Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото "тренира" за пробив на 1600 долара за тройунция

Златото може да поскъпне до 1600 щ. долара за тройунция, прогнозира Уейн Гордън от "Ю Би Ес уелт мениджмънт". Анализаторите на "БНП Париба" са още по-екстремни в предвижданията си - ръст на жълтия метал над 1600 долара за тройунция, защото Федералният резерв ще започне да понижава лихвите, за да смекчи ударите на търговската война между САЩ и Китай.

Хари Чилингириън - шеф на звеното за проучване на суровините и на борсовите стоки във френската банка, посочва, че златото ще спечели, ако щатските централни банкери направят четири лихвени снижения от по 25 базови пункта всяко между септември 2019-а и юни 2020-а. И докато номиналната доходност се понижава при всяка лихвена редукция, "реалните лихвени проценти ще се придвижат и ще останат под нулата, което ще направи скъпоценния метал по-привлекателен", мотивира се Чилингириън. Четирите лихвени редукции ще свалят горната граница на лихвения диапазон за базовата лихва на Федералния резерв до 1.25%, почти колкото са сегашните лихвени равнища на форуърдните контракти от 1.2 процента.

Златото отчете сериозен подем през тази година заради завишеното търсене на спасителни убежища от търговската война между Вашингтон и Пекин, застрашаваща световния растеж и принуждаваща основните централни банки на планетата да пристъпят към нови парични стимули. През юли щатските парични стратези понижиха кредитните разходи за първи път за последното десетилетие и се очаква да приложат повторно мярката на официалното си съвещание на 17 и 18 септември. На техните ходове инвеститорите се противопоставят с увеличение на златните си вложения. И тъй като търговската разпра няма да се разреши бързо, златото ще затвърди отново традиционната си роля на спасителен актив, прогнозират френските банкери. Инвестициите в търгувани на борсата фондове, които залагат на жълтия метал, пък вече доближават най-високите си равнища от 2012-а насам.

Експертите на "БНП Париба" оценяват средната цена на златото през 2019-а на 1400 щ. долара за тройунция - с 60 долара повече от предишното им предвиждане - и на 1560 щ. долара през 2020-а - повишение със 130 долара спрямо очакванията им. Цикълът от лихвени понижения на Федералния резерв пък ще тласне средната стойност на златните оценки над 1600 долара за тройунция през първото тримесечие на 2020-а, допълват анализаторите на френската банка.

Златните котировки на метала с незабавна доставка бяха в близост до 1540 щ. долара за тройунция в обедната търговия на 4 септември - 20% ръст от началото на 2019-а. Те "докоснаха" 1555.07 долара за тройунция на 26 август - най-високата цена от 2013-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във