Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото линее

Силният долар и продължаващото търсене на щатски облигации като най-сигурно убежище от търговските разпри по света натискат надолу златните котировки, които са спаднали с около 10% от април насам. Златото с незабавна доставка се предлагаше за 1209.11 щ. долара за тройунция в 16.10 ч. на 8 август - с пет долара по-скъпо от достигнатите през миналата седмица 1204 долара за тройунция - най-ниската цена от март 2017-а. По същото време златните фючърси с доставка през декември се котираха срещу 1216.80 долара за тройунция. 

Силните зелени пари правят деноминираното в долари злато по-скъпо за притежателите на други парични единици, което заплашва да потисне търсенето на жълтия метал. Ескалацията на търговската разпра между САЩ и останалия свят пък може да провокира по-нататъшни вложения в щатски ДЦК, за което на инвеститорите ще са нужни повече долари. В допълнение, Федералният резерв се очаква да увеличи щатските лихви на още два транша през тази година и на нови три през следващата. По-високите лихвени проценти повишават разходите на притежателите на злато, което не носи доходи и иска пари за съхранение и застраховки.

От гледна точка на техническия анализ първото ниво на подкрепа за скъпоценния метал е на 1200 щ. долара за тройунция, а второто - 1195 долара за тройунция. Равнището на съпротива е 1225 долара за тройунция.

Централните банки са добавили 89.4 т злато към официалните си резерви в глобален мащаб през второто тримесечие - със 7% под миналогодишното количество. Търсенето на суровината е спаднало с 4% през същия период, като за първото полугодие то е било в размер на 1959.9 т - най-малко от 2009-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във