Банкеръ Daily

Зам.-председателят на ДПС Халил Летифов пред „БАНКЕРЪ“:

Подкрепяме акта „Магнитски“, но оставаме солидарни с Пеевски

Г-н Летифов, ДПС определи предните избори като най-важните за прехода, оценката ви за предстоящите не е така мащабна. Има ли някаква промяна в преценката ви?

- След като 45-ият парламент не излъчи правителство, всички партии, получили доверие на 4 април отиваме на поправителен изпит на 11 юли, тъй като не сме си свършили работата. Със задължението да излъчим управление, отговарящо на очакванията на обществото и важните действия, които има да се извършат за държавата – и планът за възстановяване и устойчивост, и многогодишната финансова рамка. Да припомня, че ДПС настояваше за изслушване на г-н Томислав Дончев като ресорен вицепремиер по темите, но това не се случи в 44-ото НС, а в 45-ото не беше на дневен ред. Очевидно е, че има забавяне, очевидно е, че очакванията на бизнеса остават неосъществими на този етап.

Намирате ли, че някои действия на бившите управляващи, включително и невнасянето на плана за възстановяване, са саботаж, както ги определят мнозина?

- Бих използвал друг термин – поведението им не е държавническо. Забавянето може да е фатално, но този тип подход наблюдаваме вече 12 години. Едноличното управление рушеше устоите на държавността и авторитета на институциите. Ние говорим за диалог по основни теми още от 2009 година. В сегашната ситуация сме точно заради следването на тясно партийни интереси. Дейностите по възстановяването и подпомагането трябва да имат национален характер, без значение чие е управлението.

Толкова ли беше беззащитна българската демокрация и политическата ни система, че допусна еднолично управление за цели 12 години?

- Нека припомним, че това е първото правителство на ГЕРБ и партньори, което изкарва пълен мандат. От ДПС сме правили много предупреждения за неправилни решения и действия. Но ГЕРБ настояваха да изпълнят мандата си, за да се похвалят с поне един такъв. Ние смятаме, че това даде отпечатък върху държавността, институциите, гражданите, както и върху инвестиционния климат.

Хората са свикнали да очакват от ДПС дискретни политически знаци, а при разпускането на последния парламент г-н Карадайъ заяви твърдо, че следващото НС със сигурност ще произведе управление. Означава ли това, че ДПС има конкретен план в тази посока?

- Може да се каже, че е така. 45-ото НС показа, че има разрушен диалог между институции и между партии. Затова и не се състави правителство. Хората няма да простят, ако теснопартийните интереси отново застанат над националната отговорност. Страната категорично има нужда от стабилно правителство за излизане от кризата. В този смисъл диалогът между политическите субекти е задължителен.

ДПС вероятно няма да бъде мандатоносител в следващото НС. От гледна точка на вашата относителна парламентарна тежест, имате ли план за конструкция, която може да излъчи управление – връщането и премятането на мандати може да се повтори отново?

- Съгласен съм, но участието във властта не е самоцел за ДПС. На 4 април разчетохме вота на българските граждани като желание за промяна. И декларирахме готовност за подкрепа за новите политически сили в парламента. Резултат не се получи.

Сега същите тези партии декларират отново, че не желаят да имат взаимоотношения с ГЕРБ, БСП и ДПС. Каква разлика може да има, очертава ли се нов пат?

- Чуваме и други послания. В предизборна ситуация всеки е срещу всеки, но очаквам в парламента тонът да е друг и посланията да са различни. И това би било отговорно отношение. Процесите по възстановяване на държавността и нормалността вече текат.

От САЩ определиха българската корупция като ендемична, а това е характеристика за цялата ни държавност. В този смисъл, смятате ли, че ДПС реагира адекватно, като заяви, че застава зад г-н Пеевски и чака американците да предоставят доказателства по казуса, след като те нямат практика да го правят и тяхното решение е едностранно?

- Колебания по отношение на борбата с корупцията нямаме. Но продължаваме да очакваме да разберем на каква база нашите стратегически партньори са взели това решение. Дотогава оставаме солидарни с позицията на г-н Пеевски.

Не приемате ли описаните от американското МФ механизми на корупция със замесените лица?

- Позицията на ДПС е достатъчно ясна. Подкрепяме акта „Магнитски“, но искаме да знаем конкретиката.

Не рискувате ли ДПС да влезе в черния списък с организациите и институциите, взаимодействащи с уличени от САЩ персони – г-н Пеевски е дългогодишен ваш депутат?

- Това е безспорно. Но ДПС от създаването си досега има ясен евроатлантически профил.

В случай, че получите достатъчно доказателства за съпричастност на г-н Пеевски към корупционни практики, как ще реагирате по отношение на него?

- Ние имаме колективни органи на управление, ще вземем съответните решения и ще информираме обществото за тях. Дотогава позицията ни остава непроменена.

По напълно обясними причини, в очите на обществото повече се набиха имената на Пеевски и Божков. Но според много анализатори, най-точният прицел на акта „Магнитски“ е кадровия служител на ДС Илко Желязков, който е определян като „лейтенант“ на Пеевски и е асоцииран с различни тъмни комбинации в енергетиката. Той е бил шеф в „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД, а по същото време вие сте бил депутат от Стара Загора. Имате ли наблюдения върху действията му и взимате ли отношение по тях?

- На този етап няма да правя коментар по въпроса. Не виждаме нужда от излишни движения. Щом има хора информирани, нека те говорят. Всеки е свободен да прави внушения.

Неутрална ли е позицията ви по отношение на г-н Желязков?

- Ще се радвам да излязат всички конкретни факти и доказателства по случая. И да постъпят в компетентните институции.

Не е ли нормално българската прокуратура да се заеме приоритетно с казусите, посочени в „Магнитски“?

- Българската съдебна власт е независима.

Репликата на г-н Карадайъ в Турция на тема родина беше коментирана многократно, но един аспект остана извън коментарите. Как тълкувате думата „битка“ в защита на „турската идентичност, език и религия“? За каква битка става въпрос?

ДПС е създадено с идеята за борба за правата на българските мюсюлмани, за тяхната идентичност, име, религия и език. Българските мюсюлмани участваха активно в свалянето на комунистическата власт и на тази ценностна база беше създадено Движението.

Но по конституция вие нямате право да сте нито религиозна, нито етническа партия.

- Не сме нито религиозна, нито етническа партия, но да защитаваш етнически и религиозни права на всички български граждани трябва да е ценност на всяка партия. ДПС винаги е отстоявало териториалната цялост и независимостта на нашата родина Република България.

Съществува хипотеза, че думите на г-н Карадайъ са казани с по-далечен прицел – да се мобилизират електоратите на ДПС и т. нар. патриоти, вследствие на което националистическия блок да влезе в парламента и да бъде опора на статуквото, олицетворявано от ГЕРБ. Има ли такъв карамбол?

- В подобни конспиративни съзаклятия не участваме. Гледаме на Република Турция като на съсед, с който искаме да имаме добри отношения като стратегически партньор в НАТО. Интеграцията на Балканите е наш приоритет. Що се отнася до т.нар. патриоти, те показаха своето отношение към националната сигурност, чрез скандала с паспортите и продаването на национален суверенитет.

Турската администрация в един период имаше хладно отношение към ръководството на ДПС, сега отношенията рязко се затоплиха. Как се стигна до тази метаморфоза?

- Отношението ни към република Турция никога не е било различно.

Но тяхното беше различно.

- Този въпрос е към турските власти.

Как да разбираме акцента на г-н Ердоган от видео обръщението му към конференцията на ДПС, че Бойко Борисов е неговият голям приятел в България?

- По тази логика трябва да приемем, че либералните послания на европейски лидери също са влияние върху българските избиратели.

Поговорката, че приятелят на моя приятел е и мой приятел валидна ли е в конкретния случай?

- Г-н Ердоган е президент на Турция и председател на най-голямата партия там, той има правото свободно да изразява своето мнение.

От няколго години ДПС заговори за ускорено и догонващо икономическо развитие – тема от изключително значение за бъдещето на нацията. Как смятате да наложите тази концепция в бъдещия парламент, с тежестта на 30, дори 40 депутати?

- За тази програма говорим вече 7 г., говорим и за чиста вода, чиста храна, чиста енергия. Това са ключови приоритети за развитието на страната.

Отчитайки високата норма на партиен егоизъм у нас, ако друга партия, особено ако е мандатоносител, предложи сходна програма, ще я подкрепите ли?

- Разбира се, стига да го предложи системна, предвидима партия. Не настояваме за авторски патент на програмата за ускорено и догонващо развитие. Имаме нужда от партньори за реализацията й, но това не е програма на ДПС, а на нацията.

ИТН такава партия ли е?

- Бихме искали да видим програмите на всички партии, за да преценим.

Каква е политическата оценка на ДПС за ерата „Борисов“ от 1 до 10?

- Срастването на държавата с една партия или една личност е факт. Длъжни сме - всички политически партии – да възстановим държавността и нормалността в страната след ерата „Борисов“.

Щом говорите за срастване на държава, партия и личност, оценката ви от демократична гледна точка клони към нулата?

- Във всяка декларация в НС сме давали тази преценка.

 

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във