Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото "превзе" петгодишен максимум

Готовността на Федералния резерв да ореже лихвите изстреля  златото до най-високата му котировка за последните пет години. Металът за незабавна доставка "удари" на 19 юни 1394.11 щ. долара за тройунция - най-скъпото  от септември 2013-а насам, а ден по-късно в сутрешната азиатска търговия се разменяше срещу 1383.81 долара за тройунция - най-скъпо от март 2014-а насам. В следобедните часове на 20 юни цените се върнаха до 1382 долара за тройунция. Цените на фючърсните контракти с доставка през август се качиха на 19 юни до 1397.70 щ. долара за тройунция (най-високата стойност от 2013-а), а ден по-късно се търгуваха за 1385 долара за тройунция.

Скъпоценната суровина получава подкрепа от два фронта. Единият е ескалацията на търговското напрежение между Пекин и Вашингтон, която помогна за поскъпването на жълтия метал с около 8% от началото на май. Причина е намалелия апетит на инвеститорите за рискови активи и връщането им към традиционните спасителни убежища, едно от които е именно златото.

Вторият фронт бе открит на 19 юни от Федералния резерв, който съобщи за  намеренията си  да започне да понижава лихвите, за да помогне на стопанския растеж на страната. Златото, което не носи лихвен доход, по правило поскъпва когато доларовите цени тръгнат надолу, защото то става по-изгодно за купувачите извън Щатите, а се смята и за надеждна застраховка срещу инфлацията. 

По оценка на експерти от бранша, наливането на пари в развитите икономики вероятно ще продължи, но важният аспект от поскъпването на златото е, че са "пробити"  основни технически равнища на съпротива, което прибавя и технически ентусиазъм към обрата във фундаменталните показатели. А в условията на отслабващ американски долар ще са налице всички основания за добри печалби от инвестициите в жълтия метал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във