Банкеръ Daily

Христо Иванов пред „БАНКЕРЪ“:

Да отрежем главата на гущера, преди да е сменил опашката си

Г-н Иванов, най-изненадващо бившият премиер Борисов заговори за политически дебати. Как би изглеждал един дебат между вас и него?

Поканихме два пъти на дебат Томислав Дончев, но той се скри отново, както и преди миналите избори. За нас централна тема е електронното управление – това е технологичният лост, с който да придвижим българската държава на пета скорост, да редуцираме администрацията, да намалим радикално корупцията и натиска върху граждани и предприемачи. Накратко – българската държава да се превърне в приложение за смартфона, така че всички административни услуги да са лесно достъпни. Именно заради това поканихме г-н Дончев, който знае как са похарчени 2 млрд. лв. за неосъществената електронна администрация. Един дебат с Борисов няма да е по-различен. Ще го попитаме за всички профукани милиарди, но и за закрилата, която търси от Ердоган.

Двама лидери потърсиха закрила от Ердоган – на ДПС и на ГЕРБ.

Ердоган се появи още на партийната конференция на ДПС, за да говори за големия си приятел Борисов. Очевидно Борисов смята, че, ако някой може да му гарантира спокойни старини извън затвора, това е ДПС.

Как именно?

Очевидно той смята, че ДПС ще продължи да бъде ключов елемент в управлението на България и в съдебната власт. Неслучайно Борисов маниакално говори, че искам да стана главен прокурор. Защото знае, че ако нашата визия за съдебна реформа се случи, затворът не му мърда.

Какъв въпрос очаквате от хипотетичния си дебат с Борисов, дали ще станете главен прокурор или нещо друго?

Той отлично знае отговора на този въпрос. Политици не бива да стават главни прокурори. А и ние искаме не вендета, а правосъдие. Задачата ми като политик е да създам условията за това.

Може би въпросът ще ви се стори риторичен, но кой според вас беше неназованият политик в акта „Магнитски“? Най-често се спряга името на Борисов, но в „СТУДИО БАНКЕРЪ“ беше загатнато, че това може да е и Каракачанов. Какъв е вашият прочит?

Интервенцията „Магнитски“ показа, че доверието в България като субект на колективна сигурност е достигнало отрицателни нива. За да преминат към подобен едностранен тип действия, това означава, че американците тотално са оттеглили доверието си в българската държава. Тук ролята на Борисов, Доган, Гешев, Каракачанов е достатъчно видима за погрома върху българския суверенитет. Защото основата на държавния суверенитет е правосъдният суверенитет. Заради правосъдната ни система, Европа ни е поставила под три мониторинга, не можем да излъчим квотата си за европейската прокуратура, България няма правосубектност в очите на партньорите си. Репутационната цена на всичко това е чудовищна. А най-голямата загуба е, че това пропъжда външните инвеститори, а българските младежи отказват да инвестират живота си в България. Ето за това са виновни Борисов, Доган, Гешев, Каракачанов.

Да, но зад конкретните имена стои мегаструктурата на задкулисието, създадено още преди началото на прехода, тази машинария трудно може да бъде дефинирана, още по-трудно да бъде демонтирана. Как ще се противопоставите на  регенерацията на модела?

Въпросът опира до това, дали ще се случи промяна или подмяна. Единствената политическа сила, която може да обещае промяна е „Демократична България“. Разбираме, че следващият парламент трябва да излъчи правителство, но отказваме да си затворим очите за други неща. Въпреки нашите усилия, разговор с ИТН досега не е имало. И то не разговор за порции, а за политики. Условия за участие във властта не поставяме. Опасността от мигриращи мнозинства обаче е реална. Това е вратата, през която толкова умело и технично ДПС влиза във властта. Това са хората, които виреят и избуяват през тематичните и опортюнистичните мнозинства. Правителство без котва е рецепта за подмяна. На нас не ни стига Борисов да бъде сменен, България трябва да се освободи от Сарая. През него Москва и Анкара влизат в българската политика.

В политиката освен стратегии, са нужни и тактики. В случай, че силите на промяната не съберат мнозинство от 121 гласа в НС, идва ред на по тънките ходове. Мнозинство би могло да се потърси и с една декларация-капан за руското влияние в региона – БСП, примерно, няма да я подкрупи като група, но някои техни депутати вероятно ще реагират по съвест. Изключвате ли подобни маневри?

Това също е пример как през теми могат да се търсят анти-ДПС мнозинства. Ние като парламентарна сила ще използваме целия възможен инструментариум, за да гарантираме, че нашият дневен ред – дневният ред на дълбоката промяна, ще бъде приложим. Всички политически сили сега ще вадят различни национални теми. Аз искам пред скоби да извадя една национална цел: да отрежем главата на гущера, докато той се опитва да си смени опашката за пореден път.

Израелският вариант на мнозинство на несъвместимостите съществува ли във вашия инструментариум?

Въпросът е срещу кого би бил насочен такъв формат, коя е каузата, която може да го легитимира. Борисов в огромна степен е умряло куче. Ако каузата ни е да променим конституцията, за да прекъснем отровното влияние на Сарая, ако сме готови да прочистим службите и регулаторите и да сложим там доказано почтени хора, това е положително.

Не е ли бавен вариантът с промяна в конституцията? Министър Рашков смята, че Гешев може да бъде сменен и по сегашния основен закон, с мотива за уронване престижа на съдебната система.

Би могло, разбира се, ние няколко пъти сме сезирали ВСС. Г-н Рашков е прав, но той върви по път, който ние вече сме изминали. Този ВСС бе избран, не без съдействието на Корнелия Нинова, с една единствена цел – да крепи Гешев. Докато той не бъде сменен, резултат няма да има. И отново опираме до конституционна промяна.

Как оценявате работата на служебното правителство? Вие също имате хора в него.

Ние нямаме представители в служебния кабинет. Имаме приятели и съмишленици. Да, Кирил Петков и Асен Василев се справят чудесно. Всички се радваме на работата на този кабинет, но там има министри със странно поведение. Министърът на транспорта продължава да не дава отговор на въпроса как пристанище „Варна“ се превръща в пристанище „Доган“, в изпълнение на руски фирми.

Подозирате, че задкулисието е влязло и в служебния кабинет?

Досега подозирах, сега го виждам.

Със знанието или с невниманието на президента Радев?

Това г-н Радев трябва да каже.

Теоретично е възможно, в случай на нова патова ситуация след изборите, парламентът да гласува слежубното правителство за редовно. Ще го подкрепите ли, с някои промени в състава?

Не, това не е формула за нас. Ние ще гласуваме кабинет, след оценка на всеки негов член. Котки в торби, събрани от друг човек, не приемаме. Няма да споделяме политическа отговорност с президента Радев.

Върти ли ви се в главата като възможна развръзка злополучното поведение на премиера Филип Димитров през 1992 г., когато той доброволно сдаде властта на задкулисието? Понякога власт се печели по-лесно, отколкото се задържа.

За съжаление, в България власт се печели лесно, а задържането й зависи от ДПС. Единственият истински модел за печелене и задържане на власт е чрез кауза и резултат.

Има ли сред новите политически сили партия-инженеринг на ДС – не е за вярване, че тези служби лесно ще се откажат от политическия живот?

Очевидно е, че ДС се презареди през много структури – Библиотекарския институт, например. Картината винаги излиза наяве. Задължително е да проведем лустрация – не само по отношение на зависимости отпреди 1989 г., а и за хора от криминалния преход, които в момента са в служби, администрация, съд и прокуратура. Има начини за тяхното прочистване.

В отговор на критиките на Борисов към машинния вот, чували ли сте за държава в ЕС, където изборите се придружават от предупреждението, че купуването и продаването на гласове са престъпления?

Идеята за ЕС е, че това е обединение на стабилни демокрации. А България се оказа недозряла демокрация с безброй проблеми, които започват с условията, при които се провеждат изборите. Затова въвеждането на машините е изключителна, но наложителна мярка. В перспектива ДБ продължава да настоява за електронно гласуване. За да отвоюваме държавата.

Дълбоката промяна срещу дълбоката държава – това ли е вашата битка?

Точно така!

Разговора води: Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във