Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Златните" тайни на "Джей Пи Моргън" лъсват в съда

Съдебният процес срещу бившия шеф на звеното за сделки със скъпоценни метали на "Джей Пи Моргън Чейз" предлага безпрецедентен поглед към търговската зала, която доминира глобания пазар на злато. Срещу Майкъл Новак - ръководител на операциите със скъпоценни метали на акулата от Уолстрийт в продължение на повече от десет години, както и срещу колегите му Грег Смит и Джефри Руфо, се води дело в Чикаго за конспирация и манипулиране на пазарите за злато и сребро в периода от 2008-а до 2016-а. В момента всички погледи са отправени към съдебното жури, което започна дебати по казуса в късните часове на 29 юли. Правните процедури обаче вече хвърлят нова светлина върху вътрешните механизми на бизнеса - от печалбите и пазарния дял до най-едрите клиенти.    

Годишни печалби

На съда са били представени вътрешни данни, показващи в детайли годишните печалби на банката от сделките със скъпоценни метали - първата в историята подробна информация, която става публично достояние. Отчетите за приходите на "Джей Пи Моргън" не показват отделно резултатите от търговията на скъпоценни метали или дори на по-широк кръг суровини. 

В резюме: бизнесът е традиционен източник на пари за щатския банков гигант, с годишни печалби между 109 и 234 млн. щ. долара в периода 2008-2018-а. Лъвският дял от тях идва от сделки на финансовите пазари, но институцията осъществява и голям брой физически операции. Търговията и транспортирането на скъпоценни метали носи на "Джей Пи Моргън" по около 30 млн. долара средно на година.  

Печалбите, представени по време на процеса обаче са били засенчени от последните данни: през 2020-а акулата от Уолстрийт е изкарала 1 млрд. долара от трансакции със скъпоценните суровини, защото пандемията е създала безпрецедентни възможности за арбитраж, твърдят запознати с въпроса лица. 

Пазарен дял

"Джей Пи Моргън" притежава злато за десетки милиарди долари в хранилища в Лондон, Ню Йорк и Сингапур. Банката е един от четирите клирингови членове на лондонския пазар, където котировките на скъпоценния метал се определят от покупките и продажбите на златото, намиращо се в няколко трезора в Лондон, включително на "Джей Пи Моргън" и на "Бенк ъф Инглънд". 

Американският кредитен гигант е най-едрият играч в малката група от банки - физически собственици на збато, които доминират пазарите на скъпоценни метали. Вътрешните документи, представени от прокуратурата, хвърлят светлина върху доминиращата роля на "Джей Пи Моргън": през 2010-а, например, 40% от всички трансакции на златното тържище са били обработени от банката. 

Тлъсти премии

Водещите служители в залата за скъпоценни метали на американския банков гигант са получавали щедри допълнителни възнаграждения, а някои членове на съдебното жури дори са "хлъцнали" от изненада когато са разбрали колко са изкарали подсъдимите. 

Руфо - банкерът, отговарящ за сделките с хеджинговите фондове, е получил 10.5 млн. долара от 2008-а до 2016-а. Смит - водещият търговец на злато, е взел 9.9 млн. долара. А техният шеф Новак си е докарал рекордните 23.7 млн. долара през същия период.  

Тези зашеметяващи суми са били обвързани с реализираните печалби за банката. Агентът на ФБР - Марк Трояно, е свидетелствал пред съда, позовавайки се на вътрешни данни на "Джей Пи Моргън" - че общата печалба, реализирана от Руфо от 2008-а до 2016-а, е била 70.3 млн. долара. Приносът на Смит е бил в размер на около 117 млн. долара за същия период, а Новак е донесъл на банката 186 млн. долара, включително 44 млн. долара през 2016-а.  

Ключови клиенти

Хеджингови фондове от ранга на "Мур кепитъл", "Тюдор инвестмънт корп." и едноименната фирма на Джордж Сорос, са сред най-важните клиенти на търговския деск на "Джей Пи Моргън". Именно връзките с тези клиенти е била основната причина Руфо да остане на работа в банката след поглъщането на "Беър Стърнс", твърди бившият търговец Кристиян Трънц, свидетелствал срещу бившите си шефове и определил Руфо като най-добрият играч от бранша на Уолстрийт. Да си сред най-важните клиенти на "Джей Пи Моргън" е вървяло и с екстри: служителите на фондовете са получавали безплатни билети за US Open, според съобщения, представени по време на процеса.    

Друг набор от важни клиенти са били централните банки, които търгуват със злато за валутните си резерви и са сред най-едрите играчи на този пазар. Най-малко десет централни банки са държали метала си в хранилищата на "Джей Пи Моргън" през 2010-а, сочат документи, представени на съда. 

Съебният процес срещу тримата банкери започна на 8 юли.

Тогава федералният прокурор каза на съдебното жури в Чикаго, че бизнесът със скъпоценни метали на една от най-големите банки в света работи от години като корумпирана група от търговци и посредници, които манипулират пазарите на злато и сребро в полза на компанията и на най-ценните й клиенти. Процесът е най-амбициозният опит за прекратяване на дългогодишната практика на пазарни манипулации и измами.

Банковото трио е обвинено в конспирация и рекет по Закона за влиянието на рекетьорите и на корумпираните организации от 1970-а - криминален акт, използван най-често срещу мафията, а не срещу глобалните банки. Срещу ответниците са внесени повече от две дузини криминални обвинения и ако те бъдат признати за виновни по всяко от тях, ги очакват десетки години затвор.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във