Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото държи фронта, търговците да внимават с паладия

Златото поскъпва от началото на седмицата - първоначално в очакване на изказването на шефа на Федералния резерв Джеръм Паул пред щатския конгрес на 10 юли, а впоследствие - заради очевидните индикации, че щатските централни банкери подготвят понижение на лихвените проценти още през юли, дори с 50 пункта.

Очертаващият се пореден низходящ лихвен цикъл в комбинация с геополитическото и търговско напрежение отново повиши интереса към активите, които не носят лихвен доход. Въпреки търговското примирие между Вашингтон и Пекин, Пауъл посочи рисковете, препятстващи растежа - от несигурността за търговските отношения до забавянето на някои стопанства.

Златото отново изскочи над равнището от 1400 щ. долара за тройунция в началото на седмицата. А след гастрола на Пауъл пред конгресмените на 10 юли котировките на суровината с незабавна доставка се качиха до 1427.23 щ. долара за тройунция и леко омекнаха на следващия ден – до малко над долара за тройунция в обедната търговия. Цените на  контрактите с доставка през август пък достигнаха 1427.70 долара за тройунция и на 11 юли слязоха в близост до 1425 долара за тройунция. Инвестиращите в злато фондове, търгувани на борсата, също получиха подкрепа от примиренческия тон на Пауъл и към 10 юли златните им вложения надхвърлиха 2311 тона - най-високото количество от 2013-а.

Среброто, платината и паладият също поскъпнаха, съответно с по 0.2, 0.1 и 0.3 процента.

Всъщност, централните банки "тичат" след златото още от началото на 2019-а заради забавянето на икономическия растеж, нажежаването на търговското и геополитическото напрежение и желанието на някои политици да разнообразят резервите си извън щатския долар.

В началото на седмицата Народната банка на Китай обяви, че е увеличила златните си запаси за седми пореден месец през юни, добавяйки 10.3 тона метал към вече придобитите почти 74 тона от началото на декември 2018-а до края на май 2019-а. През миналата седмица Полша информира, че почти е удвоила количеството на златните си резерви през миналата и през тази година, с което се е превърнала в най-големият притежател на скъпоценния метал в Централна Европа.

Централните банки са купили 651.5 тона злато през 2018-а - със 74% повече отколкото през 2017-а, съобщи през януари Световният съвет за златото. Покупките на официалния сектор могат да достигнат 700 тона през тази година, ако златният порив на китайците продължи, а Русия се сдобие с поне равно на миналогодишното количество метал от около 275 тона, пресмятат експерти на "Ситигруп". През първите пет месеца на 2019-а централните банки "са напазарували" със 73% повече скъпоценна суровина отколкото през същия период на 2018-а, като четиримата най-едри купувачи са били Китай, Русия, Турция и Казахстан, сочат обявените на 8 юли данни от Световния съвет за златото.

Наблюдаваното напоследък акумулиране на жълтия метал от централните банки се осъществява в условията на стабилни, макар и леко понижени цени - златото за незабавна доставка се търгува с около 1% по-скъпо в сравнение с началото на юли след 9.1% ръст през второто тримесечие. За сравнение, среброто е добавило само 1.3% към пазарната си оценка през миналите три месеца, с което коефициентът между двата метала се е увеличил до над 93 пункта - най-широко отворената ножица от 1992-а насам. Според Оле Хансен от Saxo Bank именно подкрепата на централните банки е била ключовият двигател за острата разлика в печалбите между златото и среброто.

Междувременно, експерти на "Голдмън Сакс" предупредиха инвеститорите с дълги позиции в паладий да ги затворят и да вземат спечеленото, въпреки че най-успешният основен метал за тази година има още потенциал за поскъпване. През април банкерите на "Голдмън" посъветваха инвеститорите да предпочетат паладия вместо платината и онези, които ги послушаха, реализираха доход в размер на 18 процента.

От началото на годината фючърсните контракти на метала на борсата в Ню Йорк са добавили почти една трета към пазарната си оценка под натиска на непрекъснатия недостиг на предлагане. Суровината продължава да печели и от по-стриктните изисквания на стандартите за вредните емисии в световен мащаб, особено в Китай, посочват още експертите на "Голдмън". Хеджинговите фондове и други едри спекуланти също са имали пръст в поскъпването на паладия и за седма поредна седмица (бел. ред. – към края на 5 юли) са увеличавали дългите си позиции – най-продължителния период на положителни залози за последните почти шест години, покузват публикуваните на 8 юли данни от Комисията за търговия на фючърси.

На база на цените на металите за незабавна доставка за една тройунция паладий са можели да бъдат купени 1.9 тройунции платина на 10 юли срещу 1.6 на 25 април когато банкерите на „Голдмън“ са препоръчали на инвеститорите да предпочетат паладия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във