Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златото е все по-желана инвестиция

Блясъкът на златото става все по-примамлив  с напредването на 2020-а. Цената на скъпоценния  метал с незабавна доставка надхвърли 1810 щ. долара за тройунция в следобедната търговия в Лондон на 8 юли и  това е  най-високата му стойност от ноември 2011-а насам. Златните контракти с доставка през август поскъпнаха до над 1820 долара за тройунция. А златната наличност в търгуваните на борсата фондове е достигнала 3234.6 тона на 7 юли, по предварителни данни на агенция "Блумбърг". Това е  с 655.6 тона повече, отколкото на 1 януари 2020-а. Това означава, че още в средата на тази година са надхвърлени рекордните постъпления от жълт метал в тези дружества за цялата 2009-а ( по онова време - грубо 650 тона). 

Инвеститорите определено отдават предпочитания на спасителните убе жища през 2020-а. Което е обяснимо от гледна точка на пораженията, нанесени от пандемията от COVID-19 върху здравето на населението на планетата и върху глобалното стопанство. Централните банки и управниците също тласкат пазарните играчи към вложения в злато заради щедрите програми в подкрепа на икономиките и на паричните стимули за домакинствата и бизнеса. Да не говорим, че заразата изобщо не смята да отстъпва, особено в САЩ, които бележат рекорд след лекорд по заразени и по смъртност. Което провокира коментара на директора на клона на Федералния резерв в Атланта - Рафаел Бостик - че реанимирането на вируса може да застраши скоростта на възстановяване на американската икономика. Което означава, че от щатската централна банка могат да се очакват нови мерки в помощ на националното стопанство. Особено след коментара на заместник председателя на Федералния резерв Ричард Кларида пред "Си Ен Ен", че той и колегите му "могат да направят повече" и като бъдещи насоки, и като покупки на активи, ако икономическото състояние го налага. 

Джеймс Стийл - главен анализатор на скъпоценни метали в "Ейч Ес Би Си сикюритис (САЩ)" - очаква притокът на злато в търгуваните на борсата фондове да продължи, "защото инвеститорите ще отговорят на нарастващия риск и на ниските лихви". Стийл подчертава, че "безпрецедентният за мирно време фискален и паричен отговор на COVID-19 предоставя на златото две значителни предимства: ликвидност и дълг". Експертът е убеден, че ниските лихвени проценти, паричните стимули, включително раздуващите се баланси на централните банки и ударните фискални разходи в обозримо бъдеще ще циментират и увеличат подема на скъпоценния метал". 

"Голдмън Сакс груп" очаква рекордните 2000 щ. долара за тройунция през идните 12 месеца, а "Джей Пи Моргън Чейз" препоръчва на клиентите си да инвестират в злато. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във