Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златни маневри в летните жеги

Златото се възстановява постепенно от резкия ценови срив в началото на седмицата. Котировките на скъпоценния метал буквално потънаха с 1.6% - до 1236.50 щ. долара за тройунция, което се случи в 9 ч. сутринта, по време на лондонската търговия на 26 юни - след мощен скок на броя на изтъргуваните златни фючърсни контракти в Ню Йорк. Само в рамките на минута на пазара бяха "хвърлени" 1.8 млн. тройунции злато - количество, надхвърлящо златните резерви на Финландия. Досега няма категорично обяснение кой е виновен за този епизод - "дебел пръст", натиснал неправилния клавиш или погрешно изпълнена заявка от неопитен новак. Час по-късно търговията се върна към нормалния си, напоследък сънлив ритъм.

Ден по-късно последва втори трус на златните котировки - в ранната европейска търговия на 27 юни в рамките на пет минути бяха купени 815 хил. тройунции от жълтия метал, с което бе неутрализирана по-голямата част от загубите от предишния ден. И се заформи поредната интрига, че някой се опитва да поправи понеделнишката грешка.  

Златото укрепна на 28 юни след срива на щатския долар и на акциите заради отложения вот за реформите в здравеопазването на Щатите и след намека на шефа на Европейската централна банка Марио Драги, че може да започне да ограничава паричните стимули още през тази година. След като котировките на фючърсните контракти с незабавна доставка се повишиха почти до 1252 щ. долара за тройунция, те в крайна сметка "омекнаха" до 1250.50 долара за тройунция, с други думи - върнаха се там, откъдето тръгнаха преди екшъна в началото на седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във