Банкеръ Daily

Димитър Данчев пред „БАНКЕРЪ“:

Ако ГЕРБ подкрепи БСП без условия, това е в интерес на България

Ще питаме членската маса с кого да се коалираме

Г-н Данчев, какво може да се прочете за вътрешното състояние на БСП през изборните листи на партията? Какво послание към избирателите давате с имената в тях?

Ние сме голяма и масова партия, в която тече процес на обновяване, демократизация, на отваряне към нови и млади лица. Този процес олицетворяват и листите, излъчени от партийните организации. Те са изпълнени предимно с експерти, преобладават хора, актуални спрямо проблемите в страната – икономисти, лекари, юристи.

Подмладяването е подходящо за футбола, но в политиката опитът и възрастта са безценни. Не мислите ли, че се лишавате от хора със сериозни натрупвания в политическия живот?

Не сме се лишили от хора с опит. Ако погледнете водачите на листи, ще видите имената на познати личности. Има един-двама, които не са били в парламента.

Опасявате ли се от вътрешен реваншизъм от страна на отпадналите?

Надявам се, че партийното съзнание ще надделее. Листите от второ място надолу са подредени от общинските партийни организации по места, в повечето случаи след тайно гласуване, а гражданската квота придава експертност.

Протестите от миналата година ви „вдигнаха топката за воле“, а сега социолозите ви отреждат второ място на сериозна разлика от ГЕРБ. Пропуснахте ли момента да се възползвате политически от ситуацията?

Не сме забравили основните послания на протеста. Ще търсим победа и промяна най-малкото в икономическото управление на страната. И слагане на край на масивното крадене на държавни средства от кръгове, приближени до управляващите и премиера.

Ключовата дума на улицата беше корупция и обществото очаква от вас по-ясно послание в тази посока. Главният прокурор също беше непрестанно в устата на протестиращите. Ще имате ли по-категорично становище по отношение на г-н Гешев?

Искаме да променим начина, по който се правят законите у нас. По време на управлението на Борисов парламентът загуби функцията си на място, където се коват закони в интерес на българските граждани. Законодателството в голямата си част стана лобистко. Корупцията е заложена в законите. Помним онези 700 млн., спестени на хазартния сектор с лека вратичка в закона. Помним и онези 150 млн., които ББР в разгара на ковид кризата отклони от малкия и средния бизнес, както е по идея, към колекторска фирма. Не са забравени несъбраните данъци и акцизи от петролния сектор. Има и 1 млрд. от митниците, който дължим към ЕС. Проблем е, че в българския парламент от приети в последните четири години 500 закона, само около 150 са вкарани за разглеждане от Министерския съвет. Останалите 2/3 законопроекти са внесени от народни представители, без оценка за въздействие, голяма част от тях са променяни между първо и второ четене. Имаше фрапантни примери, когато през един закон се изменяха 17 други закона в преходни и заключителни разпоредби. Ето как корупцията е заложена в самата тъкан на законите.

Застава ли БСП зад искането за оставка на главния прокурор?

Ще продължим да настояваме за реформа в онази част на съдебната система, която дава възможност за контрол върху актовете на главния прокурор. Не вярваме в идеята за контролиращ прокурор.

Когато преди време се гласуваше назначаването на г-н Цацаров за шеф на КПКОНПИ, поведението на част от парламентарната група на БСП остави съмнения за зависимости. Имат ли основание тези съмнения?

Не мога да кажа. Факт е, че имаше колеги, които гласуваха противно на взетото решение на парламентарната ни група. Въпросът за зависимостите е към тях.

Вие сте икономист, според вашите разбирания ГЕРБ дясна партия ли е?

Не.

Не се ли опасявате, че с купищата левичарски мерки, които ГЕРБ приложи, ще издърпа част от лявата страна на електоралната черга. Сякаш те практикуват лявото повече и от вас?

ГЕРБ не решава в дългосрочен план проблемите с икономическите неравенства. Напротив, независимо от левичарските им мерки, социалните неравенства се увеличават. Опитват се единствено да заглушават общественото недоволство.

Партнирането на БСП с БКП не налива ли вода в мелницата на ГЕРБ?

Това е старо партньорство с една от няколкото комунистически партии и е основано на общи разбирания по програмата на БСП. Винаги търсим партньори за коалиция на базата на споделяне на нашата програма за управление на страната.

Много хора се питат защо вместо с комунистите не си партнирате със социалдемократите, които представляват европейското разбиране за лявото?

Във всяко партньорство има поне две страни. Когато целта е да се вкарат няколко човека на добри държавни постове, такъв съюз не може да бъде траен.

В средите на БСП русофилството по традиция е широко разпространено. От тази гледна точка вие подкрепяте ли изградения от сегашната изпълнителна власт „Турски поток“ през България, в който са заровени над 3 млрд. лева?

БСП отдавна е заявила своята подкрепа за всички енергийни проекти, които ще направят икономиката ни независима. Въпросът е дали този проект ни дава нужната енергийна независимост.

Дава ли „Турски поток“ тази независимост, след като той ще обслужва почти изцяло икономическите и геостратегически интереси на Москва, а в Сърбия газът ще се продава по-евтино, отколкото у нас?

Това е въпрос, на който правителството трябваше да отговори.

Друга част от опозицията заяви, че Борисов непрестанно е правил икономически реверанси на Путин и Кремъл. Според БСП тази тръба работи ли за националния ни интерес?

Ще видим какъв газ ще тече по него.

Ако по тръбата тече 90% руски газ, както е договорено, и ние го купуваме по-неизгодно от сърбите, това в интерес на България ли ще бъде?

Е, няма как да бъде в наш интерес. Но този проект може да бъде в интерес на България.

Щеше ли да се реализира този проект в сегашния му вид, ако БСП беше на власт?

В този вид, вероятно не.

Някои експерти по сигурността смятат, че българската корупция е изградена по руския олигархичен модел. Споделяте ли това мнение?

Все едно е какъв е моделът. Парите нямат цвят и мирис. Въпросът е какви са размерите на корупцията. БСП ще направи всичко възможно да спре изтичането от нашите джобове на тези 10 млрд. лв. годишно.

Рефренът за национално спасение се явява периодично в нашата нова история. Възможно ли е БСП и ГЕРБ заедно да се нагърбят със спасението на нацията?

Теоретично всичко е възможно. Но програмна коалиция с хората, които ограбиха България през последните 10 г. ми се струва и теоретически, и практически невъзможна.

Ако хипотетично ГЕРБ пожелае да подкрепи ваша програма, ще се съгласите ли да управлявате заедно?

Всеки, който подкрепи наша програма, е добре дошъл. Но без условия.

Както цитирахте Веспасиан, парите не миришат, така ли е и в случая?

Ако ни подкрепят без условия, това би било в интерес на България.

Остава впечатлението, че БСП не взима много ясна позиция по отношение на ДПС, това препратка към миналото ли е?

Не е тайна, че БСП има горчив опит от съвместното управление с ДПС. В новия парламент ще работим с политическите сили, които искат промяната, но ще се допитаме и до нашите членове.

Продуктивно ли е стратегически решения да се взимат чрез консултации с членска маса?

Не подценявайте членовете на БСП.

Задкулисието е обществена тема номер 1 и като се каже промяна, гражданите разбират разрушаването му. Споделяте ли становището, че сърцето на задкулисието се намира в кръгове около ДПС, нарицателно наричани „Сараите“?

В 44-тото НС БСП поиска няколко вота на недоверие и те бяха подкрепени от ДПС, макар и не от цялата им парламентарна група. От друга страна имаше гласувания, в които ДПС очевидно подкрепи правителството. Имаме наблюдение върху позициите на ДПС. Не знам какво разбирате под „задкулисие“.

Задкулисие е машината, която произвежда корупция.

Вероятно в мнозинството от политическите партии в България има хора, които участват по някакъв начин в корупционни схеми. ДПС има своите представители в местната власт. Голяма част от средствата, които се генерират в общините или се заделят от държавния бюджет, се разпределят на това ниво.

Не смятате ли, че БСП ще загуби гласове на парламентарните избори, след като не припозна предварително Румен Радев за свой кандидат в президентската надпревара?

Симпатизанти щяхме да загубим, ако президентът Радев беше заявил желание да направи свой политически проект. Останах с впечатлението, че той не се готви да прави подобна формация. Напротив, заяви, че разчита на подкрепата на БСП.

Отново хипотеза: в случай, че парламентарната рулетка се завърти, а ГЕРБ и БСП не успеят да съставят кабинет и президентът връчи трети мандат на „Демократична България“, вашата партия би ли подкрепила такъв модел за промяна на статуквото?

Струва ми се малко вероятно. Ще оставим решението на нашите членове.

Разговора води Емил Янев

Димитър Данчев е икономист, завършил във Виена, зам.-председател на ПГ на "БСП за България" в 44-тото Народно събрание.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във