Банкеръ Daily

Пари и пазари

Земеделците в Пловдивско са получи над 1.1 млрд. лв. финансовата подкрепа

В област Пловдив са около 10 на сто от всички заявени площи с винени лозя в страната

Земеделските производители в Област Пловдив са получи 1.123 млрд. лв. финансовата подкрепа за последните пет години. Това съобщиха от пресцентъра на агроминистеството след среща на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов с фермери в Пловдив. Получените средства представляват близо 7.4% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за периода 2014-2020 година.

През миналата година площите с трайни насаждения в областта са с 9 на сто повече спрямо 2014 г., като тук са 13 на сто от общите площи в страната. При традиционното за областта зеленчукопроизводство се отчита значително увеличение на площите с над два пъти. На територията на Пловдивска област се намират близо 12 на сто от всички площи със зеленчуци в страната. За периода 2014-2019 г. обработваемата земя в областта нараства с близо 2.5 на сто, основно поради увеличение на площите със зеленчуци и технически култури.
При площите с винени лозя в област Пловдив, заявени за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП)  през 2018 г., също се отчита ръст - с 2.1 а сто на годишна база. Тук са около 10 на сто от всички заявени площи с винени лозя в страната, показват числата от статистиката на агроминистерството.
"В Пловдивска област са заявени и близо 6 на сто от общите площи с ориз за подпомагане по СЕПП през 2018 г., над 44 на сто от площите с пипер и близо 40 на сто от площите с домати. Областта има висок относителен дял и при заявените площи за подпомагане с маслодайна роза и тютюн - съответно 39 на сто и 27 на сто", отбелязва заместник-министър Маринов.
В сектор "Животновъдство" най-значими за областта са биволовъдството, говедовъдството и овцевъдството. През 2018 г. в Пловдивска област се отглеждат 12 на сто от общия брой биволи в страната, близо 11 на сто от говедата и 8 на сто от овцете. Чавдар Маринов е отбелязал, че при животните се отчита увеличение при заявяването им във всички категории по схемите за директна подкрепа.

Област Пловдив е разположена е в централната част на Южна България на площ от 5972.9 кв. км (5.4% от територията на държавата) и има население над 675 586 души. Върху територията й са разположение 18 общини.

Сред приоритетните отрасли в област Пловдив са селско стопанство и хранително-вкусова промишленост.
На около 60 км на север от Пловдив, между Средна гора и Стара планина, е разположена Долината на розите - царството на българската маслодайна роза, от която се произвежда признатото с изключителните си качества розово масло - основна съставка в световната парфюмерийна и козметична индустрия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във