Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЗУНКОВЕТЕ ПОДДЪРЖАТ ОГЪНЯ НА ПАЗАРА ЗА КОМПЕНСАТОРКИ

Прогнозите на в.БАНКЕРЪ се оказаха верни - цените на компенсаторните записи започнаха да падат бавно, но сигурно. След като дълго време гледаха пазара отстрани, в началото на седмицата продавачите решиха да се възползват от вече миналото покачване. Поради това за два дни котировките на компенсаторките спаднаха от 26 на 23% от номиналната им стойност.
От другата страна на барикадата се развиваха обратните процеси. През последните седмици единствените купувачи на записи се оказаха предприятията, които дължат лихви по ЗУНК. Участниците в приватизацията се ориентираха в обстановката и започнаха да търсят значително по-евтините компенсационни бонове, чиято цена в момента е 17-18 процента. А повечето от задлъжнелите по ЗУНК заводи още не са се усетили да излязат на пазара и да си купят евтини компенсаторки.
Очевидно високопарните изявления на държавни мъже за рязко поскъпване на записите дори до над 40% останаха в миналото. Пазарът показва друго - че цената може да върви и надолу, защото няма търсене. То би възникнало при бъдещи приватизационни сделки. От началото на годината обаче Агенцията за приватизация още не е подписала нито един договор за раздържавяване на цяло предприятие.
Все още не е регламентирано дали при тазгодишните сделки ще може да се плаща и със земеделски бонове. Голямата част от експертите твърдят, че последните промени в закона Лучников го позволяват. Но част от тях не са съгласни с това. В брокерските среди върви подозрението, че макар по принцип да няма забрана за плащания с бонове, поне в началото АП и министерствата няма да го позволяват. Специалистите припомнят случаите от началото на миналата година, когато органите, ангажирани с приватизацията, не приемаха селските книжа, въпреки че нормативната база определяше много по-категорично, че могат да се използват. При сегашната объркана ситуация всеки може да тълкува закона както си иска. Каква е истината ще се разбере при плащанията по първите сериозни сделки за годината. Крайно време е обаче този възел да бъде разсечен от Министерския съвет. Това е единственият реален начин посредниците на пазара да се успокоят.
Цените на компенсаторките си остават ниски най-вече заради недостатъчното предлагане на държавна собственост. Очевидно сериозни пакети акции от големи предприятия ще бъдат на разположение на инвеститорите едва след изборите. А тогава я камилата, я камиларят. Защото не е ясно каква ще е политиката на новото парламентарно мнозинство по отношение на компенсаторките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във