Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото надхвърли 2040 долара за тройунция

Златото изскочи над 2000 щ. долара за тройунция и в следобедните часове на 5 август металът с незабавна доставка се търгуваше за 2046 долара за тройунция. Юлският му ръст е 11% - най-мощен от 2012-а досега.

Причината е добре позната - инвеститорите продължават да търсят спасително убежище за активите си в условията на тлеещи икономически и геополитически рискове. Към тях се прибавиха и мощните взривове в Бейрут на 4 август, отнели живота на десетки и ранили хиляди жители на ливанската столица. Не трябва да се пренебрегват и раздутите котировки на акциите и символичните лихви и отрицателната доходност на дългови книжа за десетки трилиони долари, които работят в полза на златото. Просто защото американските ДЦК вече не са доходоносна алтернатива.  

Най-активно търгуваните златни фючърсни контракти с доставка през декември на борсата COMEX достигнаха рекордните 2060 долара за тройунция на 5 август. Поскъпна и среброто с незабавна доставка - почти до 26 долара за тройунция, както и платината и паладият. 

Вложенията в търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в злато и сребро, скочиха до рекордни равнища през миналата седмица, надхвърляйки германските и вече единствено официалните щатски златни резерви ги превъзхождат.  В световен мащаб количеството им достигна 3365.6 тона в началото на седмицата - 30.5% ръст от началото на 2020-а, по предварителни данни на агенция "Блумбърг". Това е с няколко тона над германските резерви. Американските надхвърлят 8 хил. тона, а златните запаси на Русия, на Франция и на Италия са в близост до 3 хил. тона за всяка от държавите. 

Инвеститорите следят с повишено внимание усилията на Вашингтон да договори нов пакет от парични стимули за смекчаване на ударите на пандемията върху американското стопанство и да го задържи над водата. Натискът върху Белия дом расте, а Сенатът се готви да излезе в почивка в края на седмицата, точно когато трябва да се огласят особено чувствителните данни за заетостта и безработицата.

Ако бъде гласуван, поредният спасителен пакет ще е за поне 1 трлн. щ. долара и означава нови задължения на финансовото министерство, които някой ден ще трябва да се изплащат. Както и още по-ниска отрицателна доходност на дълговите книжа, което ще поддържа интереса към златото.   

Именно поради това, извън трупащите се глобални рискове, и въпреки поредните върхови котировки, анализатори прогнозират по-нататъшно поскъпване на скъпоценния метал. 

Очакванията на "Голдмън Сакс груп" са за 2300 щ. долара за тройунция, защото инвеститорите "търсят нова резервна валута".

"Ар Би Си Кепитъл маркетс" пък залага на 40-процентен скок на златните котировки - до 3000 долара за тройунция.

Проучване на "Джей Пи Моргън Чейз" пък показва, че поведението на дребните инвеститори по време на пандемията се различава значително съобразно възрастовите групи. Общото за всички е, че те се интересуват от алтернативни активи. Но по-възрастните купуват злато, докато по-младите предпочитат Bitcoin. Родените между 1980-а и 2000-а харесват акциите, по-специално на технологичните компании, докато по-старите индивиди продават акции.

Това са заключенията на банкерите, направени въз основа на анализ на инвестиционните потоци през юни и юли и публикувани на 4 юли. Те обясняват и 46-процентният скок на пазарната оценка на фирмените книжа от мартенския им минимум в световен мащаб, приливът на вложения в търгуваните на борсата фондове, които инвестират в злато и наблюдаваното напоследък поскъпване на криптовалутите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във