Банкеръ Daily

Григор Здравков пред „БАНКЕРЪ“, тема с продължение:

Мегадалаверата на митниците за милиард ще платим всички ние

Код за контролиран вот: „Баце ни пусна далаверката, отивайте за бюлетините!“

Г-н Здравков, като представител на Легия „Антимафия“, преди 9 месеца в нашето студио вие направихте скандални разкрития за мегадалавера в българските митници за 890 млн. лв. – не последва никаква реакция. Неотдавна президентът Радев също заговори за крупни измами в митниците на стойност около милиард. За един и същи казус ли става дума?

Мисля, че президентът има предвид същата схема. Това е най-голямата митническа измама у нас за последните три десетилетия. "Случката" се развива през периода 2015-2018 г., когато България - заради неизпълнение на ангажименти на Агенция „Митници“ към ЕК (по-простичко казано - заради далавера със занижени стойности на китайски стоки) - акумулира задължения към европейския бюджет в размер на 890 млн. евро. От ЕК с няколко писма са уведомили нашите институции, че тази сума трябва да бъде платена, но каквото от това? Вече сме 2021 г. и не само че не сме досъбрали разликите, но не са направени постъпления към нито една от фирмите нарушителки. Нещо повече - далаверата продължава, така че сумата ще набъбне с още 25-30% и ще надхвърли милиард. А всички ние, като добросъвестни данъкоплатци, ще я изплатим, заради бездействащата ни държавата.

От ЕК поставяли ли са някакъв срок за погасяване на щетите?

В ЕС всичко е много относително, но сигурното е, че ще си платим. Проверката е назначена от г-н Андреас Шварц – това е човекът, който държи ръка върху кранчето за разпределение на европейския бюджет към България. Само ще кажа, че други държави - като Португалия, например - също са били засечени със занижени цени на внос от Китай и са си платили чинно. При нас проблемът е много деликатен, тъй като българската държава прави всичко възможно да се дискредитира в Европа, като покрива далаверата. Прокуратурата и КПКОНПИ пригласят. Иначе митническите измами със занижени цени на китайски стоки са традиция у нас още от началото на прехода, макар че са най-невинната част от контрабандата. Но пък за сметка на това най-лесно се хващат.

Да разбираме ли, че по нашето законодателство схемата е законна?

Така се опитва да обясни българската държава. Но не е законна. Според нашето законодателство приемането на фалшиви фактури или непроверяването на тези фактури се наказва.

Как да онагледим механизма на кражбата?

За да може да има корупционна практика, българските митници са измислили термина „минимални цени“. Там се казва, че една внесена от Китай химикалка може да струва между 10 и 30 стотинки. За да „узаконят“ тази цена, те взимат предишни митнически декларации и усредняват някаква стойност. Естествено, фирмите вносителки предварително са „помолили“ да бъде направен „правилният“ внос. Така и химикалки за стотинки, и скъпи фирмени писалки се обмитяват на едни и същи занижени цени. Всичко това се узаконява с надлежно подправени документи и подправен физически контрол. Как може да бъде „изпрана“ далаверата? По-отворените контрабандисти намират китайска фирма с български представител и заедно прикриват истинската фактурна стойност, на която стоката е купена от Китай или от друга държава. При добро желание тази далавера много лесно може да бъде засечена, тъй като всички държави от ЕС търгуват с Китай и същите химикалки се внасят и в по-изрядни страни – тогава лъсва как едно и също изделие се вкарва на различни цени. Оказва се, че ние сме най-добрите търговци, защото винаги постигаме най-ниските цени. Докато „невзрачни“ държави като Германия и Белгия купуват няколко пъти по-скъпо.

Защо усилията Ви да повдигнете темата не дават резултат?

Като добросъвестен гражданин съм писал сигнали и до главния прокурор, и до премиера Борисов. Тъй като става дума за извънредно голяма далавера, на базата на документи съм поискал всички, които имат общо с кражбите, поне да бъдат отстранени и да им бъдат отнети допуските до класифицирана информация.

Не мислите ли, че 890 млн. лв. разлика трудно може да бъде образувана само от химикалки? Как се разпределят оборотите на този тъмен бизнес?

Ето как. Като махнем лихвите за просрочване, сумата остава чисто 500 млн. лв. за пет години. От тези 100 млн. лв. годишно, чистата далавера е 30 процента. Като под чиста далавера трябва да се разбират подкупите - за митничари, данъчни, полицаи и всякакви други служби и служители.

Както се казва, да се „смаже веригата“.

Точно така. Странно обаче защо двата ми сигнала се озоваха в КПКОНПИ. Тази служба разследва подкупни държавни служители. Нормално беше преди сигналите да постъпят в КПКОНПИ, да се изискат и съберат всички документи, колкото и обемисти да са те. Докато не дадохме гласност в „БАНКЕРЪ“ и няколкото други свободни медии, сигналът си стоеше в кръглото кошче. Чак тогава започнаха да ми звънят от КПКОНПИ със смешни напътствия. Прокурорката Станчева твърдеше, че в сигнала ми нямало никаква конкретика, макар той да е пълен със сигнатури и имена. Обясних им кой е Андреас Шварц, дадох им телефона му - да бъде така добра прокуратурата да попита него, ако не вярва на мен. Не са го и потърсили. Един господин от КПКОНПИ само ми обясни, че нищо не разбирам от митници, че това не били никакви нарушения, а несъответствия в законодателствата между България и ЕС. С други думи - тия от ЕС да си гледат работата. Тогава аз заявих, че ще предоставя цялата документация на ОЛАФ и европейските институции.

Както се разбира, ОЛАФ вече е напълно наясно със случая.

Последният отказ на нашата прокуратура да се занимава със случая е от 20 август 2020 година. Междувременно изпратих документацията и на президента Румен Радев, за да вземе отношение. А ОЛАФ ми отговори, че ще предизвика разследване. В нашето политическо пространство единствени отношение взеха проф. Румен Гечев с изказване в парламента и Румен Петков.

Здрави нерви ли имат хората в Брюксел или е въпрос на безхаберие, че този митнически милиард се търкаля безгрижно в годините?

Те са си свършили работата, анализирали са, дошли са и тук. Парите ще се платят, няма мърдане. Ще ни спрат фондовете, докато не се издължим. Проблемът е, че няма да ги платят тези, които са ги откраднали и проспали, а всички ние.

Ако далаверата се движеше от редови контрабандисти, властта би ги притиснала да си платят задълженията, а не да ги погасява държавният бюджет, както изглежда ще стане. Долавяте ли политически елемент в цялата тази конструкция?

Това е корупционна система, градена в агенция „Митници“ от години. Ако не играеш по тази схема, не си конкурентноспособен. Контрабандистите не пропускат в отчисленията си местните дерибеи на властта, която и да е тя. По този начин се събират пари и за избори. Не се купуват гласове, а цели бизнеси. От замесените в играта се искат определен брой вотове – няма да платиш двата камиона, но от теб се чакат 300 гласа. Голяма част от фирмите в Хасково са свързани с две политически партии – дясна и либерална, всички ги знаем кои са. Хитрите далавери стават не с химикалки, а с платове – внасяш ги на занижени цени от Китай и започваш да произвеждаш евтини дрехи. Предприятието, което шие дрехи има стотици хора персонал, гласуващи „правилно“, за да си запазят работата. Казва им се: „Баце ни пусна далаверката, отивайте за бюлетините!“. После контролират бройките по секции. Така е на много места в страната.

Към кабинета на бившия министър Владислав Горанов водят следите на тези 890 млн., както и на онези вече позабравени 800 млн. пропуснати данъци от хазартния бизнес на Васил Божков. Толкова ли са безинтересни тези суми за прокуратурата?

Сумата общо наближава 2 млрд. Само че в случая с г-н Божков, това е твърдение на държавата. А в митническия казус - документирана констатация на ЕС. Прокуратурата не уважава констатациите на ЕС, но когато стане дума за „наше“ момче, независимо дали Борисов, Горанов или Георги Костов, шефът на агенция „Митници“, цялата прокуратура се втурва да ги пази. Впрочем да сте срещнали тези теми в големите централни медии?

Освен митническата далавера, сега ОЛАФ разследва и тази с високопроходимите автомобили за МВР. Какъв резултат очаквате?

Там нещата също така са ясни. Става въпрос за два члена от Закона за обществените поръчки(ЗОП), които напълно обясняват ситуацията.

Хората от кабинета на Борисов твърдят, че били поставени в неизбежност да подпишат договора.

Няма такова нещо. Неизбежност е, ако са им опрели дулото на пистолет. Търгът не е един, а два, като в документите пише, че са съгласувани. С кого? С човек на име Терзийски, днешният министър на МВР. А този, който е подписал договора, носи отговорността за него.

Разговора води: Емил Янев

Григор Здравков е бивш митнически служител, лидер на Легия „Антимафия“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във