Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото се завръща на бял кон

Безпрецедентните мерки на Федералния резерв в защита на американското стопанство от шока на коронавируса, обявени на 23 март, пренасочиха инвестициите към златото. А "Голдмън Сакс" предположи, че скъпоценният метал вероятно се намира в повратна точка и е време да се купува.

Златото започна да поскъпва непосредствено след заявката на щатските централни банкери да изкупуват неограничени количества американски държавни облигации и обезпечен с ипотеки агентски дълг, за да държат разходите ниски. Както и да задействат програми, гарантиращи, че кредитните потоци ще стигнат до корпорациите и до управите на отделните щати.

Анализатори на "Голдмън Сакс" посочват, че тези мерки ще отнемат до голяма степен ликвидния стрес, натиснал надолу цените на жълтия метал, и инвеститорите ще започнат отново да мислят за увеличение на портфейлите си, точно както направиха през 2008-а. Банкерите обърнаха внимание и на увеличението на дефицитите в развиващите се стопанства, както и на породилите се за пореден път съмнения за стабилността на европейския паричен съюз. Което напомня много на периода в края на глобалната финансова криза от 2008-а когато осъществените под влияние на страха покупки започнаха да вземат превес над предизвиканите от недостиг на ликвидност продажби. 

Действително, златото поевтиня под 1500 щ. долара за тройунция на 16 март, защото инвеститорите продаваха масово всичко ценно, за да покрият загубите си от други вложения в условията на ликвиден стрес. И след успокоителните новини от Федералния резерв на 23 март започнаха да попълват златните си наличности и да градят позиции, което върна котировките обратно над 1500 долара за тройунция и цените продължават да вървят нагоре. В азиатската търговия на 24 март жълтият метал с незабавна доставка се изкачи до 1584.51 долара за тройунция - 2% поскъпване след 3.6% скок през предишния ден. А по обедно време в Европа скъпоценната суровина надхвърли 1600 щ. долара за тройунция при контрактите за незабавна доставка и доближи 1650 долара за тройунция за контрактите с доставка през юни. 

"Голдмън Сакс" потвърждава прогнозата си за 1800 щ. долара за тройунция в рамките на 12 месеца и посочва, че както краткосрочната така и дългосрочната перспектива на скъпоценния метал изглежда доста по-конструктивна. 

Вот на доверие в златото даде и инвеститорът ветеран Марк Мобиус. Според него наблюдаваните напоследък масови продажби на всякакви активи - рискови и спасителни убежища, са били проява на чиста паника. Мобиус оценява това поведение като "грешка" и смята, че "хората трябва да имат злато и сега може да е подходящото време за увеличение на златните вложения", добавяйки, че той поне ще направи точно това. 

Заедно със златото поскъпнаха и други скъпоценни метали: среброто и паладият - с над 6%, а платината - с три процента. Цените на последните два метала продължават да вървят нагоре не само заради подема на групата на скъпоценните метали, но и в резултат на съобщението на Южна Африка, че затваря мините си за добив на тези суровини за 21 дни като част от мерките за борба срещу COVID-19. Страната осигурява 75% от световното производство на платина и 38% - на паладий.

Facebook logo
Бъдете с нас и във