Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златото мобилизира феновете си

Днес златото надигна глава в рязък контраст с  продължилия през последните две години ръст на щатските лихви, силния долар и препускащите фондови борси, които удариха златните котировки и цените на акциите на златодобивните компании.  А големият въпрос е дали 2019-а ще се окаже печеливша за собствениците на благородния метал, който по правило се купува като инструмент за застраховка или като спасителен актив. 

"Голдмън Сакс груп" - една от най-влиятелните банки на пазарите на суровини - дирижира хора, съставен от  оптимисти, възхваляващи златото. Анализаторите на банката предричат, че през следващите 12 месеца цените на благородния метал ще се изкачат до 1425 щ. долара за тройунция - равнище, което не е достигано вече повече от пет години. Цената на суровината печели от геополитическото напрежение, което подтиква централните банки да увеличават златните си вложения. А опасенията от задаваща се рецесия стимулират  търсенето от инвеститорите, предпочитащи "защитени активи".

Търгуваните на борсата фондове, които влагат пари в златни финансови инструменти, също бележат ръст - инвестираните в тях средства са скочили до най-високата си стойност от май 2018-а насам. А количеството на притежаваното от тях физическо злато е достигнало 71.9 млн. унции - на косъм от рекордно високите 72 млн. унции, "докоснати" през май 2018-а. Котировките на златните фючърсни контракти на борсата COMEX се повишиха с 11% в края на миналата седмица - до 1291.70 щ. долара за тройунция, в сравнение с минималната им стойност от август 2018-а от малко под 1200 долара за тройунция. Този спекулативен интерес към златото е ясен сигнал, че инвеститорите не само се отказват да залагат срещу жълтия метал, но и градят нови позиции в него, заключава анализаторът на "Стандард чартърд" - Суки Купър.

Анализаторите изброяват ред причини, които биха тласнали златото над 1300 щ. долара за тройунция. Сред тях са все още нестабилните фондови борси, очакванията, че Федералният резерв ще се въздържи да повишава лихвите през тази година, и по-слабият долар, който прави метала по-привлекателен. Някои инвеститори смятат, че растящите тревоги за нивата на щатския дълг биха могли да засилят предпочитанията към златото. През миналата седмица кредитната агенция "Фитч рейтингс" предупреди, че продължаващата "блокада" на американската администрация може да предизвика понижение на оценката на щатския дълг, която в момента е максималната - "ААА". Да не говорим, че по-високите дългови равнища ще затрудни Федералния резерв да качва лихвите и да затяга паричната политика.

Централните банки също съдействат активно за повишението на златните котировки чрез покупките на жълтия метал, които са достигнали най-високите си нива от 2015-а насам. По оценка на "Стандард чартърд" през 2018-а те са се сдобили с 500 т злато. А "Джей Пи Моргън Чейз" очаква през тази година централните банки да купят още 300 т злато. Сред най-активните купувачи през 2018-а е бил Китай, добавил почти 10 т от скъпоценния метал след повече от двегодишно въздържание.

Извън традиционно доминиращите на златния пазар играчи като Русия, Казахстан и Турция  ред други централни банки излязоха на официалния пазарен сектор за злато през 2018-а. Сред тях са Унгария, която от десетилетия странеше от този пазар, и Полша, която купува злато за първи път от много години насам. 

Унгарската централна банка обяви на 16 октомври 2018-а, че е увеличила десетократно златните си резерви - до 31.5 т, отчасти в името на финансовата стабилност и отчасти - за да е в крак със съседите си. Сделката - първата едра покупка от 1986-а, е повишила дела на благородния метал от общите банкови резерви до 4.4% - точно колкото е средната стойност за региона.

Полската централна банка пък е вкарала в резервите си около 7 т  злато през юли 2018-а и още два тона - през август - най-едрите покупки на страната от 1998-а. По данни на МВФ златните резерви на Полша са най-големи от 1983-а насам. А целта на мероприятието е била диверсификация на банковите резерви.

Играчи от бранша очакват, че през тази година търговията на злато ще е съпроводена със силни колебания в ценовия диапазон от 1150 до 1375 щ. долара за тройунция. А основната причина ще е силната конкуренция между оптимистичните и песимистичните пазарни тенденции. Още повече, благородният метал не е пробивал нивото от 1300 щ. долара за тройунция от юни 2018-а насам.

В късната следобедна търговия на 16 януари златото за незабавна доставка се котираше за 1292.20 щ. долара за тройунция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във