Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златен срив в Китай

Покупките на злато в Китай са паднали с 37% - до 182.7 т, през третото тримесечие спрямо същия период на 2013-а, съобщи на 13 ноември Световният златен съвет. Основният "заподозрян" за слабия резултат са предприетите мерки срещу подкупването на чиновници, довели до понижено търсене на луксозни стоки, включително и на злато. Същевременно скромните колебания на котировките на златния пазар са потиснали интереса към благородния метал като алтернативна инвестиция.

Индия е била единствената азиатска икономика, купила повече злато от Китай, но и индийското потребление се е свило с 15% - до 473.4 т през третото тримесечие. Търсенето на жълтия метал в Индонезия - най-голямата икономика в Югоизточна Азия - е потънало с 45% през третото тримесечие заради проведените през юли президентски избори, създали известна политическа нестабилност в страната, посочват експертите на Световния златен съвет. Японското потребление на злато също е паднало с 45%, защото новият ДДС е потиснал търсенето. Покупките в Тайланд пък са намалели с 42% заради нестабилния политически климат в страната. 

Златото с незабавна доставка е загубило 3.5% от пазарната си оценка от началото на годината насам и се търгуваше срещу 1163 щ. долара за тройунция в следобедните часове на 13 ноември. Само през третото тримесечие на 2014-а цените му са паднали с 9% срещу 7.7% ръст през същия период на 2013-а.

Експерти на "Голдмън Сакс груп" прогнозират, че скъпоценната суровина ще приключи 2014-а с котировка от 1050 щ. долара за тройунция, а "Сосиете Женерал" очаква 1000 долара за тройунция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във