Банкеръ Daily

Иво Мирчев пред „БАНКЕРЪ“:

Ако допуснем нов олигарх във властта, значи сме се провалили

Публична тайна е, че Пашата контролира софийска районни кметове в полза на ГЕРБ

Г-н Мирчев, да започнем с въпрос от фейсбук: отива ли си комунизмът, пита потребител, след провала на ГЕРБ на изборите в Благоевград?

Абсолютно нормално е да асоциираме ГЕРБ с комунизма – по-голямата част от лидерите им са били част от БКП, включително премиерът Борисов, г-жа Фандъкова. Относно заминаването на комунизма от България, имам известен песимизъм. Но ГЕРБ и Бойко Борисов със сигурност си отиват – това е добрата новина за страната. Сега трябва да построим държавата си наново, България отново да бъде в растеж и модернизация.

Подходяща ли е думата отново за най-новата ни история?

Имаше такъв кратък период – в края на управлението на НДСВ и началото на Тройната коалиция, с много по-добро темпо от всичките 12 г. на Бойко Борисов. Трябва да се върнем в подобен и по-висок темп на растеж. Рецептата ни за това започва със съдебната система, отстраняването на главния прокурор, нормализиране на работата на регулаторите, за да може бизнесът да участва в обществени поръчки на конкурентен принцип. Трябва да намалим корупцията до здравословни нива – не е нормално 40-50% от една обществена поръчка да се връща в джобовете на политици и администратори. Наскоро ми се оплака бизнесмен от пътното строителство – когато трябва да върне половината от общата стойност на поръчката обратно по веригата, как с остатъка да направи добър път!?

Очевидно още на старта на начинанията ви стои голямата тапа – съдебната система. А експертите смятат, че тя няма да бъде отпушена нито лесно, нито бързо. Няма ли да застоим задълго в задънена ситуация?

Така е, проблемите в съдебната система няма да бъдат решени бързо. Но ще започнем още отсега. Специализираните съд и прокуратура, бухалките на предишната власт, могат да бъдат закрити без отлагане. Същото се отнася и за приоритет номер 1, главния прокурор, който вместо обществото, обслужва мафията. В рамките на 6 месеца Иван Гешев може да бъде отстранен.

Не е ли смело това предположение? С какви инструменти и процедури  би могло да се случи?

С конституционно мнозинство и промяна на конституцията. Може да се случи във въпросните 6 месеца.

Смятате ли, че това ще бъде възможно, без гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП?

По тази тема ще разчитаме на гласа на всеки един от 240-те народни представители, а не на отделни парламентарни групи. Защото, когато имаш главния прокурор, имаш всичко в държавата. Предложението ще направим още в първите дни на новото НС. Появи ли се независим главен прокурор, и политиците, и администрацията, и бизнеса и службите ще работят по съвсем друг начин.

Все пак ГЕРБ и ДПС имат възможно най-монолитните парламентарни групи, а БСП показва видимо нежелание да се изправи срещу Гешев. Как би могъл да бъде пробит този блок, за да се тръгне нататък към ускорения път на развитие?

В 45-ият парламент, когато предложихме задължително изслушване на главния прокурор, резултатът освети ясно „мнозинството Гешев“ – ГЕРБ, БСП и ДПС, които гласуваха единно. Явно има доста депутати „на трупчета“, които са извършили някои неособено коректни действия във властта. Хората ще получат усещане за справедливост, когато видят министри в затвора. Смяната на главния прокурор не е единственият компонент в програмата ни. Другият е рестартът на регулаторите.

Чуждестранните инвеститори също се съобразяват със спецификите на нашата съдебна система и ни заобикалят внимателно.

Всички големи технологични компании заобиколиха България. „Тесла“ на Илън Мъск инвестира в Гърция, която никога не е била популярна IT дестинация, при това и с много по-високи данъци. Но не дойде в България, с плоския данък и отличните нископлатени програмисти. Причината е една: чуждият инвеститор не е сигурен за бизнеса си. България днес е страна, в която „котараците“ на Борисов могат да присвоят всеки бизнес. Впрочем, те IT бизнеси не крадат, защото не разбират нищо, затова се насочват към строителните и пътни дейности. За цялото 12-годишно управление на ГЕРБ, нито един високотехнологичен инвеститор не е дошъл у нас. И това е сред най-големите катастрофи на тяхното управление. Когато доведем компания от ранга на „Тесла“, можем да се успокоим, че сме на прав път.

Не изключвате напълно възможността институциите да продължат да функционират, съвместно с Гешев. Допускате ли той да се преобрази в един приемлив Гешев и да се съобрази с новите силни на деня? Ще му искате ли оставката при подобно развитие?

Не вярвам в тази метаморфоза. Но ако той иска да се откупи пред обществото и децата си, може да направи нещо подобно.

В обществените коментари изникват опасения, че новата власт ще довете със себе си нови олигарси и че Пеевски ще бъде заменен с Прокопиев, примерно. Ще има ли новата политическа действителност новия си олигарх?

Не виждам никаква съпоставка между Пеевски и Прокопиев. Реалната опасност е г-н Пеевски да прехвърли лостовете и механизмите си на друг. Вече има и кандидати за ролята. Твърди се, че живеещ в чужбина господин, свързван с наркотрафик и близък до Борисов,  е готов да приеме тази роля. Ако допуснем този трансфер на влияние, значи сме се провалили като политици.

Има две-три имена, които отговарят на описанието, кого точно имате предвид?

Основно име, което държи част от знакови компании в страната, с доста силни позиции в някои западни квартали на София. Името няма значение, въпросът е да не се появи новият олигарх. Уродливите формати, като Доган-Пеевски и ортакът им Борисов, трябва да бъдат изкоренени. Обществото трябва да има механизми за прочистване.

Да бъде прочистена напълно избирателната система, засега сякаш е невъзможно, но доколко предстоящите избори ще дадат по-обективен резултат от предишните?

На предишните избори службите и МВР откровено участваха в изкривяването и манипулацията на вота, даже имам снимки от родния ми Добрич, на които се вижда как полицейски автомобили и наркодилъри участват в купуването на гласове. Машинният вот е временно решение и не дава достатъчни гаранции, макар че ще ограничи злоупотребите. Винаги сме казвали, че електронното гласуване през интернет е единственият начин за изчистване на процеса. И това ще бъде наш основен приоритет в новото НС. Тогава 2 млн. българи от чужбина ще могат да участват във вота.

В какъв технологичен период  може да се осъществи електронното гласуване?

За две години. Дори и за следващите местни избори през 2023 г. ще може да влезе в сила, стига да има воля на парламента.

Твърдите, че хора на Борисов и конкретно Пашата, действат на територията на София за ново изкривяване на вота. Какво точно имате предвид?

Тези хора редовно участват в изборните процеси. Аз съм кандидат о т 25-ти МИР в София – това са кварталите „Люлин“, „Надежда“, „Овча купел“. От тях единствено в „Овча купел“ наш представител успя да стане районен кмет. В останалите кметовете са от ГЕРБ и са под контрола на Пашата. А Пашата е бивш ортак на Борисов. Това е публична тайна. Доскоро и „Овча купел“ беше техен. Същото е и с концесиите по морето. Докога България ще е подвластна на такива динозаври от 1990-те години! Гласувайки за ГЕРб, се гласува за котарашкия кръг около Борисов.

Изказахте известни резерви по отношение на поне двама министри от служебното правителство – на енергетиката и на външните работи, нарекохте ги пионки. Чии пионки, след като кабинетът е конструиран от президента Радев?

Това, което служебният министър прави в енергетиката, например назначенията в ЕСО(Електроенергиен системен оператор) и пускането на поръчка за 275 млн. лв., е смущаващо. Там очевидно става дума за кадри на ДПС. Надявам се президентът  Радев да обърне внимание на това. Защото енергетиката ни бездруго е корупционно блато, доминирано от хора на Ковачки и Вълка. За външния министър има конкретна индикация - почетният ни консул във Валенсия Пламен Георгиев, известен като Пацо Терасата. Този човек е достатъчно компрометиран и не е ясно по каква причина Светлан Стоев не го отзовава. Нали решихме да сме принципни!

Вашият икономически експерт Георги Ганев установи формулата на мислене и изразяване в пропагандата на ГЕРБ: каквото и да чуеш, делиш първо на 1000, после на 100, накрая на 10 и се доближаваш до фактическата истина. Приемате ли този математически модел?

Голям песимист съм, че там става дума за кой знае какъв начин на мислене. Трябва да си научим уроците и да забравим  ГЕРБ. После в учебниците по история да обяснят какво впечатление е направил бодигардът на бившия комунистически лидер, че 12 г. е управлявал страната.

Разговора води: Емил Янев

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във