Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото приключва тримесечието с 12% ръст

Златото приключва най-печелившото си тримесечие от 2016-а насам. Основната причина за успеха му е пандемията от COVID-19, която изобщо няма намерение да затихва и стимулира търсенето на сигурни активи.

Поредното поскъпване на златото се случи след като Световната здравна организация предупреди, че най-лошото от заразата тепърва предстои заради липсата на глобална солидарност. Смъртните случаи от коронавируса надхвърлиха 500 хил. броя, а потвърдените носители на заразата са над 10 мил., по данни на университета "Джон Хопкинс". 

Скъпоценният метал е увеличил пазарната си оценка със 17% от началото на годината, защото здравната криза, прераснала в икономическа, доведе до вълна от стимули на правителствата и на централните банки по света, които  да минимизират пораженията от заразата върху глобалното стопанство. Тези мерки обаче имат "солена" цена - нулеви и отрицателни лихвени проценти и доходност на държавните ценни книжа. Това насърчава вложенията в жълтия метал както като спасително убежище, така и като актив, съхраняващ стойността. Инвеститорите продължават да вкарват средства и в търгувани на борсата фондове, опериращи със злато, чиито вложения достигнаха рекордно високи равнища.   

Котировките на скъпоценния метал с незабавна доставка се движат в близост до 1770 щ. долара за тройунция. Само през последните три месеца пазарната му оценка се е повишила с 12%, като това е седмо поредно тримесечие на печалби на суровината - най-продължителният период на възходящо движение от 2011-а. Златните фючърсни контракти с доставка през август се търгуват на нюйоркската борса COMEX за 1782 долара за тройунция - на крачка от психологическите 1800 долара за тройунция.    

Златото получи подкрепа и от растящото геополитическо напрежение след като китайският парламент одобри спорния закон за националната сигурност за Хонконг, което застрашава лидерската позиция на територията на азиатски финансов център. Може да последват и ответни действия на Вашингон. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във