Банкеръ Daily

Цветан Цветанов пред „ БАНКЕРЪ“:

Благодарение на Борисов Русия преподчини България

ДПС залага на ГЕРБ като втори отбор

Г-н Цветанов, преди повече от година в „СТУДИО БАНКЕРЪ“ прогнозирахте, че на следващите избори ГЕРБ ще получи около 500 000 гласа. Дни преди вота продължавате ли да смятате така?

Продължавам, като виждам, че ГЕРБ са особено мобилизирани да си осигурят по-голяма електорална подкрепа чрез други способи. Предполагам, че тези действия могат да им донесат още не повече от стотина хиляди гласа, така че да достигнат максимум 600 хиляди. Без инструмента на страха, те щяха да са на прогнозираното от мен число. Притеснителното е, че заплахите вече са стигнали до степен, невероятна за държава от ЕС. Със зам.-председателя Вълнев се връщаме от срещи в Силистра, Шуменско, Русенско – навсякъде страхът е огромен. Но аз вярвам в мъдростта на хората и желанието за промяна.

Шокиран ли е г-н Вълнев от тази позабравена за него наша политическа действителност?

Изненадан е от това, което вижда. А вижда сериозно обезлюдяване, особено в малките населени места. В община Доспат, където е преминало неговото детство, днес феодализмът е огромен. Затова най-важно сега е българските граждани да преодолеят страха. Включително и този - от всекидневно заливащите ни данни за пораженията от ковид вълната в третия локдаун. Тук е мястото да се запитаме: дали правителството не целеше точно това, което се случва? Само преди 20 дни Борисов лично разпореди на здравния министър да въведе либерален подход.

С немаловажната добавка - колкото и да са заболелите, отваряме заведенията.

А от 1 април пускаме и дискотеките. Това бе популистки ход, който игнорира гласа на лекарското съсловие. Министърът на здравеопазването също носи вина, че се съгласи с популизма. Ресторантьори и хотелиери заредиха своите обекти и 10 дни по-късно всичко отново беше затворено. Сега ситуацията е критична и това ще понижи избирателната активност за вота. Може би това беше целта. Управляващите удължаваха мандата си, за да увеличават всекидневно дефицита. Ще бъде много трудно на всяко следващо правителство да управлява икономиката в това състояние на държавата.

https://www.youtube.com/watch?v=hSoUQ9VJJ1Y

Има ли основание хипотезата, че чрез създаване на „минно поле“ ГЕРБ подготвя сдаване на властта и компрометиране на следващия кабинет?

През 2009 г. участвах активно в предизборната кампания на ГЕРБ и всички ние констатирахме недобрата икономическа политика на Тройната коалиция, в условията на тежката финансова криза от 2008 година. Тогава критикувахме управляващите, че не са оставили необходимия буфер, който да компенсира бизнеса. В момента сме в същата спирала. Борисов не научи, че след приключване на мандата трябва да оставиш държавата финансово стабилна и с уважавани от гражданите институции. Имаме бюджет със завишени приходи и разходи, предвидени при работеща икономика. Сега приходната част е силно ограничена. След втория локдаун много бизнеси колабират и закриват. А има градове, в които над 60% от икономиката е туризъм - например Велико Търново, където аз съм водач на листа. Въпреки всичко това ние - "Републиканци за България", заявяваме категорично, че след изборите не предвиждаме промяна на плоския данък. Искаме обаче да разширим обхвата на патентния данък – административната тежест създава допълнителна невъзможност на малкия семеен бизнес да оцелее. Изборите ще приключат, но в новия парламент трябва да има неща, около които всички да се консолидираме. Основен акцент ни е и електронното управление - в него няма лява и дясна политика, има прозрачност, гаранции за подпомагане на бизнеса и за намаляване на корупционния натиск.

Електронното управление ще удари по дребната и средна корупция, но едрата ще си остане неосветена в задкулисието.

Имаме решение и за едрата корупция. На първо място, да се прекрати порочната практика от последната година и половина с държавното предприятие „Автомагистрали“, където се заобикаляше Законът за обществените поръчки и огромни суми се насочваха към обръчи от фирми, близки до управляващите. В момента дори авансово се подписват нови подобни договори. Няма конкуренция, няма качество. Такива договори трябва да минават първо през парламентарно дискутиране. Ако се върнем на „Турски поток“, това беше най-големият грабеж на пари от българския данъкоплатец - над 3 млрд. лева. Разходите няма да бъдат възстановени от транзитните такси. Този проект не изпълнява основната си функция - т. нар. диверсификация, защото не направиха дори разклонения в страната. Просто задоволихме руските интереси. Сърбия ще получава по-евтин газ от България.

Говорите за руски зависимости. Какъв е скрития баланс между икономическите действия на правителството на Борисов и активното антикремълско говорене в предизборния период? Главният прокурор сравни софийската операция „Тайфун“ с „Кеймбриджката петорка“, а всеки, който е попрочел знае, че хората около Ким Филби бяха замесени в едни от най-мащабните събития на миналото столетие. Съразмерно ли е това?

Ние подкрепихме българските институции в борбата срещу намесата във вътрешните ни работи. Но да погледнем политическите решения на кабинета „Борисов 3“ от последните 2 години. Борисов реализира мечтата на всички, които имаха интерес Русия да присъства повече в България.

„Турски поток“ е един от елементите – беше изграден за година и половина, а интерконекторната връзка между Гърция и България, която може да осигури реална диверсификация и да попречи на руските амбиции в района, вече 11 години не е завършена.

В Черноморския регион: не може премиерът да говори за платноходки, при положение, че след анексирането на Крим, цялостната ситуация в Черно море е напълно променена в полза на Русия.

Много важно е, че България загуби своето лидерство, което придоби по естествен начин по време на Председателството на Съвета на ЕС. Тогава ние активно говорехме по темата Западни Балкани, но после отстъпихме и с тези си действия на практика подведохме Евросъюза. България не търси диалога, а конфронтацията със Северна Македония. Което отново задоволява руските интереси.

Не сме активни и в инициативата „Три морета“, обхващаща държави от Прибалтика, Черноморието и Адриатика. Когато с Павел Вълнев бяхме във Вашингтон научихме, че и Гърция се присъединява към тази система за сигурност, а междувременно изпуснахме лидерството в региона - за сметка на Гърция и Румъния.

Русия изпълни целта си да преподчини България. И когато говорим за шпионски скандали, да погледнем политическите решения, които са били в услуга точно на Москва.

Виждаме два коренно противоположни плана в българо-руските отношения в момента.

Точно така. България трябва да има много ясна позиция, която кореспондира с позицията на държавите членки на ЕС и да има силно стратегическо партньорство със САЩ. Къде беше позицията на премиера в случая „Скрипал“ и каква беше тя по случая „Навални“? Борисов само маркира и говори за тишината от президентската институция, но не казва какво правят той и неговата партия. Ние сме за държава с правила. Искаме да влезем в силен парламент, с дискусии и контрол. Когато управляваш днес, трябва да знаеш, че утре ще дойдат други.

Склонни ли сте да инициирате в новия парламент създаването на анкетна комисия за разследване на работата на сегашното правителство?

Това ще бъде задължително. То дори е в интерес на самата ГЕРБ. Истината трябва да излезе наяве. Дисбалансите се получиха в третия мандат на Борисов. Всички институции са преподчинени на един човек.

Каква активност очаквате на изборите?

Засилващата се епидемия в локдаун ме кара да очаквам не повече от 40% активност, което не е добре. По време на протестите нагласата на хората беше за близо 60% участие във вота.

Нови избори са възможни още тази година и е добре те да се проведат по нови правила. Не е ли жизненоважно за политическата ни система първото действие в новия парламент да бъде преработката на изборното законодателство – за да се внесе прозрачност в процеса и да се гарантира участието на над 2 млн. българи зад граница в политическия живот?

Още на консултациите при президента сме направили своите предложения, които бяха неглижирани от Борисов. Настояваме за гласуване по пощата - Румъния го приложи с висока ефективност. Притесняваме се от ниска активност, както и от манипулации в секциите и „Информационно обслужване“. Българите не вярват в прозрачността на изборния процес.

По време на кампанията имаше инцидент между вас и Алексей Петров. Като натиск ли го окачествявате?

По време на партийни събития извън София имаше провокации, явно Борисов ползва подобни механизми на влияние. Тези прояви бяха отразявани много щадящо от повечето медии. Прави ми впечатление, че в много от листите си ДПС залага на ГЕРБ като втори отбор. Симбиозата на много места е пълна.

Не поставяте под съмнение влизането на "Републиканци за България" в парламента. На колко процента разчитате при очаквана от Вас активност от 40 на сто?

Между 8 и 12 процента!

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във