Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото приключва седмицата на печалба

Златото е поскъпнало с 1% в периода от 21 до 25 октомври и се изкачи над 1500 щ. долара за тройунция в очакване на решението на паричния комитет на Федералния резерв, който ще заседава на 29 и 30 октомври. Като се имат предвид публикуваните по-слаби от очакванията фундаментални данни за щатското стопанство, по-вероятният изход от съвещанието ще е щатските централни банкери да понижат основните лихвени проценти с нови 25 базови пункта. Което притиска инвеститорите да се позиционират по-изгодно в очакване на поредната редукция на лихвените приходи, което обикновено става чрез вложения в скъпоценни метали.

Златото е поскъпнало с близо 17% от началото на годината в резултат на по-щедрата парична политика на основните централни банки в подкрепа на националните икономики, свалила лихвите доста под нула процента. Като се има предвид, че за лихвеното понижение на Федералния резерв се говори от месеци и то вече е отчетено в златните котировки, възходящото движение на метала ще зависи по-скоро от изказванията на официалните лица за бъдещата им политика.

По оценка на анализатори от бранша засега златото е във възходящ тренд и той може да се обърне надолу само ако Федералният резерв поднесе сериозна изненада на пазарните играчи.

В късната следобедна търговия на 25 октомври скъпоценният метал с незабавна доставка се разменяше срещу почти 1514 щ. долара за тройунция , контрактите с доставка през декември - за 1512.70 долара за тройунция.

Среброто също не изостана от по-елитния си "роднина" и повиши пазарната си оценка през седмицата с над 1.6 процента. Сребърните контракти с доставка през декември се търгуваха срещу 18.32 щ. долара за тройунция в късния следобед на 25 октомври - най-високата цена за последния месец.

И платината достигна върхови за октомври нива, като в края на седмицата скъпоценната суровина с незабавна доставка се котираше за 932.82 долара за тройунция.

Цените на паладия останаха почти без промяна в периода 21-25 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във