Банкеръ Daily

Ген. Атанас Атанасов пред „БАНКЕРЪ“:

ГЕРБ плаши: Ако не управляваме ние, ви чака „Беров“

Борисов искал лустрация, а го обслужват агентите „Иван“ и „Николай“

Ген. Атанасов, предизборна парадигма ли е твърдението, че управление на държавата в обозримо бъдеще без ГЕРБ и БСП е невъзможно или реално състояние на политическите съотношения?

Към този момент е реалност. Пропагандната машина на властта действа в две посоки, използвайки най-силното психологическо оръжие – страха. От една страна разясняват на всички колко е опасна пандемията, от друга обясняват на чиновничеството, че независимо от обстоятелствата трябва да гласуват, защото, ако статуквото загуби, ще останат без работа.

Има известна истина, че част от чиновничеството ще загуби работата си при реална промяна, защото целокупната администрацията е прекомерно раздута, наричат я даже „армията на властта“, а и все някое управление ще изгради бленуваното електронното правителство.

И на централно, и на общинско ниво администрацията е пълна с калинки и това дава възможности за манипулация – те сами съзнават колко неуместни са назначенията им.

Вие бяхте сред първите политици с протегната за сътрудничество ръка, като заявихте, че невъзможни партньори няма, с изключение на ГЕРБ и ДПС. Оказа ли се БСП горещият картоф за всички демократи, без който моделът няма как да бъде сменен?

Пак ще подчертая дебело – „Демократична България“ има категорична позиция: в правителства на Борисов и Нинова ние няма да участваме. Според сегашните проучвания, нито ГЕРБ, нито БСП ще са в състояние да съставят самостоятелни кабинети. Затова претендираме, че сме политическата сила, която може да получи третия мандат. Тогава ще сложим на масата нашата програма и ще поканим партньори за осъществяването й.

Какви са сценариите при даването на първи и втори мандат на ГЕРБ и БСП, като партии с най-висок резултат в следващия парламент?

Ще се търси подкрепа от ДПС и евентуално от ВМРО, ако те изобщо попаднат в парламента. На такива оферти няма да отговорим.

Добър вариант ли е за вас патова ситуация в новия парламент и нови избори наесен, проведени вече от служебен кабинет?

Доброто в тази хипотеза е, че не правителство на Борисов ще организира изборите. Многократно сме изразявали притесненията си от изборните действия на тази администрация - практиките в миналото са достатъчни основания за това. Според данни на международни наблюдатели, на предни избори ГЕРБ и ДПС са купували около 300 хил. гласа. Но няма кой да преследва тези корупционни действия.

Проф. Михаил Константинов заяви, че по света няма избори с повече гаранции за честност от българските.

Няма да споря с г-н професора, той е чиновническо назначение на ГЕРБ в „Информационно обслужване“. Впрочем там задължително трябва да се проследи как се въвеждат данните от протоколите. Точно затова още преди консултациите при президента ние поискахме електронно наблюдение на броенето и целия процес по приключване на изборния ден. Съпротивата на управляващите да го въведат недвусмислено поражда съмнението, че искат да работят на тъмно.

Но видеонаблюдението би могло да отстрани само една от трите възможности за фалшифициране на изборите – манипулирания вот, купените и контролираните гласове остават в сила.

В тази посока се случи нещо интересно – доскорошният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов заговори за ротация на полицейските началници по места. Това показва, че в минали избори полицията е играла ролята на чадър над брокерите на гласове.

Подкрепяте ли това предложение на Цветанов?

Административно то е трудно осъществимо сега. Но при едно служебно правителство ще даде по-голяма прозрачност и ще накара службите да си вършат работата.

Вярвате ли на социологията?

Немалка част от социологическите агенции се издържат с пари от управляващите.

Определени социолози активно заговориха за съставяне на кабинет тип „Беров“ в новия парламент. Доколко е вероятен такъв вариант?

Това е една от опорките на властта, за да консолидират своя вот – ако не управляваме ние, ви чака „Беров“. На мен също не ми харесва „Беров“ – имам спомени как управляваше и кого обслужваше.

Възходът на „Мултигруп“ се утвърди тогава.

Освен това имаше само един или двама министри, които нямаха принадлежност към ДС. Темата за свързаностите с ДС днес избледнява още повече.

Много демократи от десетилетия призовават за лустрация.

Лустрацията не се реализира, поради огромната съпротива именно на бившите служби. Борисов също твърди, че е за лустрация, но коалиционният му партньор е агент „Иван“, а най-големият му парламентарен глашатай е агент „Николай“. Такива са антикомунистите на ГЕРБ. В ръководството на тази партия Борисов, Фандъкова, Менда Стоянова, Красимир Велчев, Пламен Нунев са бивши членове на БКП.

Самият Борисов упорито искаше да си остане член на БКП в един предишен период.

Да, и затова напуснал МВР - доколкото знам, това пише в рапорта за освобождаването му. Народът е казал, не ме гледай какво говоря, а какво върша.

Така стана и със случая „Навални“ – първоначално при отравянето на дисидента реакциите бяха уклончиви, впоследствие внезапно станаха категорични.

Реакциите бяха уклончиви, а платихме 3 млрд., за да прекарат руснаците газа си през България към своите приятели в Сърбия и Унгария. Икономическите параметри винаги са по-важни от публичното говорене.

Прокрадва се хипотезата, че ГЕРБ ще използва позабравени фигури от СДС като Николай Младенов и дори Петър Стоянов, за да мимикрира и демонстрира вътрешна промяна.

За съжаление СДС се превърна именно в мимикрия, не желая да ги коментирам. Но вижте какво се случва в икономиката, особено в строителството, любимата тема на Борисов – една държавна компания разпределя милиарди на подизпълнители без всякакви обществени поръчки. В енергетиката, във водния сектор – също. Какво да кажем за държавните бензиностанции. Цялата ни икономика прилича на соц организация. Едни пари се раздават и после част от тях се връщат по чекмеджетата. Къде е конкуренцията? И къде е парламентарният контрол – Борисов още не е стъпил в новата сграда на парламента.

Съществува полуконспиративна теория, че някъде там, в дълбочината на държавата, са създадени проектите НДСВ и ГЕРБ, за да бъде разбито дясното пространство в България. Приемате ли тази теза?

Внимавам с обсъждането на тази тематика, защото съм професионално деформиран, отделно от това разполагам с прекалено много информация. Но има няколко публично известни факта, които подкрепят тезата. Ясно е кои организираха връщането на Сакскобургготски и после създаването на ГЕРБ – всички бяха свързани с ДС. Затова и с всичките си действия те тичат към социализма.

Задкулисието само с имената на ГЕРБ и ДПС ли се изчерпва?

Задкулисието основно са икономически играчи, на които тази политическа конюнктура е много удобна. Промяната ще ги лиши от много доходи.

Зависи дали ще е промяна или подмяна.

Има такъв риск.

Един бивш политик определя задкулисието като сценарии на СтоянДенчевци, БригоАспаруховци, ЦветлинЙовцевци, бивши офицери на ДС, наследници на генералите ЛюбенГоцевци – те дърпали конците. Така ли стоят нещата според вас?

Доста е преувеличено. Бих си позволил да цитирам народното умотворение: не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава. Публичните лица дават баницата на другите зад тях.

Едните раздават баницата, но пък другите им осигуряват властта.

Разбира се. Задкулисието не би имало никаква сила, ако не беше инсталирало на политически позиции свои зависими лица. Хората да си правят сметка дали искат промяна или ще налетят на подмяна.

Защо културата на компромиса не бележи развитие в България и всеки кандидат за коалиция казва: дайте да се обединим, но около мен?

Ние сме млада демокрация и плащаме данък на онези 45 години комунистическо управление: „или си с комунистите, или си против тях, трети път няма”. Дошло е време да се търсят други пътища, без да се правят недопустими компромиси.

Мая Манолова потенциален партньор ли е за „Демократична България“ в един следващ парламент?

Ако подкрепя нашите политики, да заповяда. Макар че в едно свое интервю тя ме смути с това, че ще иска референдум за съдебната реформа.

Как ще действате, ако останете самотни в своите разбирания в парламентарната зала?

В един парламент трябва да има място и за истинска опозиция. Но ние не се борим, за да бъдем опозиция.

Разговора води Емил Янев

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във