Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото с внушителен седмичен ръст

Златото постигна най-големия си седмичен ръст от юли след като Джо Байдън затвърди лидерската си позиция в надпреварата за Белия дом. Инвеститорите пък предвуксват нови парични стимули от Федералния резерв и след края на годината. 

Скъпоценната суровина излезе от тесния си диапазон на търговия, в който се движеше през седмиците преди и в деня след изборите на 3 ноември и след като преодоля уверено 1900 щ. долара за тройунция приключи седмицата на цена от 1951.35 щ долара за тройунция за метала с незабавна доставка (4.3% седмичен ръст) и 1951.70 за фючърсните контракти с доставка през декември. 

На практика златото поскъпваше успоредно с напредъка на Байдън, който трябва да спечели още един щат, за да достигне заветните 270 гласа на избирателната колегия. Претендентът води на президента Доналд Тръмп в Джорджия и в Невада. Тръмп пък твърди упорито, че вотът е откраднат от него, че той е реалният победител и че ще води епични съдебни битки заради повсеместни нарушения при преброяването на гласовете. 

На фона на тази политическа неразбория Федералният резерв открехна на 5 ноември вратата за евентуална промяна на програмата си за покупка на облигации през идните месеци като същевременно призова за повече фискална подкрепа. Това се случи на редовното съвещание на паричните стратези на американската централна банка, чието начало беше отложено с един ден, за да не съвпадне с датата на вота. Което вдъхна нови сили на скъпоценния метал, защото повече монетарни и фискални стимули означават по-ниски лихви и по-ниска доходност от облигациите, по-голямо обезценяване на валутите и засилено търсене на активи, съхраняващи стойността на инвестициите.  

На 6 ноември американското министерство на труда съобщи, че октомврийската безработица е паднала до 6.9 процента. 

Сред базовите метали медта продължи ударния си възход и приключи седмичната си търговия с котировка 6946.50 долара за метричен тон. Цинкът се изкачи до най-високата си цена от май 2019-а - 2634.50 долара за метричен тон. 

Въпреки че почти сигурното оспорване на изборите и вероятността от разделен конгрес е възможно най-неблагоприятният сценарий за пазарите на суровини, медта ще продължи да поскъпва и през следващата година заради по-слабото предлагане и засиленото търсене, прогнозират анализатори на "Моргън Стенли". Те смятат, че след като изборните и пазарните емоции приключат, фокусът ще се измести към фундаменталните показатели, които като цяло са в подкрепа на базовите метали. И особено на медта заради очаквания растеж през 2021-а.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във