Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златно сияние озари пазарите

Златните котировки се изкачиха до най-високите си нива от май 2018-а насам, а  контрактите за незабавна доставка надхвърлиха 1320 щ. долара за тройунция в сутрешната европейска търговия на 31 януари. От началото на годината благородният метал е поскъпнал с повече от 2.5% и регистрира четвърти пореден месец на печалби. В контраст с него доларовият индекс е на загуба за трети пореден месец. 

Интересът към златото като инвестиционен инструмент за съхранение на стойността на вложенията се затвърждава под натиска на властващата в последните месеци несигурност на финансовите пазари. От една страна, е забавянето на глобалния растеж с основни изоставащи - еврозоната и Китай. От друга, са неубедителните резултати на знакови щатски компании като "Епъл" и "Кетърпилар", които вече усещат жилото на търговската война на Щатите срещу останалия свят. Допълнителен смут внасят проточилите се преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Последният елемент, който оценяват инвеститорите, е предпазливият лихвен подход на Федералния резерв. Проучване на "Блумбърг" сочи, че мнозинството икономисти, анкетирани от агенцията, засега запазват очакванията си за две лихвени увеличения в САЩ през тази година, но отлагат събитията за юни и декември вместо за март и септември, както прогнозираха в подобно допитване преди месец.

Тези обстоятелства засилват позициите на златото. Това се потвърждава и от вложенията в търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в жълтия метал, които са достигнали най-високата си стойност от април 2013-а насам, добавяйки около 61 т  злато от началото на годината. На по-голям интерес се радват и среброто, чиито цени са най-високи от юли 2018-а, платината и паладият. 

Златната треска хвърли и поредната бомба в "Туитър" на 29 януари. Венецуелският депутат Хосе Гуера съобщи в профила си, че руски самолет "Боинг 777" се е приземил ден по-рано на летището в Каракас, за да прибере 20 т  злато от трезора на централната банка на Венецуела. Кремъл отхвърли като неверни твърденията на Гуера. Но мнозина са склонни да приемат, че те съдържат зрънце истина, защото депутатът е бивш икономист в централната банка и е запазил тесни връзки с доста колеги. Нещо повече, друг добре информиран по въпроса източник е съобщил на "Блумбърг" на 29 януари, че 20 т  злато са били заделени в банковите трезори за предстоящо натоварване. Количеството, оценявано на грубо 840 млн. щ. долара, представлява близо 20% от златните вложения на Венецуела. Те са сред малкото източници за финансиране на всекидневните нужди на населението на страната и за погасяване на задълженията към кредиторите, които само към Русия са в размер на 3.15 млр. щ. долара. През март Каракас трябва да преведе поредната вноска от 100 млн. щ. долара по дълга. 

Венецуела от години се опитва да увеличи златните си резерви, като насърчава добива на благородния метал и е натоварила армията да охранява огромни територии с наличие на суровината. Държавната компания Minerven претопява златото в кюлчета, които военните превозват до авиобази около Каракас. Войниците регулярно ги товарят в бронирани коли, които ги превозват до централната банка и на други места. Миналата седмица "Бенк ъф Ингланд" отхвърли молбата на официални представители на президента Николас Мадуро да приберат намиращото се в трезорите й злато за 1.2 млрд. щ. долара. Това стана под натиска на Щатите, които поискаха от Лондон да отреже достъпа на режима до задграничните му активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във