Банкеръ Daily

Антоанета Цонева пред „БАНКЕРЪ“:

Ще принудим партиите на статуквото да приемат нашия дневен ред

Г-жо Цонева, големият въпрос стои с пълна сила: как ние като граждани да вържем ръцете на изборните фокусници?

По два начина – първо с активно гласуване и второ, като станем пазители на вота. Нужно e да отделим 4 часа като застъпници в изборния ден, за да се преборим за 4 години честно управление.

Призивът звучи добре, но реалностите обикновено са по-грубички. Шашмите в гласуването имат три съставки: манипулиран, купен и контролиран вот. Чрез видеонаблюдението вие можете да повлияете само на манипулациите във вота. Все пак ще бъде ли допуснато гражданството да установи контрол върху процеса чрез видеонаблюдение?

Няма да бъде допуснато. Но ние ще призовем застъпниците си да действат през платформата „Ти броиш“. Твърденията на председателя на ЦИК, че щял да настъпи хаос са нерелевантни.

Когато тъмното се освети, по принцип настъпва хаос.

Той смята, че хаосът ще настъпи от участието на гражданите, а не от осветяването на тъмното пространство.

Експертът Цветозар Томов смята, че след като видеонаблюдението не е изрично забранено, то би могло да се практикува и без специално разрешение.

Съгласна съм, но е много по-добре това да бъде записано в закона, за да не остава крайното решение в председателите на секционните комисии, които по инструкции на управляващите ще гонят всеки, който включи камерата на телефона си.

Дори видеонаблюдението да сработи, то няма да е достатъчно, за да имаме честни избори. Къде остават тогава купеният и контролираният вот и пътят на протоколите от секционните  до районните избирателни комисии?

Застъпници и наблюдатели могат да присъстват и в РИК-овете. По проблематично е това, което се случва преди изборния ден – купените и контролираните гласове. И се случва със съучастието и безразличието на МВР. Всичко за покупко-продажбата на гласове предварително се знае, знаят се и търговците, повечето от които са с криминални регистрации. Дори да има заловени, никога не се стига до върховете на веригите, а става дума за огромни пари, които са излезли от нечии чекмеджета. Контролираният вот се случва с натиск върху ниските социални слоеве.

Г-н Цветанов на няколко пъти отбеляза, че ГЕРБ и ДПС са „скачени съдове“ и че за да има някаква промяна в изборния процес, шефовете на МВР по места трябва да бъдат разместени преди вота. Как разглеждате тези предупреждения?

Идеята за ротация на областните МВР-шефове не е нова, но никога не е била реализирана, защото от тях зависи дали да бъде пусната или спряна една или друга схема за купуване на гласове. Цветанов знае много повече от това, което засега казва. Връзката между ГЕРБ и ДПС не минава само през изборните процеси, това са дългосрочни отношения, изградени много високо.

Ротация на МВР началници е възможна само при служебен кабинет, когато властта вече не е в доскоро управлявалите.

И при служебно правителство не се е случвала тази ротация. Местните МВР шефове имат огромна власт да спускат чадъри над едни схеми и да атакуват мрежите на конкуренцията. Да, има преливане на гласове между ГЕРБ и ДПС, преди имаше и между ГЕРБ и БСП. В България има поне 500 секции, в които гласът на избирателите се сменя блоково от една към друга партия – веднъж за ГЕРБ, друг път за ДПС. Което няма как да се случи, ако този вот не е контролиран.

Излиза, че статуквото отново ще проведе едни комфортни за себе си избори?

Битката с конгломерата ГЕРБ – ДПС трябва да се води лице в лице.

При положение, че този конгломерат се запази, бихте ли могли да колаборирате с БСП за промяна на статуквото?

С БСП не можем да колаборираме!

Ген. Атанасов не го изключва, при определени условия.

Нито с ГЕРб, нито с БСП, нито с ДПС можем да имаме работа.

Погледнато математически, без помощта на БСП промяна в статуквото не може да се случи.

С партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС, ДБ не може да влезе в коалиция. Това е нашето политическо решение. Погледнете БСП какви хора изпрати във ВСС, кой избраха за шеф на КПКОНПИ.

Така те ще продължат да ги изпращат необезпокоявани и статуквото се увековечава – тези три партии ще съставляват огромна част и от бъдещия парламент и ако БСП не бъде въвлечена в демократичните процеси, шансът за промяна клони към нула.

Напротив. Към момента нито ГЕРБ, нито ДПС или БСП показват, че ги интересуват демократични процеси.

Вашият коалиционен партньор ген. Атанасов каза друго – че при мандат, връчен на ДБ, ще се разчита на подкрепа и от БСП.

Ген. Атанасов каза, че когато ние внесем проекта с предложения за промяна на конституцията, с което ще се осигури възможност за промяна в мандата на Гешев и ВСС, тогава ще апелираме за подкрепа не към ГЕРБ, БСП и ДПС, а към всеки един български депутат.

Вярвате ли, че ще има такива депутати, които въпреки партийните си решения, на своя глава ще ви подкрепят?

Ние искаме мандат за управление.

Прости изчисления показват, че това няма как да се случи, без участие на БСП, ГЕРБ или ДПС.

В момента говорим за абсолютни хипотези.

Говорим с езика на математиката. Без участието на поне една от тези три партии, мнозинство в сегашната ситуация е невъзможно.

Тогава ще отидем на нови избори.

Докато смалите достатъчно ГЕРБ, БСП и ДПС и ги изкарате едновременно извън властта?

Докато се формира мнозинство за промяна. Дайте да не плашим хората с избори. Ако няма мнозинство, което да реализира нашия план за отстраняване на статуквото, отиваме на нови избори.

Не смятате ли, че по този начин бетонирате статуквото?

Не смятам.

Избори могат да се правят и през месец, но защо смятате, че те ще доведат до радикално нови резултати?

Трябва да накараме партиите на статуквото да приемат нашия дневен ред.

Не е ли наивно това?

Ние бяхме обвинявани в наивност и когато твърдяхме, че основният проблем на България е безконтролната власт на главния прокурор и нереформираната съдебна система. После се оказа, че 70% от хората подкрепиха това становище.

Да разбирам ли, че оставките на Гешев и ВСС са достатъчни за падане на статуквото?

Дадох пример как едно политическо искане може впоследствие да бъде широко подкрепено. Така се постига промяна. Промяната ще дойде от силно радикална опозиционна нагласа. Ние сме най-радикалното крило на протеста.

В „Студио Банкеръ“ често работим по темата за културата на компромиса и коалициологията. Какво мислите за догматизма в българския политически живот?

Има ли култура на компромиса между ГЕРБ и БСП?

По-скоро култура на интереса.

Когато се направи разлика между интересите в ущърб на обществото и политическите интереси, тогава може би хората ще приемат спокойно всякакви коалиционни взаимодействия. В момента българите са отвратени от коалиционните формати. Това са коалиции на разпределението.

Адв. Хаджигенов е събрал 2 + 2 и е категоричен, че без съдействието на БСП, промяна в следващия парламент не е възможна.

Не съм на това мнение. Не знам как звучат думите на адв. Хаджигенов в ушите на неговите избиратели, но нашите избиратели не желаят да чуят това, БСП е партия на статуквото. Ние апропо сме коалиция.

Както казват англичаните, политиката е изкуство на възможното, не на желаното.

Политиката е преди всичко отговорност, широките различия отблъскват избирателите.

Да кажем ли тогава честито на статуквото?

Няма да приема тази оценка. ДБ няма да направи триковете на „Реформаторския блок“.

Разговора води Емил Янев

Антоанета Цонева е член на Изпълнителния съвет на „Да, България“, експерт по изборен процес и гражданско участие в управлението.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във