Банкеръ Daily

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" пред „ БАНКЕРЪ“:

Борисов се намира между диктатурата и затвора

Пеевски се е преселил окончателно от Боянските сараи в Банкянското барбекю

Г-н Иванов, не е ли унижение за българската демокрация отсъствието на всякакъв лидерски дебат преди изборите? И не разширява ли това още повече пропастта между политиците и народа?

- Отсъства не само лидерски, а какъвто и да било смислен дебат. Премиерът отдавна е престанал да бъде нормален политически лидер. Управляващите се скриха. Борисов знае, че не може да отговори на въпросите на обществото. Защото ще го питат за чекмеджетата, за записите, коя е Мата Хари, за „Лукойл“, за летище „София“. Той се намира по средата на пътя между диктатурата и затвора. По този начин се държат Лукашенко и Бердимухамедов.

След като обществото не може да пита, това подбива демокрацията в нейните устои.

- Абсолютно. ГЕРБ е динозавър, който мачка, плаши, изнудва. Те не формират в своите избиратели мотивация през послания, а през политика на зависимости и свършени факти. Класическа партия на властта, в режим от централноазиатски тип. Наблюдаваме поредната стъпка на Борисов в меката диктатура, когато той няма нужда да си говори с опоненти и журналисти. Единствено монолози от джипката.

Най-неприятното е, че тези явления изпъкват точно в момент, когато нацията има остра нужда от най-добрите си представители: в света тече промяна на икономически модели, на прага е поредната индустриална революция, основна тема е изкуственият интелект, а у нас за тези "неща" се мълчи. Как ще се събере „национален отбор“, за какъвто Вие говорите, и ще преобрази страната с очакваните от Брюксел 60 млрд. лева?

- Освен тези 60 милиарда, ние имаме собствен ресурс, който също не бива да бъде прахосан и откраднат. Залогът не е дори обичайната корупция. Ако в предстоящите месеци България не инвестира в своята модернизация, ще изпусне началото на една нова епоха. Случи ли се това, ще платим много висока цена.

Отговорите на тези въпроси се намират на избирателния терен, около който проблемите продължават да се  задълбочават. Освен спънките за гласуване, нашите над 2 млн. сънародници зад граница сега научават и за кадруване в изборните секции по места.

- Има много дефицити в начина, по който се провеждат изборите. Но има един непроменим факт: ако гласуването е масово, възможността  статуквото да се презареди пада драматично. Затова са така важни нашите усилия в посока на видеонаблюдението и кампанията „Ти броиш!“ Ние не търсим аргументи за атакуване на изборния резултат, а мотивация за хората да отидат до урните въпреки всичко. И да знаят, че има някой, който иска да гарантира техния глас. Ако хората видят Борисов смъкнат от джипката, психологическият ефект ще бъде огромен. Излезем ли много, ще ги сринем!

https://www.youtube.com/watch?v=u-SMM12_sk0&feature=emb_title

Вие представихте в три папки визията си за националните приоритети. Една от тях сякаш е с предимство пред другите – ремонт на изборното законодателство. Разглеждате ли варианта повторни избори още тази година?

- Изборното законодателство е най-спешната задача. Сценариите в следващия парламент са три. Най-вероятно е да се формира мнозинство. То може да бъде около промяната, което е доста трудно. Възможно е и мнозинство около статуквото. Третият вариант са нови парламентарни избори. Няма да се зарадваме на третия сценарий, но ако се стигне до него, преди това трябва да сме поправили изборното законодателство. Трябва да отбележа, че сериозното преформатиране на една политическа система се постига чрез поредица от избори.

Защо у нас изборите се представят като кошмарна драма?

- То е като да плашиш куче със салам, както казва народният гений. Но ако ние не направим всичко възможно в предстоящия парламент да има отрицателно мнозинство, което да не позволи на ГЕРБ и ДПС да се качат обратно във властта, следващи избори скоро няма да има. Доган и Борисов ще се освежат, а чувам, че Пеевски окончателно е преминал от Сараите при Борисов.

Мая Манолова в „СТУДИО БАНКЕРЪ“ заяви убедено, че първа политическа сила в новия парламент ще бъде извънпарламентарната опозиция. Как да стане това, след като тя в момента е в състояние „орел, рак и щука“?

- Именно извънпарламентарната опозиция наричам отрицателно мнозинство. Програмата минимум е всички, които са против ГЕРБ и ДПС, да са повече от техните контролирани гласове. Едно такова мнозинство може да започне с промени в изборното законодателство и да отидем на следващи избори. Ако обаче установим, че сме достатъчно узрели организационно, идейно и програмно и можем да намерим допирни точки и за други неща, би било още по-добре. 

Освен изборните реформи, другите ни две папки съдържат електронно управление и конституционни промени – не само правосъдието: лустрация, регулатори, пряка конституционна жалба. Форматираме ли такъв дневен ред, можем да надграждаме.

Как би могла в парламентарни условия една по-малка политическа сила да наложи за изпълнение своята политическа програма?

- Не всичко е въпрос на количество, а и на качество. Когато си последователен, започваш да налагаш дневен ред. Имаме и лош пример в това отношение - ДПС. ДПС налагаше философията как се консумира власт. ДБ представлява интересите на демократичната общност в страната. Ще има избор между централноазиатските деспоти и евроатлантическата ориентация. Вторият полюс най-чисто се защитава от нас, това е и силата ни.

Ще съумеете ли да вкарате Борисов в парламента, за да даде отговори на натрупаните към него въпроси?

- Въпросът е и политически, и конституционен. Ако той реши да се закълне като депутат, ще трябва да подаде оставката си като министър-председател и кабинетът да падне. При това положение, той ще трябва да дойде в парламента поне веднъж – дори Пеевски правеше това. В правилника на НС можем да предвидим задължения в това отношение. Тези хора трябва да бъдат извадени от техните бункери, където се крият от народа. В американския Конгрес има санкции за неявяване.

Говори се, че в момента се подписват авансово договори за огромни суми извън Закона за обществените поръчки. Означава ли това, че моделът ще продължи да функционира и след изборите?

- По отношение на скритите договори, това е моделът на Станишев, който Борисов завари и се превърна в негов мъченик. Сега се прави същото. Има набор от договорни законови инструменти, с които нещата могат да се променят, но няма да е просто, изисква се политическа воля. Така ще проверим дали има истинско депутатско войнство, което да върши полезна работа.

Моделът има много превъплъщения. Едно от тях е летище „София“, за което рядко се говори в медиите, но „БАНКЕРЪ“ неведнъж писа. Вие спрягате в схемата името на Кирил Домусчиев, други говорят за интереси на руския олигарх Дерипаска. Какво прозира зад завесата?

- Двете версии не се изключват взаимно. За Домусчиев не мога да докажа, но имаме достатъчно надеждни индикации. Схемата е следната. Проявява се някакъв интерес по тема, като често не е ясно кой стои в сянка. А когато не е ясно кой, отзад обикновено стои „КОЙ“. Когато говорим за „КОЙ“, не трябва да разбираме само Пеевски. Това са еднотипни герои, които се сменят. И докато не премахнем механизмите на тяхното съществуване, те ще се регенерират. Като с хидрата – режеш глава, порастват две. Аз искам едно: правителството да обясни своите действия, защото става дума за нашия общ ресурс. Властите обаче твърдо искат да обслужат нечии интереси.

Същият този модел вече надхвърля корупционния сектор и деморализира масовото съзнание: малкият става все по-малък, хитрият все по успял. Немалко хора гласуват за статуквото, защото очакват личен келепир, по байганьовски. Как се излиза от такива зависимости?

- Имах среща с двама пловдивски бизнесмени. Единият ми каза, че никога няма да успея в начинанието си, защото се боря срещу единственото нещо, което работи в България - корупцията. Другият обаче възрази - не, вече и корупцията не работи. В икономическата наука е описано - има един момент, в който корупционните модели започват да се самоубиват, тогава или тръгват в посока към авторитаризъм или се срутват под собствената си тежест. Ние се намираме на този кръстопът. Неслучайно бухалката Гешев беше инсталиран - да осигури преминаването към остри репресивни мерки, които да санират политикономията на българския корупционен модел. Да го оздравят, защото се задъхва под тежестта на многото лапащи.

По темата за разделението, как тълкувате думите на Иван Костов, който в свой стил заяви, че ще гласува за кандидатите на ДСБ, без да споменава коалицията ДБ?

- Не бива да търсим подводни знаци. Ние сме политическото семейство на демократичната общност. Във всяка коалиция се раждат и енергия, и напрежение. Приемането на различията ще ни спаси от плашещите тенденции на новите уравниловки.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във