Банкеръ Daily

Анна Бекчиева и Камен Добрев от „Боец“ пред „БАНКЕРЪ“:

Руините на болницата в Орландовци крият дискриминация и корупция

Медицински център 9 няма парно и топла вода, сградата рухва, лекарите бягат, от Столична община иронизират

Болницата в столичния квартал Орландовци е в плачевно състояние, разкри протест на ГД“Боец“. Как и защо се е стигнало до това положение?

Анна Бекчиева: Медицински център 9 в Орландовци обслужва 25-30 хил. човека от кварталите Орландовци, Малашевци, Световрачане и Бенковски. Случващото се там през последните 10 г. е тенденциозно. Според статистика на Министерството на здравеопазването в периода 2009-2019 г. е приключена дейността на 41 общински болници, намиращи се извън големите общински центрове – болниците в Трън и Брезник, например. Шокиращото е, че тази тенденция вече се проявява и в софийски квартал, отстоящ на 2 км от центъра на европейска столица. Сградата на медицинския център в Орландовци е в покъртително състояние. Говорим не само за пукнатини в носещата конструкция, а за цели пролуки, през които може да се наблюдава външния двор. А в тази болница се лекуват предимно малки деца и възрастни хора, тъй като комуникационно този район буквално е отцепен от останалата част на София. По този начин хронично болни хора остават без медицинско обслужване.

Медицинският център в момента не работи или работи в описаното от вас състояние?

Анна Бекчиева: Работи в това състояние. А цепнатините, които могат да доведат и до рухване на сградата, се намират точно над кабинетите за детска консултация. Шокиращо също е, че в този медицински център няма отопление и топла вода – зимно време температурите са по-ниски от външните. При това в условията на пандемия.

Откога Медицински център 9 в Орландовци е в това състояние?

Анна Бекчиева: Първите сигнали до Столичната община са подадени през 2011 г., но оттогава отговор от там няма.

От Столична община тук и там са показвали документи за отпуснати суми към здравното заведение. И твърдят, че отговорността за поддръжката е на управата му.

Анна Бекчиева: В периода на тези 10 г. са отпуснати два заема на обща стойност 70 хил. лв., плюс една субсидия от 12 хил. лева. По-големият проблем за медицинския център е, че вследствие на лошите условия за работа повечето специалисти са го напуснали. Останали са 3-4 лични лекари и специалисти. Самото дружество няма потенциала да реализира приходи, с които да покрива належащите разходи. В момента има неплатени сметки за ток за 14 хил. лева. В същото време общинските служители на тази болница не са получавали заплати от 2 години – общината им дължи около 40 хил. лв. възнаграждения.

От общината репликират още, че дори да поправят сградата, специалистите нямало да се върнат на работа там при същото ръководство.

Анна Бекчиева: Лекарите са напуснали по една конкретна причина – невъзможни условия за работа. Очевидно това е една тенденция при сегашните управляващи – отговорността да бъде прехвърляна върху всякакви видими и невидими обекти и събития. След като прехвърлят вината върху управителя, защо той не е бил отстранен от работа цели 10 години, а периодично му е подновяван трудовият договор, след направени одити?

Масово ли е недоволството в кв. Орландовци от състоянието на тяхната болница?

Анна Бекчиева: За съжаление не. Хората са отчаяни. Зоната, в която живеем, се нарича широк център и данъците ни са като на живеещите на „Графа“, а кварталът е изключен изцяло от плановете за развитие на София. Въпреки че бюджетът на столицата е близо 2 млрд., визия за развитие на този район няма. А проблемите остават за най-уязвимите – възрастни хора, хронично болни и малки деца. Потресаващо е, че след като общинските съветници от ДБ Яна Тодоранова и Михаил Паргов внесоха казуса в здравната комисия на СО, управляващото мнозинство е реагирало към тях с ироничен и назидателен тон.

Какво е вашето обяснение на ситуацията?

Камен Добрев: Най-богатата община в България не може да намери решение повече от 10 г. за един локален проблем. Допускаме, че към мястото, на което е построена сградата на болницата, има апетити. Засега не можем да го докажем, но самият факт, че 10 г. СГО не желае да се справи със ситуацията, води към този извод. Направихме запитване по Закона за достъп до обществена информация, сезирахме и ДНСК за условията, в които се упражняват право на труд и медицинско обслужване. Резултат никакъв. Очевидно има частни апетити към постройката и общинския терен. Парцелът е достатъчно голям и дава възможност за обособяване на отделни части. На едно от последните обсъждания на казуса в здравната комисия на СОС е постъпило предложение в района на болницата да се поставят фургони, където да се настанят все още практикуващите лекари. А за сградата изобщо не става дума.

Нищо ли не е предприето от общината поне във връзка с вирусната обстановка?

Камен Добрев: На едно от обсъжданията в здравната комисия на СОС общински съветник заяви, че по-голямата част от жителите на района са роми, които не си заплащат здравните осигуровки. Заседанието беше онлайн и фразата е записана.

Коя политическа сила представлява този съветник?

Анна Бекчиева: ГЕРБ. Само ще допълня, че за справяне с ковид кризата лечебното заведение е получило субсидия от 450 лева. След коментара, че там се лекуват предимно роми, д-р Койчев, който е председател на здравната комисия, добави, че ако живeeщите в района имат някакви здравословни проблеми, биха могли да ползват услугите на спешна помощ.

Напомня на предложението на Валери Симеонов живеещите зад граница да хванат самолетите и да пристигнат да гласуват на място.

Анна Бекчиева: Точно така. И това е в момент, когато има толкова голям натиск върху спешната помощ и болничната система.

Направихте ли опит да надскочите с този казус пределите на СО и да го поставите на вниманието на държавата?

Камен Добрев: ДНСК е информирана, че сградата всеки момент може да се срути. Много местни жители вероятно ще заведат индивидуални искове срещу държавата, защото не им е предоставена адекватна медицинска помощ. Става дума за класически случай на дискриминация: в 21 век здравеопазване да се провежда във фургони, защото там живеят роми.

Какво виждате под руините на болницата в Орландовци, как вписвате този казус в цялостната картина на родното здравеопазване?

Камен Добрев: Като обобщена картина на случващото се в страната и на състоянието на малките болници, в които няма медицински лица и персонал или ако е останал, работи при нечовешки условия. Лидерът на „Боец“ Георги Георгиев разпространи едно шокиращо видео, за което светкавично му бе повдигнато обвинение по чл. 326 от НК за всяване на паника сред населението. Крайно време е лекарите масово да излязат и да кажат публично истината.

Г-н Добрев, като юрист смятате ли, че чрез съдебната система този казус може да бъде разрешен?

Камен Добрев: Да. И не само този казус. Съдебната система не е овладяна изцяло. По места има магистрати, включително прокурори, които ненавиждат начина, по който функционират части от системата и със своите актове ясно показват, че не се подчиняват на клиентелизма.

Тъй като говорим за болница, как гледате на метафората „Болница България“ и кое е най-тежкото отделение в нея?

Анна Бекчиева: Още не ми излиза от главата инцидентът в Своге. Там видяхме същата тенденция, а тя е валидна за всички нива в държавата. Неглижирането на проблема там доведе до смъртта на 20 човека.

Камен Добрев: Болестта на болестите е в съдебната система. Всички метастази тръгват от там. Най-тъжното е, че страхът продължава да парализира и адвокатурата.

Разговора води Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във