Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото приключи катастрофален месец

Златото задълбочи срива си в последния работен ден на февруари и приключи най-слабия си месец от края на 2016-а. Виновни са по-силният американски долар и очакванията за икономическо възстановяване, което ограничава търсенето на спасителни активи. 

Зелените пари приключиха търговията си на 26 февруари с котировка 1.2075 щ. долара за едно евро след като ден по-рано паднаха до 1.2241 долара за евро. Острият възходящ обрат до голяма степен бе подпомогнат от новината, че персоналните доходи в САЩ са скочили през януари, основно - заради персоналните чекове, изпратени до американските домакинства, които трябваше да облекчат пораженията от пандемията от COVID-19. Те подкрепиха нацианолната икономика с най-силното лично потребление за последните седем месеца.

Златото е загубило 8% от пазарната си оценка от началото на годината, защото търговците пренасочиха вниманието си към възстановяването от заразата и към повишаването на доходността на американските държавни облигации. Което сви вложенията в търгуваните на пазара фондове, инвестиращи в жълтия метал,  до най-ниския размер от юли миналата година. 

По оценка на анализатори от бранша, след бурното начало на 2021-а златото ще се възстанови само ако централните банки успеят да обърнат траекторията на доходността на държавните дългови книжа. Федералният резерв има множество възможности да ограничат ръста им, но засега поне изглежда, че ще пипа предпазливо. 

Председателят на Федералния резерв - Джеръм Пауъл - увери инвеститорите през седмицата, че щатската централна банка няма да бърза да изтегля паричните стимули, с което насърчи търсенето на много борсови суровини и намали значимостта на златото като спасителен актив. Банкерът определи наблюдавания напоследък подем на доходността на облигациите като "израз на доверие" в икономическата перспектива.

Поевтиняването на жълтия метал продължи и на 26 февруари след като търговците балансираха позициите си, а щатските борсови индекси (с изключение на NASDAQ Composite) отчетоха сериозен спад. 

Златото с незабавна доставка потъна за кратко под 1720 щ. долара за тройунция в последния работен ден на месеца и приключи търговската си сесия с цена от 1734.04 долара за тройунция. Скъпоценният метал е поевтинял с над 6% през февруари, което е най-сериозната му загуба от ноември 2016-а. Златните фючърсни контракти с доставка през април паднаха с 2.6% на 26 февруари и приключиха с котировка 1728.80 долара за тройунция. 

Среброто и паладият "олекнаха" с по над 3% в последния работен ден на месеца, а платината с над 2 процента.

Анализатори на бранша от френската "Натиксис" не очакват златен колапс, подобен на срива от 2011-а, но са убедени, че ще има известен натиск върху котировките на жълтия метал при откриването на пазарната търговия на 1 март. Те прогнозират около 1700 щ. долара за тройунция злато в дългосрочен план като се мотивират с обилната ликвидност на финансовите пазари. Допълнителен низходящ натиск може да дойде и от по-мащабните продажби на фондовите борси, защото инвеститорите вероятно ще потърсят допълнителен кеш, за да покрият загубите си от акции.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във