Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото напредва към 1600 долара за тройунция

Котировките на златото пробиха за кратко психологическото равнище от 1500 щ. долара за тройунция в резултат на устойчивото търсене на традиционни убежища при кризи - в случая от набиращата мощ търговска война между Вашингтон и Пекин, от охлаждането на световното стопанство и от новия низходящ лихвен цикъл на централните банки по света. Златните фючърсни контракти с доставка през декември поскъпнаха до 1503.30 щ. долара за тройунция на борсата за търговия на метали COMEX - най-високата цена от 2013-а. Така годишният ценови ръст на скъпоценния метал достигна 17%, подкрепен и от притока на пари в търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в злато. Движението бе провокирано от изненадващите решения на централните банки на Нова Зеландия и на Индия да увеличат основните си лихви с по-високи от традиционните стъпки - новозеландската с 50 базови пункта, а индийската - с 35. Икономисти очакваха повишения от по 25 базови точки. Всъщност, лихвените акции са съвсем нормален отговор на заявените намерения на Европейската централна банка да вкара нови парични стимули в подкрепа на стопанството на еврозоната и на започналите лихвени редукции на Федералния резерв.

Анализатори очакват златните котировки да се изкачат до 1600 щ. долара за тройунция при по-нататъшна ескалация на търговската битка между двете най-мощни световни икономики. Засега цените са под 1500 долара за тройунция. В обедните часове на 7 август златните фючърсни контракти с доставка през декември се търгуваха в Лондон за 1497.90 долара за тройунция, а металът за незабавна доставка - за 1486.80 долара за тройунция. Отчетен е ръст и на акциите на минните компании в Сидни - с 4.4% на "Нюкрест майнинг" и със 7% на "Евълюшън майнинг".

Поскъпна и среброто - по-евтиният братовчед на златото. Цените на метала за незабавна доставка скочиха до 16.8082 долара за тройунция - най-високата котировка за последната година.

Последните пазарни трусове принудиха инвеститорите да се втурнат към спасителните убежища за активите си. Доходността на десетгодишните щатски правителствени облигации потъна, а пазарната оценка на дълговите инструменти с отрицателна доходност достигна на 5 август рекордните 15.01 трлн. щ. долара според индекса Bloomberg barclays Global Negative Yeilding Debt Index.

Освен феновете си сред инвеститорите ветерани златото срещу подкрепа и от централните банки, особено на Китай, Русия, Полша и Казахстан, които масово попълват златните си резерви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във