Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото напредва към 1800 долара за тройунция

Златото разгърна подема си и достигна най-високата си цена за последните повече от седем години. Основната причина се крие в опасенията, че пандемията от COVID-19 ще има разрушителен ефект върху глобалното стопанство, ще намали корпоративните печалби и ще предизвика мощен капиталов приток в спасителните убежища.

Благородният метал тръгна нагоре след първите индикации, че икономиките вървят уверено към рецесия и след като централните банки умножиха многократно паричните стимули в подкрепа на националните стопанства. След като се изтръгна от епицентъра на активните мартенски разпродажби, наложени от спешното покриване на загубите, натрупани от мощния срив на акциите и на други активи, златото потегли уверено нагоре. Златните фючърсни контракти с доставка през юни се доближават към 1800 щ. долара за тройунция след като преди четири седмици се колебаеха в близост до 1400 долара за тройунция. Спредът между цените на суровината за бъдещи и за незабавни доставки остава широк.  

Златните фючърси, които се търгуват на борсата COMEX в Ню Йорк, са поскъпнали със 17% от началото на годината и остава да прибавят още десетина процента, за да стигнат историческия си рекорд от началото на септември 2011-а (бел. ред. - за златото с незабавна доставка той е 1921.41 долара за тройунция). По време на търговията на COMEX на 13 април фючърсните контракти поскъпнаха с 1.3% - до 1785 долара за тройунция - най-високата стойност от октомври 2012-а. В Сингапур на 14 април цените на метала отстъпиха до 1779.30 долара за тройунция, а в ранната европейска търговия те се движеха в близост до 1770 долара за тройунция. Всъщност, движението е съвсем нормално въпреки необичайните условия, в които живеем. Защото при по-мощен ръст следва известно насищане и търговия на нивата, от които е тръгнало движението на пазара, приключил търговската си сесия. Да не говорим, че за да се твърди за категорична тенденция в някоя от двете посоки (поскъпване или поевтиняване) се следят ред технически нива и вълни на атаки на все по-високо ниво.

Златото за незабавна доставка продължава да е с почти 60 щ. долара по-евтино от фючърсните контракти - 1720.78 щ. долара за тройунция на 13 април в Ню Йорк и "омекване" до 1716 долара за тройунция в сутрешната европейска търговия на следващия ден. Това показва, че проблемите при физическите доставки на метала не са решени и дори се задълбочават. В което няма нищо чудно предвид прекъсването на снабдителните вериги, затворените или работещи с ограничен капацитет златни рафинерии и приземените самолети.

Обстановката се усложнява допълнително от балонообразния приток на средства в търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в злато, провокиран от стремежа на пазарните играчи да застраховат допълнително портфейлите си. В рамките на един ден - на 13 април - изтъргуваните обеми в най-големия фонд от този сектор SPDR Gold Shares, изскочиха над 1000 тона злато - най-много от средата на 2013-а. 

Последните златни атаки идват на фона на известно отстъпление на вирусната инфекция в някои от най-тежко засегнатите от COVID-19 икономики и заявките за постепенно "размразяване" на националните стопанства. Това се обяснява с поредицата от коментари на известни инвеститори и финансисти, изтъкващи достойнствата на благородния метал. Сред тях е и милиардерът Рей Далио, който сподели в началото на месеца, че златото, редом с акциите на някои компании, е много по-атрактивна инвестиция на фона на превърналия се в "смет" кеш заради активното печатане на пари в подкрепа на програмите за стимулиране на глобалната икономика и заради нулевите и дори отрицателни лихви.

Първите "рапорти" за приходите и печалбите на компаниите се очакват през тази седмица и ще подскажат дали златото и другите скъпоценни метали ще атакуват нови психологически бариери.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във