Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЗУНКОВЕТЕ ЩЕ ПОСЪЖИВЯТ КОМПЕНСАТОРКИТЕ

Пазарът на компенсаторки продължава да е измамно спокоен. Напоследък сделките с тези книжа са по-скоро рядкост. Причината е, че по различни причини се скриха и продавачите, и купувачите. Засега лицата, които имат пряк интерес да придобият записи за участие в приватизацията или пък за да си платят лихвите по ЗУНК, са твърде малко. От друга страна, голямата част от собствениците на компенсаторни инструменти не са склонни да продават на сегашните цени - 22-23% от номиналната им стойност. Те още чакат обещаните им преди няколко месеца от държавни мъже 50 процента.
Това въздържание е донякъде оправдано, коментират брокери. Въпреки стабилизирането на котировките през последната седмица почти единодушното мнение на участниците на пазара е, че те ще растат. Причината за това е, че дори и в скоро време да няма големи приватизационни сделки, в края на юни на пазара ще излязат предприятията, които дължат лихви по ЗУНК. Те трябва да се платят до началото на юли. Като се има предвид, че предлагането на компенсаторки е силно ограничено, след месец записите като нищо ще ударят 30 процента.
Много по-сложна е ситуацията с компенсационните бонове. Вече втора седмица те струват по не повече от 15% от техния номинал. Очевидно РМД-тата, които са закупили предприятия преди три месеца и имат право да плащат със селски книжа, са си набавили нужните количества. Слуховете по пазара говорят, че дори РМД Златни, което приватизира курорта Златни пясъци, няма нужда от допълнителни номинали.
Основната пречка пред по-активната търговия с бонове е мистерията около миналите придобивки на чешката фирма Енерго про, която за малко щеше да купи каскадата Санданска Бистрица. Според осведомени източници в момента чехите държат книжа с номинал към 20 млн. лв., които след провала на сделката за ВЕЦ-овете не им трябват въобще. Така че рано или късно техните бонове ще излязат на пазара. Това явно ще стане при наличието на по-сериозни зачатъци на търсене. Защото ако количествата, притежавани от Енерго про се изсипят сега, котировките на земеделските книжа ще се сринат съвсем.
Ситуацията около чешката фирма става още по-неясна от факта, че някои брокери се съмняват, че тя изобщо притежава компенсаторки. Според тях всичко това е само възбуждане на паника, за да се свалят още цените на боновете. Подобно допускане обаче не изглежда много подплатено.
Тази седмица неочаквано за мнозина тръгна слухът, че предстоят търгове за държавни апартаменти и за незавършени обекти, за които ще може да се плаща с жилищни компенсаторни записи, издавани срещу неоползотворени лихвоточки. Тъй като те не могат да се използват за нищо друго, цените им са изключително ниски. Според брокери купувачите предлагат за тях не повече от 5% от номиналната им стойност. Тези книжа се търсят предимно от строителни фирми, които по този начин имат възможност да купят евтино незавършено държавно строителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във