Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото приключва печеливш месец

Златото е напът да отчете най-големия си месечен ръст от юли 2020-а насам в резултат на засилените тревоги за сериозен подем на инфлацията и в очакване на ключови данни за американския пазар на труда. Те трябва да бъдат публикувани в края на седмицата и ще дадат представа за икономическото възстановяване на САЩ.

Официални представители на Федералния резерв коментираха, че наблюдаваният напоследък ценови натиск е нормална реакция на стопанското оживление, настъпило след като бизнеса възстанови дейността си и потреблението на домакинствата се активизира. Той обаче ще е временен след като и предлагането укрепне и балансира търсенето. Потребителският ценови индекс (PCE), който американската централна банка ползва като най-надежден инфлационен показател, се повиши с 3.6% на годишна база през април - най-мощният скок от 2008-а. Резултатите от поредното проучване на наетите на работа по трудов договор извън селското стопанство американци, които трябва да бъдат публикувани на 4 юни, пък ще ориентират инвеститорите дали изненадващо скромният ръст на заетостта през миналия месец е бил моментна аномалия или начало на нещо по-устойчиво.

Жълтият метал заличи натрупаните от началото на 2021-а загуби и е един от най-печелившите представители от тази суровинна група през май заради признаците за набиращата скорост инфлация и потенциалното неравномерно икономическо възстановяване, дължащо се на поредния скок на заразените от COVID-19 в някои държави. Върнал се е и интересът на инвеститорите към златото: нетните дълги златни позиции на хеджинговите фондове и на други едри спекуланти са най-големи от началото на януари, а вложенията в търгувани на борсата "златни" фондове са се увеличи през май след три поредни месеца на спад. 

Или, както резюмират анализатори на сектора, май е страхотен месец за златните котировки по няколко причини: по-слаб долар, малко по-ниска доходност на облигациите и изненадващ скок на индекса на потребителските цени в САЩ, предизвикал опасения от инфлационен взрив. Налице е и растящо безпокойство от нова вълна на пандемията от коронавируса в Югоизточна Азия, която буди тревога от по-слабо глобално възстановяване.

Цените на златото за незабавна доставка се изкачиха до 1907.59 щ. долара за тройунция в 9.18 ч българско време на 31 май - 7.8% ръст от началото на месеца. През миналата седмица те достигнаха 1912.76 долара за тройунция - най-високата стойност от 8 януари насам. Златните фючърсни контракти с доставка през август се търгуваха срещу 1910.30 долара за тройунция.

Среброто поскъпна до 28.11 щ. долара за тройунция и е напът да регистрира най-високата си месечна печалба от декември 2020-а. Котировките на платината също вървят нагоре, а паладият приключва месеца на загуба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във