Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото приключва седмицата с над 1.8% ръст

Златните котировки останаха стабилни в последния работен ден на седмицата и са напът да приключат с печалба трети пореден седемдневен период на фона на поевтиняващия американски долар и на растящия инфлационен натиск, който засилва търсенето на благородния метал като спасително убежище. 

Златото за незабавна доставка се разменяше срещу 1875.74 щ. долара за тройунция в 11.37 ч. българско време на 21 май и е поскъпнало с 1.8% от началото на седмицата. Златните фючърсни контракти с доставка през август пък се котираха на 1878.50 долара за тройунция.

Мощна подкрепа на златните цени дадоха последните икономически показатели на САЩ, предполагащи силен инфлационен натиск, което означава спад на доходността на държавните облигации и на долара. Новите молби за обезщетение при безработица са паднали до нов пандемичен минимум през миналата седмица, което е сигнал за стабилно подобрение на пазара на труда в САЩ след постепенното премахване на рестрикциите на бизнеса. Растат цените на жилищата и на потребителските стоки, при това не само в Америка, но и в други развити и развиващи се стопанства.

Във Великобритания продажбите на дребно са скочили с 9.2% през април в резултат на снемането на "карантините" на магазините - най-силният ръст след предишното им отваряне през юни 2020-а. 

Икономическото възстановяване на еврозоната пък се осланя на все по-силната подкрепа на сектора на услугите, сочат последните обзори на стопанската активност на блока на еврото, публикувани от IHS Markit. Същевременно, в производствения бранш е констатирано леко отстъпление заради недостиг на суровини и материали и на квалифицирана работна ръка - все основания за очакван ценови ръст и заплаха за по-нататъшния икономически подем. IHS Markit посочва, че ценовият натиск върху стоките е най-висок в 23-годишната история на водещата компания за финансова и пазарна информация и че цените на услугите също растат. 

Анализатори на пазара на благородни метали са убедени, че възходящият потенциал на златото се е увеличил, а инвеститорите смятат, че цените са ниски от структурна гледна точка. 

Очакват се и нови парични стимули в различни държави и запазване на досегашните в развитите стопанства, което ще доведе до по-нататъшен ръст на инфлацията. Това означава, че в средносрочен и дългосрочен план фундаменталните показатели ще подкрепят златото поне докато се запази нисколихвената околна среда. Показателен за "златния" оптимизъм е ръстът на вложенията в най-големия търгуван на борсата фонд, инвестиращ в златни активи - SPDR Gold Trust - до 1037.09 тона на 20 май. 

Междувременно намаляват рисковите опасения към по-широките финансови пазари заради надеждите за бързо икономическо възстановяване. 

Щатският долар продължава да поевтинява към еврото и към други едри търговски конкуренти и вероятно ще приключи седмицата на загуба. Еврото вече изскочи над 1.22 щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във