Банкеръ Daily

Енергийният експерт Христо Казанджиев пред „БАНКЕРЪ“:

Борисов обслужва руските геополитически интереси

„Газпром“ е хванал България в мъртва хватка след тайни договорки

Г-н Казанджиев, премиерът Борисов дебело подчертава, че изграждането на „Турски поток“ през България е изключително постижение за родната енергетика и националната ни сигурност. Така ли изглеждат нещата през погледа на експерта?

Както много често се случва, г-н Борисов чете събитията както дяволът чете евангелието. Обективната реалност е съвсем друга. С „Балкански/Турски поток“ България не повиши своята национална сигурност, само се смени входната точка на руския природен газ в България и се даде възможност единствено и само за доставки за Сърбия. Парадоксално е, но газопроводът минава през Северозападна България, а нито едно населено място не бе газифицирано, въпреки че този въпрос стои от над 20 г. Същото важи и за „Мариците“, които предстои да бъдат газифицирани по Зелената сделка. Г-н Борисов отново представя нещата по много необективен начин, мотивиран преди всичко от политически дивиденти.

Все пак ще има ли България някакви ползи от тази тръба?

България би могла да извлече сериозни ползи от тръбата, освобождавайки капацитет за сметка на руските доставки. Например азербайджанският газ да преминава през газопровода – от Турция в България и от тук за Румъния, за да се развие трасето Юг – Север по т. нар. проект „Три морета“. Има перспективи тази инфраструктура да се ползва и в интерес за България.

Да разбираме ли, че тръбата трябва да се „национализира“ – тя е изградена с наши средства, а е резервирана почти изцяло от „Газпром“ за транзит към трети страни?

За съжаление около 90% от цялата транзитна система на България е ангажирана за руски газ, а „Балкански/Турски поток“ – почти 100%. Но газопроводът има свободен капацитет и може да се ползва и от други страни, в духа на Третия либерализационен пакет. Въпросът е на политическа воля.

Как би могло да се случи това, след като капацитетът е договорен с „Газпром“?

Наличният свободен капацитет е около 10-15%. От друга страна ангажираният от „Газпром“ капацитет е свързан с определено количество доставки за Сърбия и Унгария. Кога и как ще се реализират те, това е сложен въпрос. Унгария е в процес на диверсификация през Словения, отделно от това тя ще въведе в експлоатация своята част от този поток едва в края на 2025 година. Но и тогава „Газпром“ ще има проблем с реализацията на планираните количества – Европа е задръстена от доставки на руски природен газ. Така че във всеки един момент България може да предяви претенции за освобождаване на капацитет по тръбата и вторичното му предлагането на заинтересовани страни. Най-големият проблем е, че договореностите с „Газпром“ в момента са неизвестни.

Казвате неизвестни, значи ли това, че части от договора не са публично оповестени?

Да. Много от основните документи по „Балкански/Турски поток“ са конфиденциални. Известни са само на министър Петкова и на г-н Борисов. Това е т. нар. споразумение за развитие на българската газопреносна мрежа, подписано от министър Петкова и „Газпром“. Какъв парадокс: България подписва договор за развитие на национална мрежа с отделна компания! Документът не е известен, в него вероятно има клаузи, които поставят България в много тежко икономическо и регулаторно отношение. От друга страна, достъпът до нашата газопреносна мрежа от страна на Турция е силно затруднен, защото между Русия и Турция е сключено споразумение, което регламентира недопускането на конкуренция от турска страна за руския природен газ на Балканите. Както личи, „Газпром“ е хванал България в мъртва хватка.

След като премиерът определя тръбата като изключителна държавна собственост, би ли могло юридически да разкъсаме тези зависимости и тя да обслужва предимно българските интереси?

Въпрос на икономически анализ. Едва ли е необходимо да изпадаме в крайности. Газопроводът следва да се ползва от всички, които възнамеряват да диверсифицират източниците на природен газ. Нужен е баланс на интересите и справедливо разпределение на капацитета. Относно собствеността, мен ме безпокои огромната задлъжнялост на „Булгартрансгаз“ и някои други държавни енергийни компании към неизвестен притежател на облигации. В експертните среди се коментира, че огромна част от кредитите за реализацията на потока са от руски банки, което поставя дружеството и БЕХ в сериозна икономическа зависимост. Рискът е притежателите на облигации да предявят претенции за трансформиране на финансовите задължения в активи. Това автоматично би довело до промяна в поведението на новите собственици на „Булгартрансгаз“.

Документи сочат, че въпреки нашата огромна инвестиция в тръбата, Сърбия ще купува руския газ по евтино. Така ли е?

Сърбия купува руския природен газ с 10% по-евтино от България. „Газпром“ винаги е имал нееднозначна ценова политика по отношение на съдружните му страни. Може и да се е забравило, но когато преди 20 г. България купуваше руския газ на румънската граница на 110 долара за куб. м, същият газ отиваше през наша територия в Турция на 83 долара за куб.м. Сега Сърбия ползва дивидентите си за политическата подкрепа към Кремъл.

Мълвата гласи, че едни 800 млн. евро са забърсани от наши юнаци по неосъществения проект „Южен поток“ и сега те са включени в сделката по „Балкански/Турски поток“, тъй като са дължими към руската ВТБ. Имате ли информация за това?

Информацията е непотвърдена, но индиректно фактите сочат в тази посока. „Южен поток“ беше ангажиран със значителни инвестиции и обявяването на дружеството в ликвидация щеше да освети много злоупотреби. Към момента обаче няма никакви конкретни данни. „Балкански/Турски поток“ беше иницииран от Русия. По предварителни оценки неговата стойност беше увеличена с 35-40% и това точно съответства на сумата от 800 млн. евро, която трябва да бъде възстановена някъде някому. Цялата реализация и управлението на проекта се осъществява от руски представители, така че може да се допусне едно изчистване на задължения на България.

На България или на определени среди от България?

На определени среди в България, които са успели да обсебят огромни средства.

Значи заграбеното си остава за тях, а държавата погасява дълга чрез тръбата?

В България през последните 15 г. на всички големи политически проекти цената за реализация е увеличена средно с 40% и разликата се прибира от компании, близки до управляващите. Нищо ново и нищо изненадващо и в „Балкански/Турски поток“.

Казвате „политически проекти“?

Разбира се. Това са класически политически проекти, лишени от икономическа логика. „Балкански/Турски поток“ няма никакво икономическо основание.

С бързането да се върне този хипотетичен дълг ли да си обясним рекордната за нас скорост, с която беше изградено българското трасе?

Да, бързината на строежа беше сериозно техническо постижение. Ускориха го и санкциите по „Северен поток 2“ и „Турски поток 2“, както и стремежът на Русия да притисне Украйна, чрез заобикалянето й. Понеже българската страна нямаше възможност да се справи в тези кратки срокове, организацията на строителството беше кардинално променена, а целият мениджмънт на псевдоарабската компания „Аркад“ беше съставен от руски лица.

Както стана ясно, и работниците на българска територия са били от руски произход.

Обещанията на Борисов, че „Балкански/Турски поток“ ще генерира много работни места за българи се оказаха химера – средствата за заплати и осигуровки излязоха извън страната. И в този аспект България нямаше никакви ползи от проекта.

Описвате геополитическа стратегия, която в никакъв случай не отговаря на евроатлантическата ориентация на страната ни, къде да търсим националната сигурност и потребителските ползи за България в този проект?

Коректно заключение. Целта на Русия за газова обвързаност датира от над 25 години. Този път опитът успя.

Значи ли това, че българският премиер обслужва руски геополитически интереси чрез „Балкански/Турски поток“?

Вън от всякакво съмнение е, че българският премиер от 2009 г. насам обслужва руските геополитически интереси. Цялото развитие на енергетиката ни показва точно това. Всички проекти, които водеха до реална диверсификация, бяха възпрепятствани по един или друг начин. Не беше създаден потенциал от нови газохранилища на територията на България. Газификацията у нас през последните 10 г. изобщо не се разви, редица региони нямат достъп до природен газ. За сметка на развитието на транзитната газопреносна система. Ползите за България са пренебрежимо малки на фона на изгодите за Русия.

Как четат тези факти нашите партньори в ЕС и САЩ?

САЩ са напълно наясно със ситуацията в България и с всичко това, което се прави с подкрепата на правителството за реализация на руските геополитически проекти. От ЕС очаквам конкретни санкции за определени длъжностни лица от българската администрация.

Ще повлияят ли експертизите по „Балкански/Турски поток“ върху резултатите от изборите на 4 април?

Само ако хората са добре информирани. И не ги е страх.

Разговора води Емил Янев

Христо Казанджиев е енергиен експерт, представител на ПП „Републиканци за България“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във