Банкеръ Daily

Иво Мирчев пред „БАНКЕРЪ“:

При мажоритарни избори ГЕРБ щеше да има мнозинство от 2/3

Ред е да се възстановяваме от управлението на Борисов

Очаквано или не, г-н Трифонов върна мандата за съставяне на правителство. Как ДБ преценява създаващата се ситуация?

Ние нееднократно заявихме готовност за участие в разговори с ИТН за съставяне на правителство. Това е национално отговорна позиция. Както заявихме, че с партиите на статуквото ГЕРБ, ДПС и БСП в управленска коалиция няма да влезем. Нашите избиратели най-много се опасяваха от трик в стил „Реформаторския блок“.

Всеки такъв трик сега е политическо самоубийство.

Някои виждат в него нещо подобно на шанс – министър за един ден.

В очерталото се поле на анти-статуквото, с изключение на някои нюанси, резултатите от изборите бяха предвидими. Защо тези партии не обсъдиха предварително общите си пространства, за да могат в парламента да консолидират своите действия?

Преди изборите ние работихме заедно върху честността на вота. Но за каква управленска коалиция можем да говорим, когато общите ни гласове в парламента са 92.

Тук не говорим за коалиция, а за общи намерения, които да доведат до желан от обществото резултат – разбиване на модела. Едни избори през лятото могат да подложат каузата на промяната на сериозен риск.

ДБ от самото начало е последователна.

Освен от последователност, нужда има и от динамични стратегии на сближаване.

Това опитваме да направим в момента в народното събрание.

В част от обществото се пораждат съмнения, че ИТН обслужва дългосрочни интереси на статуквото, например с настояването си за мажоритарна система, която най-вероятно би бетонирала във властта ГЕРБ, ДПС и БСП.

Ние сме против мажоритарни избори в два тура и сме го заявили ясно. От ИТН уважават това наше решение. Направихме редица симулации на процеса, от които се вижда, че при мажоритарни избори, сега ГЕРб щяха да имат мнозинство от 2/3 в парламента. И тогава нямаше да водим този разговор, щеше да имаме „Борисов 4“. Този начин за избиране е опасен.

Напълно логично, ГЕРБ също внесе свой проект за мажоритарно гласуване. При това положение защо според вас г-н Трифонов продължава да настоява за него?

Не мисля, че г-н Трифонов толкова настоятелно иска това да се случи – действията на ИТН в парламента показват това. Между другото, те са доста конструктивни в работата по Изборния кодекс. Искат приемането на минимален пакет от промени и ясно осъзнават, че мажоритарната система като техен приоритет, трябва да се премисли в по-дълъг период от време.

Приемате ли, че връщането на мандата от г-н Трифонов е по-скоро шоу трик за покачване на собствената тежест при последващи преговори за избори?

Не мисля, че е шоу трик. Предсрочните избори също са  решение.

Те са чудесно решение, стига да не съвпадат с летните навици на българина да пътува и да си почива.

Така е. Освен това имаме много тежка икономическа година. Най-вероятно  ни чака актуализиране на държавния бюджет. Без редовно правителство и парламент, това няма как да се случи. Ако през октомври нямаме кабинет и работещ парламент, не могат да се вземат допълнителни държавни заеми и плащанията по настоящите спират. Знаем какво означава това. Това е огромна опасност. Трябва да сме отговорни и да направим всичко възможно държавата да има управление.

Толкова ли е обречено съставянето на правителство с трети мандат, колкото го представят някои партии?

Не съм убеден, че е обречено.

Какви са възможностите за съставяне на управление с мандат на БСП?

Още в коалиционното си споразумение ДБ е записала, че коалиция с БСП е невъзможна.

Защо коалиция, такъв мандат може да получи само парламентарна подкрепа, с цел краткосрочен кабинет, решаване на неотложни национални задачи и избори наесен?

За ДБ всички опции са на масата. Но само колективни ръководни органи могат да взимат решенията. Личното ми мнение е, че с БСП не можем да имаме нищо общо под никаква форма.

Единствено статуквото има реална изгода от незабавни извънредни избори – те държат администрацията и местната власт, правилата на играта няма да бъдат радикално променени в кратък срок. Дали Борисов не провокира своите опоненти сами да ги поискат, като уж ги тласка към управление?

Борисов няма интерес от бързи избори.

Защо, ниската избирателна активност работи за него?

Да, но изборите няма да бъдат правени от негово правителство. Добре е политиците и партиите да се наиграят до октомври.

Изключвате ли вероятността предсрочни летни избори да произведат „Борисов 4“, подпомогнат  от стари или нови деривати?

Трябва да направим всичко, за да не допуснем това. Ние трябва да доведем политическия край на Бойко Борисов. Той направи достатъчно зулуми за страната. Сега трябва да се възстановяваме от управлението му.

Но хората ще кажат: ето, получихте възможност за управление, а не го родихте – упрекът ще е за всички партии на промяната.

Ако приемем, че ДБ, ИТН и ИСМВ сме тези партии, пак ще повторя, общият ни парламентарен сбор е 92 гласа, недостатъчни за управление.

Гласове в залата ще се намерят, стига да съществува обединителна формула.

Ще се намерят, но иска ли някой да зависи от „златния пръст“ на Доган?

„Златният пръст“ в момента е на „Позитано“ 20, там вече се гордеят с ролята си на балансьор.

Ролята е абсолютно същата. Но искаме ли нещо подобно? Нищо добро не се е случило в историята на тази страна, когато на власт е била БСП.

Обществото иска промени сега, което означава правителство на промяната. Не подценявате ли възможността на предсрочни избори статуквото да се завърне триумфално, при недостатъчно променени от вас правила на играта?

ДБ разполага само с 27 депутати. Да видим какво ще обяви БСП, когато мандатът стигне до тях.

Защо да не стигне до вас?

Възможно е.

А възможен ли е някакъв „пакт за ненападение“ между партиите на промяната и БСП, за да се постигне така нужното временно управление?

Нямаме илюзии за БСП. Видяхме какво показа гласуването за Гешев в народното събрание. Старото мнозинство ГЕРБ, БСП и ДПС отново се прояви.

Има ли някакъв симптом в това, че терминът „Сараи“ като символ на задкулисието почти спря да се употребява?

Не мисля, че е спряло да се говори. Сараите са моделът. Там са аркадашите Борисов и Доган.

След отказа от управление, площадите тълкуват конструкцията на г-н Трифонов като инженерия на модела. Приемате ли сериозно тази теза?

Не мисля. Няма индикации за нещо подобно. ИТН е натоварен с надеждите на много хора.

Ще могат ли да гласуват най-сетне без ограничения нашите сънародници зад граница още на предстоящите избори – това беше един от вашите твърди ангажименти?

Чукате на отворена врата. От 2015 г. сме внесли законопроект по тази тема, включително за електронно гласуване. Беше отхвърлен на първо четене. От кого? От ГЕРБ, ДПС и БСП. Тази седмица предстои гласуването на ИК. Ако има бързи изори, много трудно ще се реализира и пощенското гласуване, което технологично е възможно, но сега няма да мине.

Борисов заговори за техническо касиране на изборите, поради лоши изборни правила.

Борисов ще касира всичко, което не е в негов интерес.

В свои изявления премиерът ви нарича „леви бъзливци“. Как възприемате това определение?

В много неща могат да ни обвинят, но не и че сме бъзливци и че сме леви. Доказали сме го. Нека той посочи една-единствена наша лява политика и ще му повярвам. Говори го един член на БКП.

Впрочем Борисов не слиза от екрана на националните медии, което залага пред опонентите му още един голям предизборен проблем и той се отразява в новото ни, 112-то място по свобода на медиите. Не е ли това още един аргумент срещу прибързаните избори?

Ще направим всичко възможно преди следващите избори да не се пускат указания по слушалките на водещите журналисти.

Как ще се случи това?

Като има истински СЕМ, например. И регулаторите не са подчинени на премиера. Това ще е политическият край на Бойко Борисов. Както виждаме, той се държи като страхливец и не смее да стъпи в народното събрание. Знаете ли колко въпроси сме му подготвили?

Разговора води: Емил Янев

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във