Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златото ще скочи над 2000 долара

Златото вероятно ще се качи над 2000 щ. долара за тройунция през следващата година, защото най-големите централни банки увеличават икономическите стимули, за да укрепят възстановяването на националните стопанства, твърди Реймънд Кий, шеф на лондноския офис за търговия на метали на Дойче Банк . Прогнозите му се основават на презумцията, че централните банкери ще продължат да печатат пари.


Жълтият метал е напът да отчете 12-а поредна година на подем. Котировките на златото с незабавна доставка, които достигнаха рекордните 1921.15 щ. долара за тройунция на 6 септември 2011-а, приключиха европейската си търговска сесия на 15 ноември на нива малко над 1713 щ. долара за тройунция , или с близо 9% ръст от началото на годината досега. Скъпоценният метал е поскъпнал със 70% от декември 2008-а до края на юни 2011-а, след като Федералният резерв купи дългови книжа за 2.3 трлн. щ. долара, за да стимулира щатската икономика.


Щатската централна банка обяви на 24 октомври, че ще купува ипотечен дълг за 40 млрд. щ. долара на месец и вероятно ще задържи основните си лихви близо до нулата до 2015-а, за да подкрепи стопанството и да намали безработицата. Бенк ъф Джъпен също увеличава паричните стимули. А Европейската централна банка е готова да купува облигации на задлъжнелите държави от еврозоната.


Бразилия, Южна Корея и Русия са сред държавите, които са попълнили златните си резерви през 2012-а, по данни на МВФ. През първото полугодие общият размер на купеното злато от централните банки по света е бил 254.2 т и до 31 декември вероятно ще надхвърли придобитите 456 т през 2011-а.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във