожи журналистика, морал, партии. Корумпира всичко. В момента имаме нов Десети ноември и смяна на модела. Всички сме нови и неопитни.

Възможно ли е трети път да настъпим същата мотика?

- Ще видим след изборите дали отново ще се настъпи мотиката. Ние имаме желание за прагматизъм.

Относно консолидациите, Кирил Петков спомена, че неговата партия комуникира с ДБ, ИБГНИ и с част от хората на ИТН. Коя част има предвид?

- Това е спекулация. Кирил Петков преди това каза, че е говорил с Мика Зайкова, но тя нямаше спомен за това.

Какво се случва обаче, ако ГЕРБ стане първа политическа сила, вземе мандата и направи правителство в съюз с ДПС и с мълчалива подкрепа от БСП? Тогава цялата кауза на промяната не остава ли вън от играта?

- Съгласен съм, ще останем вън от играта. Но от друга страна това ще е прекрасно за българския избирател – да прецени ясно кой къде стои в политиката. С такъв ход БСП ще се самоубие, както по времето на Виденов.

Производството на червени линии в нашата политика се разрасна неимоверно, а строежът на мостове се оказа демоде. Къде минава границата между принципността и догматизма?

- Политическият процес се случва бавно, с грешки и лъкатушене. Всички се учим от грешките си.

В известен смисъл отношенията между т. нар. нови партии наподобяват онази знаменита сцена от „Златния телец“, в която Балаганов и Паниковски режат гирата на плажа и взаимно са питат: „А ты кто?“ Това ли е нашенският политически диалог?

- Не е точно така. Аз продължавам да не разбирам защо не направихме правителство в последния парламент. Не знам какво се случи, та за по-малко от 24 часа Христо Иванов смени позицията си.

Казаха, че сте им пуснали да гледат някакъв пауър пойнт с имената от правителството ви.

- Тази случка е по-късно. Говоря за момента, когато водихме политически разговор и те не проявиха никакви изисквания, освен да няма хора с принадлежност към ДС. И една сутрин, абсолютно непредизвикано, Христо Иванов се опъна от трибуната на НС и каза, че ИТН е ръка на ДПС. Всичко нататък беше следварително. Не знам кой и как го е активирал. Нямам обяснения, имам само подозрения – през Плана за развитие и Кръга „Капитал“. Готов съм да мина детектор на лъжата.

Резултатът от „втората мотика“ е, че статуквото се възроди: вицето на проф. Герджиков заяви, че те са „двойката на промяната“, а Пеевски е водач на две листи от ДПС.

- Точно така. Какъв беше смисълът да се взривява преговорния процес? ДБ щеше да бъде партията, от която нашият кабинет ще зависи.

И от БСП, разбира се! Без участието на столетницата този кабинет нямаше как да бъде гласуван.

- БСП не изявиха претенции за нищо. Претенции изяви Христо Иванов. Той имаше претенциите да одобрява всеки един член на кабинета.

Не е ли нормално това, ако сте партньори?

- Това е така, само ако сме коалиция.

Да обърнем нещата наопаки. Ако Христо Иванов напише на един лист имената на избрани от него хора за министри и премиер, вие бихте ли го подкрепили безусловно?

- Ако предварително сме казали, че нямаме претенции към бъдещия кабинет, може.

Значи, в следващия парламент е възможно политическа сила от сектора на промяната да си подготви тайно от вас кабинет и вие само да го подпишете?

- Не съм казал такова нещо. След досегашния горчив опит ще искаме много конкретика – състав, цели, срокове и политики. И публично ще обявяваме всяка една стъпка от преговорите.

Вследствие на всичко, което се случи и не се случи, склонни ли сте на ексцентричния ход  да обявите предизборно състав на правителство, в случай че отново получите мандат? Това би закрепило доверието на избирателя и би послужило като обществен тест за кандидатите.

- Това в момента е безсмислено, защото нито една от партиите, за които говорим, няма да има необходимия брой депутати. А и не си спомням такъв случай досега. Би имало смисъл, ако сме първа политическа сила със 121 депутати.

Знаменитият Лорънс Питър казва, че нация, която разчита на един спасител, няма право на спасение. Възприемате ли тази теза?

- Не е точно така. Всяко общество решава за себе си как да се измъкне от батака. Понякога има нужда от силна личност, която да го извади. Силните личности не са нещо лошо. Силна личност е Слави Трифонов.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във