Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златото щурмува 1300 долара

Въпреки воплите на някои анализатори, че сега златото е скъпо, възходът на цените му вероятно тепърва започва. В средата на неспокойния за щатската политика и за световната сигурност месец август търговците на 21 август тласнаха котировките на златните фючърсни контракти близо до най-високата им за последните девет месеца стойност от 1294.40 щ. долара за тройунция, което е 11% ръст от началото на 2017-а.

През същия период обаче черното злато е загубило 10% от пазарната си оценка. Ако обратната връзка между благородния метал и суровия петрол в исторически план се приеме за надежден ориентир, този ценови "разнобой" вероятно не е изчерпал потенциала си. Което означава, че превъзходството на финансовите резултати на златото над горивото ще продължи.

В анализ за клиентите си анализаторът от бранша Мат Мейли посочва, че златните котировки отново пробват нивото на съпротива от 1300 щ. долара за тройунция - бариерата, която спря възхода на метала и през април, и през юни. Ако поредният му щурм е успешен и ако успее да преодолее достатъчно убедително бариерата, то ще продължи нагоре. 

Междувременно паричните мениджъри са доста оптимистично настроени към метала и залозите им за него са най-високи от октомври 2016-а насам (по данни на щатската Комисия за търговия на стокови фючърси). Инвеститорите са вложили от началото на август нови 321 млн. щ. долара в търгувания на борсата "златен фонд" - SPDR Gold Shares, и са изтеглили 540 млн. долара от енергийния - SPDR Energy Select Sector Fund, сочат данни на агенция Блумбърг. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във