Банкеръ Daily

Пари и пазари

Златото атакува 1800 долара за тройунция

Златото поскъпна с 2% през седмицата и се изкачи на 16 април до най-високата си за последните седем месеца котировка от 1779.52 щ. долара за тройунция за метала с незабавна доставка. Златните фючърсни контракти с доставка през юни пък достигнаха 1778.60 долара за тройунция.

По оценка на експерти от бранша златните цени вървят нагоре най-вече защото доходността на облигациите намалява, а щатският долар отслабва. Зелените пари поевтиняха към основните си валутни конкуренти, а възвръщаемостта на базовия американски десетгодишен дълг се понижи под ключовите 1.60 процента. 

Скъпоценният метал реализира печалби въпреки публикуваните силни данни за САЩ и въпреки рекордния икономически растеж на Китай през първото тримесечие.

Мартенските продажби на дребно в Америка са се увеличили с 9.8% - най-много от март 2020-а насам, като ръст е отчетен и в потреблението в ресторантите и баровете. Новите жилищни строежи са скочили с 19.4% през миналия месец. А подадените молби за обезщетение при безработица през миналата седмица са намалели значително. "Моргън Стенли" прогнозира 9.7% годишен ръст на БВП на САЩ през първото тримесечие. Икономисти пък очакват 7% икономически растеж на Америка през 2021-а. 

Китай отчете 18.3% годишен растеж през първото тримесечие - най-мощен откакто през 1992-а започват да се набират статистически данни по тримесечия. Основни двигатели на подема са износът и възраждането на потреблението след като хората се върнаха в ресторантите, моловете и магазините. Продажбите на дребно са скочили с 34.2% годишно през март. Други данни обаче сочат забавяне на възхода, като растежът през първото тримесечие се е понижил до 0.6% спрямо последните три месеца на 2020-а. 

Още един мотив за златния подем са обещанията на Федералния резерв да държи близки до нулата лихвените проценти за по-дълъг период от време и дори ако годишната инфлация надхвърли 2% за няколко седмици и дори месеци. Щедрата парична политика по правило натиска надолу доходността на правителствените облигации и повишава привлекателността на златото. 

Ако скъпоценната суровина успее да изскочи и да се задържи трайно и убедително над 1800 щ. долара за тройунция, това ще насърчи инвеститорите отново да се върнат към нея, твърдят анализатори на бранша. 

Среброто поскъпна до 26.18 долара за тройунция, постигайки 3.8% седмичен ръст. Паладият добави 5% към пазарната си оценка през седмицата - до 2780.29 долара за тройунция, а платината - 1.1% - до 1206.39 долара за тройунция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във