Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златото сдаде багажа като спасителен пояс

Търговията на злато преминава през най-дълбоките си ценови колебания след финансовата криза през 2008-а в условията на повсеместните конвулсии на световните пазари, предизвикани от агресивното разпространение на COVID-19. Въпреки статуса си на спасително убежище при кризи, жълтият метал, предназначен за незабавна доставка падна под 1500 щ. долара за тройунция на 16 март - с 11% под най-високата за последните седем години котировка от почти 1700 щ. долара за тройунция, която "докосна" на 9 март.  Всъщност, това е най-големият седмичен спад на златото от 1983-а насам. 

Макар и на пръв поглед нелогични, загубите на скъпоценната суровина са обясними, защото инвеститорите продават всичко ценно, за да покрият загубите си на другите пазари. А в случая с борсовите индекси те бяха колосални. Златните фючърси с доставка през април са загубили 3% от пазарната си оценка от началото на месеца.

Другите скъпоценни метали също поевтиняват.По оценка на експерти от бранша среброто вече попада в категорията на свръхпродажбите. И при нормална ситуация това би бил сигнал за скорошен подем.  

Паладият и платината също са под натиск. Китай - най-големият  потребител на паладий, който се използва в устройствата за контрол на вредните газове, обмисля да облекчи някои стандарти за замърсителите, за да даде глътка (макар и по-мръсен) въздух на производителите на коли на фона на падащото търсене.

Междувременно, китайските инвеститори са открили ново спасително убежище за вложенията си, което да замести златото. То е доста необикновено - закалени стоманени пръчки, използвани за подсилване на бетона. Тази донякъде безцветна, но вездесъща суровина, е поскъпнала с 5% през миналия месец в Шанхай. Докато през същия период златото - традиционното убежище при кризи - е поевтиняло с над 5% заради желанието на инвеститорите да покрият загубите си на други пазари.  

Неочакваният възход на въпросните закалени стоманени пръти като финансово убежище идва в момент, когато китайските инвеститори залагат, че Пекин ще вкара огромен пакет от стимули за възстановяване на икономиката след като отмине  заразата COVID-19. Което ще увеличи търсенето на суровини, използвани в строителството. И спечели на продукта прозвището "злато от закалена стомана".

Другото основание за пренасочване на интереса на китайските инвеститори към стоманените фючърси е, че те могат да се търгуват единствено в Китай, което ги прави по-зависими от местните условия и по-малко уязвими на същите сили, разрушили другите световни пазари като този на медта. Азиатският колос има и по-силно влияние върху пазарните котировки, защото страната произвежда и потребява почти половината от световното производство на стомана.   

Досега стимулите за китайското стопанство са концентрирани върху инжектирането на повече ликвидност във финансовата система на страната. Този факт не снижава  оптимизма, че ще последват и инвестиции в инфраструктурата, които ще засилят търсенето на стомана. А ореолът й на спасително убежище обяснява защо тя е успяла да устои на обилното предлагане, което по правило натиска надолу цените. 

Желязната руда - основната суровина за производството на стомана, също има полза от търсенето на нетрадиционни спасителни убежища, твърди Уилям Чин - шеф на отдела за търговия на суровини на борсата в Шанхай - най-големият център за клиринг на производни на контракти на желязна руда. Печеливши могат да се окажат и акциите на най-големите мини в света. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във