Банкеръ Daily

Адв. Николай Хаджигенов пред „БАНКЕРЪ“:

Политическите пазарлъци граничат с политическата проституция

Г-н Хаджигенов, има ли криза на доверието в групата „Изправи се! Мутри вън!“?

В моя свят доверието трябва да се заслужи – всеки път, поотделно.

Как да ви се довери избирателят, ако вие самите не си вярвате?

По същият начин. Очаквам гражданите да не ни се доверяват сляпо - да гледат с очите си и да мислят с главите си. Факт е, че към днешна дата доверието в нас е пораснало значително - в 45-ия парламент започнахме всичко, което обещахме, но не го довършихме по независещи от нас обстоятелства.

Как тълкувате пируета „Дончева“ – като външна провокация или като вътрешно пропукване?

Т. нар. опитни политици винаги се опитват да извлекат максимална изгода за себе си и за партията си, но не и за народа си. Те са като римските сенатори в онзи стар филм, които хорово извикаха: „Да го духат бедните!“ Това е причината, поради която не ги понасям органически. Това е и причината, поради която самият аз влязох в политиката – да го няма това.

Вашата парламентарна група беше якобинската съставка в краткия 45-и парламент.

В 46-ия ще бъдем същото.

Все пак, приемате ли за нормално политик да търгува на две противоположни предизборни сергии?

Не. Тези политически пазарлъци граничат с политическата проституция. За съжаление обаче това е „нормалната“ политика у нас.

За казуса„Дончева“ ли намеквате?

В конкретния случай тя стана символ на този тип действия. Но това го правят всички.

Според нея вие сте бил проблемен.

Да, проблемен съм, не търпя такива неща. Приемам го като комплимент. Щом опитните политици ме сочат с пръст, значи всичко е наред.

Ако погледнем идейно на материята, повечето съществуващи коалиции са изградени от противоречиви съставки. В „Демократична България“ има леви, центристи и десни, при вас също е така, а Трифонов откровено декларира, че при него няма ляво и дясно. Защо вътрешнокоалиционно тези проблеми могат да бъдат решени, а ви е толкова трудно да правите междукоалиционни съглашения?

Това е процес на израстване. Това е и причината, поради която хората на Слави не устискаха още няколко месеца в парламента. Тогава щяхме да постигнем много повече и щяхме да ликвидираме окончателно бандитската плутокрация на Борисов. Но примерът е добър. На площада присъстват всички цветове - от крайно ляво до крайно дясно. В "Демократична България" ситуацията е подобна. Това е моделът, който репетираме и в нашата коалиция. Остава да го постигнем в 46-ия парламент и с останалите.

Президентът Радев приложи този модел в служебното си правителство.

Също добър пример. Трябва да се съберат хора, които ще свършат работа. Идеологиите в главите на определени люде мен не ме вълнуват. Достатъчно е да си експерт. И да работиш за справедливостта, за гражданите и за демокрацията.

За парламента това върши работа, но в изпълнителната власт трудно се прокарват и леви, и десни политики. Как биха се вземали общи решения на ниво Министерски съвет?

Хубав въпрос. Левите партии по света са прогресистки. У нас левицата е консервативно-комунистическа, със задължителна щипка патриотизъм и препратки към историческото минало. Аз очаквам левицата да е прогресивна. И затова не съм убеден, че подобно мислещите избиратели на лявата коалиция посрещат с възторг завръщането на старите влъхви.

В левия сектор възкръсна и Жан Виденов, който се обяви за поклонник на диктатора Лукашенко. Значи ли това, че сред народа има пласт от хора, които искат точно това?

Винаги има хора, които искат диктатура, защото иначе ще са овчари, козари. Те обичат силата, за да бъдат нещо повече. Затова и Виденов се хвана веднага за калашника. Той винаги е бил потрес, дори за собствената си партия. Но изпълзяването му изпод камъка е притеснително. Розово-червеното управление на Борисов доведе и до това.

Казвате, че партията на Трифонов не е издържала. На какво? Упрекът към тях беше, че не показаха тим за управление и се втурнаха към изхода на парламента.

Поне в парламента Слави беше събрал доста читави хора. Но бяха инструктирани да излязат от там максимално бързо. Това беше огромна грешка. За още няколко месеца можехме да направим страшно много в НС.

Можеше ли за това време моделът на статуквото, ако не да бъде унищожен, то поне да бъде разглобен?

Давам пример. Сега Борисов се е скрил в дълбока дупка и пуска по медиите кукли на конци. Почнат ли да говорят те, всички големи телевизии спират предаванията си, за да ги отразяват. Кражбите спряхме ли ги? Не. И какви са очакванията, Слави да постигне пълно мнозинство ли? Колко общо ще има това с демокрацията, ако сега пък той започне да прави каквото си реши? Каква ще е разликата дали Бойко цъка есемеси от Банкя, или Слави от някакво друго място?

След като в ръцете на статуквото са пари, администрация и медии, как ще тръгнат на избори партиите на протеста? Как ще вземете ореха на Борисов?

Ще бъде адски трудно, но ще го вземем. Борисов и хората му не разбраха какво се случи нито миналата година на площадите, нито след това на изборите. Така и ще си тръгнат - неразбрали. Надявам се - към затвора! Ако беше лесно, щяха да го направят старите политици. Сега трудните неща ще ги вършим аматьорите, тези, които ненавиждаме подобни „политически процеси“.

В широкия си кръг хората в момента се чувстват в двувластие: хем има власт, която провежда симпатични за обществото мерки, хем стои усещането, че предишната власт не си е отишла. И примерът с обслужващите Борисов медии втълпява точно това – прекъсват се предавания, за да се излъчват брифинги на партия, която вече не е управляваща.

Вижда се, че ГЕРБ са обявили война на хората. И това трябва да приключи.

(Очаквайте продължение) 

Facebook logo
Бъдете с нас и във