Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златните маневри на Москва

"Банк России" е увеличила златните си резерви с 26.1 т през юли - до общо 2170 т, по данни на МВФ, съобщи агенция "Блумбърг". Оценката на складирания метал е била 77.4 млрд. щ. долара към края на миналия месец - по сметки на руската централна банка. За последен път Москва е купила по-големи количества злато в рамките на един-единствен месец през ноември 2017-а.

През април и през май Русия редуцира с около четири пети вложенията си в краткосрочни, средносрочни и дългосрочни щатски ДЦК, а средствата от продажбите инвестира в злато. Което породи спекулации, че страната прави дъмпинг на американските активи, за да се защити от растящия риск от нови, по-сурови санкции. В тази връзка първият заместник-председател на "Банк России" - Дмитри Тюлин, коментира, че златото е "100% гаранция срещу юридически и политически рискове".

Джим Рикърдс - автор и издател на информационния бюлетин Strategic Intelligence, определи мярката като "много умна от страна на Путин". Рикърдс посочи, че "Русия е във финансова война. Тя ликвидира американските долари и се снабдява със злато. Което ги изолира от замразяване на операциите в щатски долари и санкциите".

Джон Мейер - партньор във финансовата компания SP Angel в Лондон, пък коментира, че "американците превръщат щатския долар в оръжие и е абсолютно правилно за Русия да иска да разнообрази валутните си резерви". Мейер допълва, че "златото е ликвидна инвестиция от последна инстанция, ако човек не иска да има доларови вложения".

Facebook logo
Бъдете с нас и във